REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kolaps zdravstva: »Občutek izdaje s strani države je strašen! Vlada, ki ogroža naša življenja si ne zasluži, da vlada!«

Kolaps zdravstva: »Občutek izdaje s strani države je strašen! Vlada, ki ogroža naša življenja si ne zasluži, da vlada!«Zakaj zdravniki družinske medicine sploh nočejo imeti opravka s svojimi pacienti, ki zbolijo za covidom. Vir: Twitter

Je od vlade, ki je zamujala pri nabavi cepiv, izgubila tovornjak z zaščitno opremo in iz dneva v dan potrjevala, da ni vredna zaupanja javnosti, še posebej, ko je vsiljevala ljudem nevarno cepivo Janssen, nabavljala nekvalitetne teste od fantov z rajskih otokov, ki so s svojo Majbert Pharm blizu stranki SDS, in naposled dosegla najnižje ravni cepljenja proti koronavirusu v EU - vsaj v končnici mogoče pričakovati izboljšanje?

Na vrhuncu petega vala epidemije slovenska vlada meče puško v koruzo, odpoveduje se celo PCR testom in vse ukrepe zožuje v upanje, da se bo čim prej prekužilo čim večje število ljudi.

Odgovor je – seveda ne.

Na vrhuncu petega vala epidemije slovenska vlada meče puško v koruzo, odpoveduje se celo PCR testom in vse ukrepe zožuje v upanje, da se bo čim prej prekužilo čim večje število ljudi.

Objavljamo pismo bralca, ki želi ostati neimenovan (naslov znan uredništvu), ki nazorno opisuje in jasno razkriva – popoln kolaps sistema.

»Potem ko zjutraj hčerka potoži, da ima vročino 38,8 C se vsi odpravimo na preverjanje. Povišano telesno temperaturo ima namreč tudi soproga.

Toda hitri testi pokažejo, da sta obe negativni, samo jaz pa - pozitiven?!

In kaj sedaj? ‘Moža bomo testirali še s PCR testom, nato naj se samoizolira. Vi pa s hčerko pridite znova jutri na hitri test in tako še naslednjih pet dni, dokler se ne ugotovi, ali sta pozitivni,’ pojasni soprogi dekle, ki jemlje vzorce.

Obe imata že visoko vročino in kašljata, imata vneto grlo, iz nosu jima teče… Hitri test pa znova pri obeh pokaže – negativen rezultat!??

Naslednji dan je tudi s PCR testom potrjeno, da sem pozitiven na covid.

Hčerka in soproga se znova odpravita do točke s hitrimi testi. Obe imata že visoko vročino in kašljata, imata vneto grlo, iz nosu jima teče…

Hitri test pa znova pri obeh pokaže – negativen rezultat!??

Kako je to mogoče, ne more verjeti hčerka. Pojasni, da smo bolni vsi v družini, da je oče pozitiven in so vsi simptomi tukaj in da bi test moral zaznati prisotnost virusa. Hkrati zahteva, da se ji ponovno vzame vzorec.

Delavka to nerada naredi, tokrat vzeme vzorec iz grla. Čez nekaj minut ji pritrdi – da, 'še ena črtica’ se je pokazala, res je pozitivna. Ampak sledi novo presenečenje - rezultata se menda ne da več vnesti v sistem in popraviti prejšnjega.

Zato obe s soprogo vnovič dobita potrdilo, da sta: negativni!

Dan pozneje se stanje predvsem soprogi hitro slabša. Temperatura ji narašča. Ker je srčni bolnik in sredi pulmoloških preiskav, izvidi krvi pa so ji bili obupni tudi pred boleznijo, poskuša ugotoviti, kje bi lahko ponovno preverila tiste vrednosti v krvi, ki so izjemno pomembne in kažejo na morebitni nastanek krvnih strdkov. Gre za vrednosti predvsem D-dimerja.

Toda v Sloveniji do te storitve zbolelim za covidom ni mogoče priti, ker v našem ZD sploh ne obstaja covidna ambulanta, torej zdravnik, ki bi pregledal pacienta in določil nujno potrebno terapijo!

