REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konec uničevanja javne RTV Slovenija blizu, novela zakona po hitrem postopku morda sprejeta že čez poletje!

Konec uničevanja javne RTV Slovenija blizu, novela zakona po hitrem postopku morda sprejeta že čez poletje!Metla v DZ bo na koncu pometla tudi njenega dosedanjega direktorja... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Uničevanje priljubljenih oddaj na RTV Slovenija, najbolj popularen konjiček trenutnih svetnikov in vodstva RTV Slovenija bi se kmalu lahko končal – po hitrem postopku.

Šele Janševa vlada je pokazala, kako na zelo brutalen način je mogoče določila tega zakona interpretirati in uporabiti tako, da javno RTV Slovenijo skoraj v popolnosti spremeni v partijsko trobilo.

Državni zbor bo namreč obravnaval vladni predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, s katerim naj bi depolitizirali RTV Slovenija, po nujnem postopku, je odločil kolegij predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič.

S tem se bo dejansko začelo delo tam, kjer bi se moralo že pred leti.

Že ob sprejemu t. i. »Grimsovega zakona« je bilo jasno, da je slab, strokovno sporen in da omogoča velike posege politike v ta medij.

Vendar so desne vlade zakon, ki so ga same spisale vedno branile, vse leve vlade pa so tedaj, ko so bile na oblasti, tudi ta zakon pridno uporabljale in se precej mlačno lotevale njegove spremembe.

Šele Janševa vlada je pokazala, kako na zelo brutalen način je mogoče določila tega zakona interpretirati in uporabiti tako, da javno RTV Slovenijo skoraj v popolnosti spremeni v partijsko trobilo.

Toda sedaj kaže, da bo novela zakona o RTV Slovenija sprejeta že to poletje.

RTV SLO
RTV SLO. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Novelo zakona o RTV Slovenija bo Državni zbor namreč obravnaval po nujnem postopku.

Vlada Roberta Goloba, ki je predlagala obravnavo predloga novele zakona o RTV Slovenija po nujnem postopku, želi tako preprečiti težko popravljive posledice za delovanje države.

Stanje na RTV Slovenija je po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko »izjemno alarmantno.«

Stanje na RTV Slovenija je po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko 'izjemno alarmantno.'

Vladni predlog, ki je po pojasnilu Aste Vrečko nadgradnja že vloženega koalicijskega predloga novele, bi vodenje, upravljanje in nadzor namesto sedanjima programskemu in nadzornemu svetu prepustil enotnemu svetu RTV Slovenija, ki bi štel 17 članov.

Sedanji programski svet ima 29 članov.

Zaposleni bi iz svojih vrst izbrali pet članov, preostalih 12 članov pa bi na podlagi izvedenih javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik države, DZ, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, nacionalni svet za kulturo, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja ter varuh človekovih pravic.

Ministrica Vrečko je v petek menila, da bi bil lahko predlog v primeru obravnave po nujnem postopku obravnavan in sprejet v DZ-ju že do poletja.

Uredništvo MMC RTV SLO  Vir: MMC, Twitter
Uredništvo MMC RTV SLO. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Za obravnavo po nujnem postopku so glasovali v koaliciji, medtem ko so bili v Janševi SDS proti.

NSi Mateja Tonina se seje ni udeležil.

Ugovori opozicije, češ da bi bila potrebna še daljša razprava pa so seveda neresni.

Razprave o neustreznosti sedanjega zakona trajajo desetletja, intenzivno pa že najmanj dve leti!

Ugovori opozicije, češ da bi bila potrebna še daljša razprava pa so neresni. Razprave o neustreznosti sedanjega zakona trajajo desetletja, intenzivno pa že najmanj dve leti!

Predlog kot posvetovalno telo sveta RTV Slovenija predvideva uvedbo finančnega odbora, ki ga bo sestavljalo pet članov, strokovno usposobljenih in z delovnimi izkušnjami na finančnem področju.

Člane bi imenoval svet RTV Slovenija na predlog ministrstva za finance in ministrstva za kulturo, sveta delavcev RTV Slovenija, Združenja nadzornikov Slovenije in Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.

Javni zavod bi po predlogu vodila in upravljala uprava, ki bi jo sestavljali štirje člani, vodil pa bi jo predsednik uprave.

En član uprave bi bil delavski direktor.

Obstoječim mestom direktorjev radia in televizije pa bi dodali mesto direktorja digitalnih vsebin.

Delite članek