REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opozorilo Levice: Oklepniki nas ne bodo rešili pred požari!

Opozorilo Levice: Oklepniki nas ne bodo rešili pred požari!Požar na Krasu

Medtem ko se vladni odličniki postavljajo pred gasilskimi vozili na Krasu in vzpodbujajo gasilce, za katere vse slovenske vlade doslej niso imele posluha v eni od vladnih strank kritizirajo politiko, ki je še vedno stalnica - slovenskih vlad.

Gre seveda za velike nakupe dragega orožja, ki porabljajo sredstva, še kako pomembna tudi za boj zoper naravne nesreče.

Opozarjajo pa tudi na pomen gasilskega letala, medtem ko evropski komisar Janez Lenarčič, da ne bi vladi vtiral sori v rano, ker je Slovenija kupila napačno letalo, govori le o helikopterju, ne pa letalu.

Po njegovi oceni se Slovenija učinkovito odziva na takšne nesreče.

Prva odlika slovenskega sistema protipožarne varnosti je dober sistem zgodnega opozarjanja, saj imamo termovizijske kamere, ki zgodaj zaznajo tveganje požara.

“Hitreje, kot se odzovemo, lažje je obvladati požar.” Druga pa množičnost gasilskih društev in njihova geografska razpršenost po državi, kar prav tako pospeši ukrepanje.

Pokazala pa se je potreba po presoji, kako okrepiti možnost podpore iz zraka, meni Lenarčič.

“Strokovna ocena je, da je za Slovenijo najprimernejša rešitev helikopter, ki mora biti zmožen dvigniti vsaj tri tisoč litrov vode. Mislim, da je tukaj še prostor za izboljšave.”

Levica pa se je oglasila s komentarjem, v katerem so zapisali:

"V teh dneh spremljamo junaško delo gasilcev in ostalih sodelujočih ter se jim iz vsega srca zahvaljujemo za pogum in napor, s katerima se soočajo s požari na Krasu. Upamo, da se njihova bitka kmalu konča.

Vendar je največji požar v zgodovini države, povezan z večmesečno sušo, pomanjkanjem vode in prvim resnično globalnim vročinskim valom, danes izjema, jutri pa bo postal pravilo.
 
Ogenj na Krasu je nacionalna katastrofa, ki je le delček mnogo večje globalne katastrofe, ki se imenuje podnebna kriza.
 
Na svojih plečih širom sveta jo občuti na stotine milijonov ljudi, ki se jim pridružujejo prebivalci Krasa, ki trepetajo pred ognjem, in Primorske, ki je ostala brez vode.
 
Zato nas, ko bo požar pogašen, čaka resna razprava o naših družbenih prioritetah.
 
 
Če bi zadnjih nekaj vlad namesto načrtov za nakupe patrij, boxerjev, valukov, rosomahov in drugega orožja kupovalo tehniko za gašenje iz zraka (kar smo predlagali lani ob zadnjem sprejemanju državnega proračuna), bi bila tragedija tokratnega požara na Krasu manjša.
 
Če bi vlagali v požarno preventivo, bi bilo požarov manj.
 
Če bi gradili vodovode, bi lahko vodo črpali na licu mesta, namesto da jo vozijo iz notranjosti države.
 
Navsezadnje, če bi imeli letalo, bi ga lahko poslali na pomoč sosedom, enako kot zdaj nam nesebično pomagajo Italijani in Hrvati.
Tudi to je namreč izpolnjevanje zavez do naših partnerjev. Kajti ne ogroža nas vojaški napad, ogrožajo nas požari, suše, poplave in toče. Pred njimi se ne bomo ubranili z oklepniki."

Delite članek