Prijateljica, zdravnica, ki živi na tujem pojasni, da v njihovi državi te vrednosti zdravniki redno spremljajo v javnem zdravstvu v covidnih ambulantah in že v začetni fazi bolezni pacientom predpišejo zdravila, ki pri zdravstveno kompromitiranih preprečujejo nastanek krvnih strdkov in po potrebi vključijo tudi ustrezne antibiotike.

Hitri testi prinašajo - same težave...
Nezanesljivi: hitri testi v organizaciji fantov z rajskih otokov, ki so blizu SDS. Vir: Twitter
Prijateljica, zdravnica, ki živi na tujem pojasni, da v njihovi državi te vrednosti zdravniki redno spremljajo in že v začetni fazi bolezni predpišejo zdravila, ki pri zdravstveno kompromitiranih preprečujejo nastanek krvnih strdkov in po potrebi vključijo tudi ustrezne antibiotike.

Kako je pa pri nas?

'Ostanite doma, izolirajte se,’ ravnodušno nam sporoči medicinska sestra, ko se obrnemo na našo 'družinsko zdravnico'.

‘Kaj pa laboratorij, pregled, rentgen? Mož se slabo počuti, kašlja iz pljuč!’ je opozori osupla soproga, nakar ji medicinska sestra nič manj ravnodušno odgovori: ‘Naj jemlje tablete proti vročini in če se mu stanje poslabša, pokličite na urgenco.’

To je edini 'nasvet', ki smo ga bili deležni glede trenutno menda najbolj smrtonosne bolezni, ki razsaja po celem svetu s strani zdravniške sestre osebne zdravnice (do zdravnice nam ni uspelo niti priti, ali se vsaj pogovoriti po telefonu), ki jo imamo v 50 kilometrov oddaljenem zdravstvenem domu.

Zakaj tako daleč?

Zato, ker je vsa družina konec decembra ostala brez osebnega zdravnika v Ljubljani.

Prejšnja zdravnica je namreč brez opozorila svojih pacientov dala odpoved in jo popihala med zasebnike, naj bi odprla svojo prakso nekje v 'rovtah' pri Radovljici.

Samo v Zdravstvenem domu Šiška je namreč v zadnjem času dala odpoved tretjina od nekoč 27 družinskih zdravnikov (kolikor so jih imeli še oktobra 2021), novih zdravnikov družinske medicine pa ni in jih še lep čas ne bo.

Ambulante družinske medicine v ZD Šiška zaradi tega samevajo, okoli 20.000 ljudi pa je ostalo brez osebnega zdravnika!

Edina rešitev za mojo družino – pa še srečo smo imeli! - je bila ’osebna zdravnica’ v nekaj deset kilometrov oddaljenem odročnem kraju.

Toda tudi ta zdravnica, ki ima ogromno pacientov - ni dostopna.

Komunicira preko zamudnega elektronskega sistema ‘Gospodar zdravja.’ Od registracije do vstopa v sistem mine 24 ur. Ko dobi pošto pa sistem avtomatično sporoči pacientu, da zdravnica praviloma odgovori v - treh dnevih!

Čakanje na hitro testiranje na Vilharjevi v Ljubljani  Vir:Insajder.com
Čakanje na hitro testiranje na Vilharjevi cesti v Ljubljani. Vir: Insajder.com

Štirje dnevi, da sploh prideš v stik z zdravnikom (in ne niti na pregled!!?), so včasih – še posebej pri covid-19 - štirje dnevi zamud. Štirje dnevi zamujenih priložnosti. Štirje dnevi, ko se lahko stanje pacienta nenadoma in celo usodno spremeni pri bolezni covid-19, opozarja zdravnica, prijateljica iz tujine.

Kaj sedaj? Spakirati kovčke in se v obupu odpeljati, z vročino in omotico, v 600 kilometrov oddaljeno drugo državo, po zdravstveno oskrbo?

Prehod meje bi nam ob tem, kar je največja ironija, celo uspel brez težav, saj smo vsi v družini 3x cepljeni.

Obstaja pa še ena rešitev – zasebni laboratoriji, se zmagovalno spomnim! Čeprav smo vsi v družini seveda obvezno in dopolnilno zdravsteno zavarovani, bi za te analize v tem primeru zelo radi doplačali, če že ne obstaja drugačna možnost.

