REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Luka Mesec: »Reči fašizmu fašizem ni zločin. To sem pripravljen braniti kjerkoli, tudi na sodišču«

Luka Mesec: »Reči fašizmu fašizem ni zločin. To sem pripravljen braniti kjerkoli, tudi na sodišču«Bernard Brščič, vir: Twitter račun Bernarda Brščiča

Poslanec stranke Levica Luka Mesec je spregovoril o tožbi, ki jo je zoper njega decembra lani vložil kandidat za evroposlanca Bernard Brščič iz nedavno ustanovljene skrajno desne stranke Domovinska liga.

Glede Brščičeve tožbe pa se je Mesec odzval z besedami: »Ob Brščičevi tožbi se ne bom skliceval na poslansko imuniteto. Reči fašizmu fašizem ni zločin. To sem pripravljen braniti kjerkoli, tudi na sodišču.«

Mesec je tudi na nacionalni televiziji ponovil, da je Brščič zanj fašist, in dodal, da je šlo pri oznaki Brščiča za fašista za provokacijo, za katero stoji in jo jo pripravljen dokazovati in tudi braniti na sodišču.

Koordinator Levice je namreč po seriji Brščičevih tvitov, v katerih ta ni skoparil s sovražnim govorom, da bi izrazil svoja skrajna stališča, slednjega naposled označil za fašista.

Mesec je tudi v pogovoru z opozicijo na nacionalni televiziji takratnemu voditelju Odmevov Slavku Bobovniku ponovil, da je Brščič zanj fašist, in dodal, da je šlo pri oznaki Brščiča za fašista za provokacijo, za katero stoji in jo jo pripravljen dokazovati in tudi braniti na sodišču.

Takrat je tudi portal SiOL opozoril, da je »ekonomist in publicist Bernard Brščič v zadnjih dveh letih 'zaslovel' z zanikanjem holokavsta in širjenjem sovraštva do istospolnih, beguncev, muslimanov, žensk in drugih skupin prebivalstva«, ob tem pa je »s svojimi javnimi nastopi očitno dokončno načel potrpljenje svojega delodajalca«, zato se je moral zagovarjati tudi pri svojem delodajalcu, državnemu podjetju (Eles) zaradi kršitev pravil etičnega kodeksa družbe.

Še več, »Eles se je od izjav mag. Brščiča distanciral«, ker »tovrstne publicitete Eles ne potrebuje, si je ne želi in ni v skladu s korporativno strategijo komuniciranja,« so takrat poudarili v podjetju.

Uporabnik Twitterja Miran Lipovec pa je Brščiču očital, da postaja patetičen, ko se je ta odzval na komentar nekdanjega »soborca« na desnici iz stranke SDS in prav tako kandidata na volitvah za poslanca Evropskega parlamenta Milana Zvera.

Zver je namreč Brščiča, zaradi njegovega nenavadnega kričanja, hudomušno primerjal z - člani Zbora dunajskih dečkov.

Kot poroča tednik Reporter, je Milan Zver ob nedavnem protimigrantskem shodu Domovinske lige v Črnomlju pripomnil, da so »predstavniki novonastale Domovinske lige malo nenavadno nastopili v Črnomlju, ko se je belokranjska civilna družba zavzela za bolje varovano južno mejo ... Na vsak način so hoteli, če rečem tako, prevzeti shod civilnodružbenih organizaciji. Kričali so, a izpadli so - milo rečeno - hecno. Še posebej ob kričanju Brščiča se je večina navzočih nasmihala. Kot bi se drl kak član Zbora dunajskih dečkov...«

 

Komentarji