REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koalicija in Levica v sporu tudi zaradi kilometrin in nadomestil

Koalicija in Levica v sporu tudi zaradi kilometrin in nadomestilProračun - Državni zbor

Med koalicijo in Levico, pa tudi opozicijsko NSi se krešejo mnenja tudi zaradi predloga zakona o poslancih, ki ga je julija v parlamentarni postopek vložila večina poslanskih skupin.

Predlogu nasprotujejo v Levici in NSi, ki sta vložila dopolnila.

Levico sta zmotila tudi predlagano obračunavanje stroškov prevoza na delo na podlagi kilometrine in odprava pogoja šestmesečnega opravljanja poslanske funkcije za pridobitev pravice do nadomestila plače po prenehanju mandata.

V NSi-ju pa želijo z dopolnilom v novelo vnesti še rešitev za dolgotrajno odsotnost poslank in poslancev v primeru dolgotrajne bolniške odsotnosti ali dolgotrajnega zdravljenja ter porodniškega dopusta.

Za Levico je najbolj sporna sprememba zakona v tem, da bi po novem vsem poslancem pripadlo nadomestilo, ne glede na to, kako dolgo so funkcijo opravljali.

Za Levico je najbolj sporna sprememba zakona v tem, da bi po novem vsem poslancem pripadlo nadomestilo, ne glede na to, kako dolgo so funkcijo opravljali.

Med njimi je tudi prenos postopkov o nezdružljivosti funkcije na protikorupcijsko komisijo.

Na tem področju bi za poslance v celoti veljale tako materialne kot procesne določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ker ta ne predvideva prenehanja poslanskega mandata, pa predlog ob vložitvi ni bil deležen podpore poslanskih skupin Levice in NSi.

Vodja delovne skupine za pripravo zakona o poslancih in zakona o DZ-ju Tina Heferle je sicer pred nekaj tedni napovedala, da bodo v poslanski skupini pripravili predlog dopolnila, "ki bi predpostavljal postopek odvzema poslanske funkcije".

Dopolnilo dan pred sejo ni bilo vloženo, več informacij pa v LMŠ-ju uradno niso dajali. So pa svoja dopolnila v tem delu pripravili v Levici in NSi.

Vlada je sicer na torkovi seji odbora za državno ureditev sprejela dokaj kritični mnenji o predlagani zakonodaji.

Med drugim predlaga razmislek o črtanju omejitve, po kateri so do nadomestila plače upravičeni tisti poslanci, ki so funkcijo opravljali več kot pol leta.

Pri zakonu o DZ pa opozarja, da bi bilo zakonsko urejanje vsebin, ki spadajo v poslovnik, v nasprotju z ustavo.

Delite članek