Štirje dnevi, da sploh prideš do zdravnika, so včasih – še posebej pri covid-19 - štirje dnevi zamud. Štirje dnevi zamujenih priložnosti. Štirje dnevi, ko se lahko stanje pacienta nenadoma in celo usodno spremeni pri bolezni covid-19, opozarja zdravnica, prijateljica iz tujine.

Soproga takoj preveri, kje lahko naredijo te analize. Kmalu ugotovi, da bi v Ljubljani analizo krvi glede D-dimerja, ravni trombocitov in CRP-ja lahko naredili v zasebnem laboratoriju – toda tam sprejemajo ‘samo covid negativne' oziroma samo 'epidemiološko negativne'!!

Zdravnica iz tujine, ki nam svetuje in poskuša pomagati na daljavo (ugotovili smo, da je 100x bolj koristna kot 'naša' sploh nedostopna zdravnica, oddaljena le 50 kilometrov stran, ki nas niti povohati noče), je nad vsem tem dobesedno šokirana.

V njeni državi je zdravstvena oskrba omogočena vsem. Na tujem pa tako zasebni kot javni laboratoriji sprejemajo vse!

Da ‘pozitivni’ ne morejo in nimajo možnosti niti proti plačilu kontrolirati tistih parametrov v krvi, ki lahko povzročijo krvne strdke se ji zdi enostavno noro, kajti to pomeni, da ravno tisti, ki so najbolj ogroženi - zaradi birokratskih ovir in nesmiselnih pogojev pri pregledih ne morejo še pravočasno ugotoviti, kaj jih ogroža.

In v tem primeru lahko seveda veliko prej in povsem po nepotrebnem končajo na intenzivnem oddelku, na kisiku, morda intubirani in življenjsko ogroženi, kot pa bi, če bi lahko pravočasno ugotovili, kaj se z njimi dogaja…

Pogledamo še na spletno stran ene od tujih ambulant, preko slovenske meje - v navadni ambulanti imajo covid-19 svetovalnico in vse preiskave krvi izvajajo tudi za pozitivne paciente!

Tako slovensko zdravstvo VARČUJE. In zato ljudje UMIRAJO.

Ko se znova pogovorimo s prijateljico zdravnico nam pove, da je pri njih še zmeraj enak PROTOKOL, po katerem rizične bolnike prednostno pošljejo na SLIKANJE PLJUČ in preverjajo predvsem vrednosti CRP-ja in D-dimerja.

Prav zaradi krvnih strdkov.

V Sloveniji vsega tega - NI.

Tako slovensko zdravstvo VARČUJE. In zato ljudje UMIRAJO.

Zdravstvo na zunaj seveda deluje, kakor da - deluje.

Vse je na prvi pogled v redu. Toda zaradi desettisočev, ki nič hudega sluteč čez noč ostajajo brez zdravstvenega varstva in vse to navkljub dejstvu, da redno plačujejo vse pristojbnine - je sistem dejansko OD ZNOTRAJ GNIL in smrtonosen!

Vse to nam daje misliti. Vse to so očitno razlogi, zaradi katerih je v nekaterih državah z enekim številom prebivalstva kot v Sloveniji le nekaj deset mrtvih, v Sloveniji pa je številka že krepko presegla število 6000 in še kar naprej raste…

‘Počutim se nemočno,’ je v obupu zastokala soproga. Občutek, ki nas preveva, je težko opisati. Ne samo, da je 25-letna hčerka svojega ‘prvega osebnega zdravnika’ šele te dni dobila v 50 kilometrov oddaljenem mestu, saj v zadnjih 10 letih zanjo v Ljubljani ni bilo mogoče najti zdravnika, sedaj smo, vsi polni nevarnega virusa in 'pozitivni' znova prepuščeni sami sebi.

Glavobol po koronavirusu
Vir: Twitter

Tako kot v začetku pandemije, ko v Sloveniji ni bilo na voljo cepiv, zaradi česar smo do prvega in drugega odmerka Pfizerja prišli šele v drugi državi, kjer smo bili na potovanju.

Sedaj pa se zgodba ponavlja.

