REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ljudje, strokovnjaki, ministri, ki se ne upajo nastopati brez dovoljenja UKOM-a, so ljudje brez integritete«

»Ljudje, strokovnjaki, ministri, ki se ne upajo nastopati brez dovoljenja UKOM-a, so ljudje brez integritete«Cenzura ministrov in strokovnjakov po slovensko. Vir: Twitter

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) je pod vodstvom Uroša Urbanije, de facto pa seveda Janeza Janše uvedel novo prakso, ki precej spominja na ravnanje oblasti v avtoritarnih družbenih sistemih.

Tako vlada strokovnjake sama spreminja v »deklo politike«, potem pa se čudi, ker javnost njihovim ukrepom ne zaupa.

Ukom po novem ne dovoljuje ali prepoveduje ne le nastope predstavnikov vlade, pač pa tudi »strokovne skupine« za boj proti pandemiji.

Zato cela vrsta predstavnikov vlade in »strokovcev« že dva dneva dobesedno beži pred novinarji.

Gregor Golobič je opozoril, da tako niso ravnale niti Cerarjeva, Ropova ali Drnovškova vlada, vse skupaj pa je sprožilo tudi vrsto šaljivih komentarjev, čeprav ta nova praksa ni sama po sebi prav nič smešna.

Na Ukomu trdijo, da predstavniki vladi in »strokovne skupine« na vprašanja dnevno odgovarjajo na novinarskih konferencah, ki jih je bilo v mandatu te vlade že 234.

Vajenec in učitelj. Vir: Twitter

Prav tako naj bi komunicirali preko družbenih omrežij, vse to pa naj bi dokazovalo, da je informacij dovolj.

Toda novinarji vedo, da to ni dovolj.

Na tiskovnih konferencah – kjer so po novem omejili vprašanja na eno na novinarja – ni mogoče postavljati podvprašanj, kar je še zlasti pomembno, kadar so odgovori nastopajočih splošni, netočni in zavajajoči.

Preko vseh ostalih kanalov pa se pošiljajo le enostranska sporočila, kjer javnost znova ne dobi odgovora na ključna vprašanja.

Vodja UKOM-a Uroš Urbanija
Vodja UKOM-a Uroš Urbanija. Vir: Twitter

Neodgovarjanje na vprašanja je bil že do sedaj problem s to vlado, saj so vsa ministrstva že doslej redno kršila zakon o medijih in pogosto niso odgovarjala na vprašanja, ali pa so odgovarjala pavšalno, vsebinsko prazno in izven rokov.

To je seveda izzvalo vrsto komentarjev, kritično pa so se odzvale tudi novinarske organizacije.

Bistvo vseh sporočil pa je, da gre za nedopustno in avtoritarno prakso, ki je v Sloveniji doslej nismo poznali, saj se na ta način ni obnašala nobena prejšnja vlada.

Ob tem pa se postavlja tudi vprašanje, kakšni »strokovnjaki« vodijo slovenski boj proti pandemiji, če si ne upajo svojih stališč zagovarjati javno, ampak ponižno čakajo na dovoljenje nekega uradnika iz vladnega urada za informiranje oziroma predsednika vlade.

Najbolj jasno je na to vprašanje odgovoril voditelj POP TV Uroš Slak, ki je ocenil, da so to ljudje brez integritete.

Janševa vlada. Vir: Twitter

To seveda vpliva tudi na to, kako ljudje ocenjujejo njihovo strokovnost, ocena pa je, jasno – negativna.

Tako vlada strokovnjake sama spreminja v »deklo politike«, potem pa se čudi, ker javnost njihovim ukrepom ne zaupa.

Delite članek