REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Levica s peticijo proti enakemu plačilu zdravstvenega zavarovanja za reveže in bogataše

Levica s peticijo proti enakemu plačilu zdravstvenega zavarovanja za reveže in bogatašeMiha Kordiš, Levica

»Tako revež kot bogataš, tako siromašni upokojenec kot menedžer plačata enak znesek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, 35 evrov na mesec. Ljudstvo ve, da je to nepravično. Podpise pa smo začeli zbirati, da to sliši tudi vlada.«

S to napovedjo je Levica v Ljubljani in Krškem začela zbirati podpise pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Samo v prvih dveh tednih po vložitvi omenjenega zakonskega predloga se je pod njihovo peticijo za ukinitev dopolnilnega zavarovanja podpisalo že skoraj 5000 podpornikov, zdaj pa so začeli podpise zbirati tudi organizirano.

S predlogom Levice bi bile oškodovane predvsem – vplivne zavarovalnice.

V koaliciji se z ukinitvijo strinjajo, a bi to po predlogu ministrstva za zdravje reševali v dveh korakih; v prvem bi pobiranje prispevka, ki bi bil v tej fazi še enak za vse, prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v naslednjem pa bi pripravili progresivno torej solidarnostno lestvico pri pobiranju prispevka.

Svojo akcijo bodo naslednji teden razširili po celotni Sloveniji, saj želijo vladi pokazati, da ukinitev podpira velika večina ljudi.

Levica je namreč konec septembra vložila predlog sprememb zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesli v obveznega.

Ob tem zakonski predlog predvideva tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev.

S predlogom Levice bi bile oškodovane predvsem – vplivne zavarovalnice.

V Levici so nezadovoljni z uresničevanjem »svojih« točk koalicijske pogodbe. Napovedali so, da ministrstvo za zdravje ne bo dobilo njihovo podpore, če bo poskušalo zavlačevati.

V zadnjem času se je javnomnenjska podpora Levici dvignila prav po zaostritvi zahtev glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Peticija vlado pod vodstvom Marjana Šarca poziva, da še letos sprejme zakonski predlog o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, da s 1. januarjem 2021 ne bo več položnic za dopolnilno zavarovanje, da vsi v državi za zdravstvo prispevajo pravično glede na svoj socialni in materialni položaj in da se 50 milijonov evrov, ki vsako leto »poniknejo v žepe zasebnih zavarovalnic«, nameni za investicije v zdravstvo.

»Za ukinitev je potrebna samo še politična volja. Vsak, ki bo peticijo podpisal, bo vladi in koaliciji poslal jasen znak volje ljudstva,« poudarjajo v stranki, kjer napovedujejo, da bodo kampanjo stopnjevali in že v naslednjem tednu nadaljevali z zbiranjem podpisov na stojnicah po različnih lokacijah po Sloveniji.

Očitno je, da javnost ta del programa Levice dobro sprejema, saj se je v zadnjem času javnomnenjska podpora stranki dvignila prav po zaostritvi zahtev glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Delite članek