Država, ki nam ni bila sposobna zagotoviti zaščitne opreme (mask, razkužil) in cepiva v začetku pandemije je ob njenem izteku nespobna izvajati PCR teste ter bolnim nuditi najbolj osnovno oskrbo – predvsem terapije tistim, ki jih tudi menda manj nevaren sev omikrona zaradi kompromitiranega zdravja bolj ogroža kakor druge ljudi.

Občutek izdaje s strani države, ki nas preveva, je strašen.

Soproga kmalu ugotovi, da bi v Ljubljani analizo krvi glede D-dimerja in CRP-ja lahko naredili v zasebnem laboratoriju – toda tam sprejemajo ‘samo covid negativne!’ V tujini sprejemajo vse!

Zdravje je res na prvem mestu.

Nekaj deset evrov popustov, ki nam jih vlada ponuja v obliki zmanjšanja stroškov za plačilo položnic ne more v ničemer zapolniti eksistencialnega strahu, ki nas preveva, ko smo, kljub temu, da smo se držali vseh navodil, se cepili, obnašali odgovorno in redno plačevali vse prispevke – sredi pandemije ostali brez najbolj osnovnega zdravstvenega varstva. In to takšnega, ki ga svojim državljanom zagotavljajo druge, pogosto celo veliko revnejše države, kot je Slovenija!

To je sramota brez primere, to je najbolj brutalna, temeljna izdaja, ki jo je ta neempatična, pišmeuhovska, ignorantska vlada storila v tej pandemiji.

Vse to pa se dogaja v trenutku, ko je več kot 150.000 ljudi ostalo brez osebnega zdravnika. Kako se počutijo šele drugi, s še hujšimi kroničnimi težavami, potrebni specialistične obravnave, če je že v našem primeru edini napotek, ki ga dobimo od nekdanjega zdravstvenega doma, v katerem smo bili pacienti preko 30 let: »Pa pojdite na urgenco!«

K temu lahko dodamo še počasnost slovenske birokracije, ko gre za uvajanje novih zdravil, tudi tistih, ki so pomagala pri zdravljenju covida in skupaj s počasnim in nedelujočim diagnosticiranjem seveda dobimo popoln vihar, ki odnaša na tisoče življenj!

Pacienti v Sloveniji, tudi tisti s kroničnimi boleznimi, so v primeru bolezni covid-19 očitno prepuščeni le samim sebi, pitju čajev, poležavanju doma - in klicanju urgence, ko je običajno že prepozno...

Stop
Vir: Twitter
Občutek izdaje s strani države, ki nas preveva, je strašen. Zdravje je res na prvem mestu. Nekaj deset evrov popustov, ki nam jih vlada ponuja v obliki zmanjšanja stroškov za plačilo položnic ne more v ničemer zapolniti eksistencialnega strahu, ki nas preveva, ko smo, kljub temu, da smo se držali vseh navodil, se cepili, obnašali odgovorno in redno plačevali vse prispevke – sredi pandemije ostali brez najbolj osnovnega zdravstvenega varstva.

Najprej se je ta vlada izjemno kruto obnašala do starejših v 'hiralnicah’ in jih tudi dobesedno pustila umirati brez zdravstvene oskrbe.

Nato ni poskrbela za skoraj nobene dodatne kapacitete v bolnišnicah, le ‘poflikala’ je, za ogromno vsoto, UKC Ljubljana in še nekatere bolnišnice, predvsem pa je omogočila enormne zaslužke t. i. ‘kriptomafiji’ in drugim domačim predatorjem, katerih testi iz uvoza ne pokažejo nič niti tedaj, če se testiraš s hudo vročino potem, ko si bil v stiku z nesporno ’pozitivno’ osebo in sam kažeš vse znake bolezni!

In te izdaje Janševe vlade pri varovanju najbolj osnovne človekove pravice – pavice do zdravja – ne bo mogoče pozabiti.

Tega se ne da popraviti ne z nekaj predvolilnimi bombončki, ne s celimi bombonierami, kot to opisuje minister Jernej Vrtovec.

Človekove pravice se pričnejo pri zdravju in življenju.

In vlada, ki s svojim ignorantskim odnosom do zdravstva ogroža in ne spoštuje naša življenja, je res smrtonosna vlada.

Vlada, ki si res ne zasluži, da še naprej vlada,« je zagrenjeno sklenil naš bralec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek