REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ko kadrujejo generalni sekretarji: visoki standardi v času Šarčeve, mafijaški v času Janševe vlade

Ko kadrujejo generalni sekretarji: visoki standardi v času Šarčeve, mafijaški v času Janševe vladePredsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob. Vir: Twitter

Predsednik uprave podjetja Gen-I Robert Golob je razkril, da izvajalci vladne politike izvajajo načrt, kako prevzeti celotno skupino Gen.

Ob tem pa smo izvedeli tudi, kako generalni sekretarji vladnih strank neposredno klicarijo nadzorne svete uprav energetskih podjetij.

Robert Golob je navedel, da je bil na nedavni skupščini skupine s strani lastnikov pripravljen jasen predlog, ta predlog pa se je spremenil »zjutraj isti dan, ko so nadzorniki dobili klic treh generalnih sekretarjev. Nadzorniki ne naredijo ničesar, dokler ne dobijo klica generalnih sekretarjev.«

Oče tega načrta naj bi bil domnevni Janšev davčni svetovalec Rok Snežič, to pa so izvedeli od »najožjih sodelavcev SDS«.

Toda sedaj se dogaja še nekaj veliko širšega – padajo kar vsa vodstva elektro podjetij... Prav zato bi naslednja vlada morala opraviti »temeljito dejanšizacijo« vseh imenovanj, ki jih je izvedla Janševa vlada.

Da je Rok Snežič želel skupaj z generalnim sekretarjem SDS Borutom Dolancem na posebno kosilo z Antonom Krkovičem, kjer naj bi se o zamenjavi Roberta Goloba podrobno pogovarjali pa je razkril Janšev tesen sodelavec, brigadir Anton Krkovič.

Toda istočasno se dogaja še nekaj veliko širšega – padajo kar vsa vodstva elektro podjetij.

Najprej je bil razrešen direktor Elektra Ljubljana.

Razrešeni direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič je v izjavi za javnost povedal, da mu je bilo namignjeno, da je »ukaz prišel od zgoraj

Tudi tu so najprej zamenjali nekatere nadzornike in nato izpeljali zamenjavo.

Odstavljeni dolgoletni direktor Elektra Ljubljana je v svojem razkritju, kako je potekala menjava, tudi javno povedal, da je moral na sestanek v parlament, v prostore poslanske skupine SDS, kjer ga je pričakal generalni sekretar stranke Borut Dolanc.

Razrešeni direktor Elektra Ljubljana  Vir:Posnetek zaslona
Razrešeni direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič. Vir: Posnetek zaslona

Za razrešitev ne vidi nobenih razlogov, zato jo bo izpodbijal na sodišču.

Nato je nadzorni svet družbe Elektro Maribor na četrtkovem nadaljevanju izredne seje razrešil dosedanjega predsednika uprave Borisa Soviča.

Razrešitev je sledila objavi pamfleta v lokalnem mediju, češ da je podjetje, ki je pridelalo 10,5 milijona evrov dobička preplačalo nakup manjše elektrarne za nekaj stotisoč evrov. Omenjena objava je bila brez trdnih dokazov.

Razrešen pa je bil Boris Sovič - nekoč mariborski župan iz vrst SD.

Razrešen pa je bil Boris Sovič - nekoč mariborski župan iz vrst SD. Po navedbah nekaterih medijev pa naj bi bil novi začasni direktor blizu stranki NSi.

Po navedbah nekaterih medijev pa naj bi bil novi začasni direktor blizu stranki NSi.

Elektro Maribor je v letu 2020 ustvaril dobrih 58 milijonov evrov prihodkov od prodaje, leto pa zaključil s čistim dobičkom v višini 10,5 milijona evrov, kar je sicer 3,8 milijona evrov manj kot leto pred tem.

Toda podjetje vsekakor ne dela slabo, še posebej glede na epidemijo.

Zakaj potem menjava -, če ne gre za politično kadrovanje?

Janša in Krkovič
Janša in Krkovič - nekoč tesna sodelavca in soobtoženca, danes pa... Vir: Twitter

Zaradi vsega tega so poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP ob razkritjih Goloba in Krkoviča napovedale, da bodo vložile zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ, ki bi razpravljala o vpletenosti politike v kadrovske menjave.

Vpleteni bi morali po njihovem ob potrjenih špekulacijah o domnevnem uničenju družbe Gen-I prevzeti osebno odškodninsko odgovornost.

Obsodili so tudi dejstvo, da je prvi mož Gen-I Robert Golob tik pred iztekom mandata ostal brez soglasja za novega.

Analitiki ocenjujejo, da bodo v vladi ob koncu mandata »šli na vse ali nič« in skušali na pomembne položaje spraviti vse, ki jih lahko. Da bi nato preživeli v času »suhih krav«, ko ne bodo več na oblasti.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je navedbe nekdanjega brigadirja Toneta Krkoviča pospremil z besedami: »Potrdil je tisto, kar že vemo, da se dogaja. Tako stranka SDS kot NSi neusmiljeno kadrujeta po podjetjih.«

Še bolj pomenljivo pa je po njegovem to, kar je nekdanji generalni sekretar SDS Krkovič povedal o enem od svojih naslednikov, a to je, »kako tam generalni sekretarji kadrujejo in se odločajo, kdo bo zamenjan in kdo ne.«

Spomnil je na primer LMŠ, ko je generalni sekretar opravil »en telefonski klic in ni bil več sekretar.«

Šlo je za ravnanje Marjana Šarca kot predsednika vlade.

»To so bili drugi časi in standardi in delamo na tem, da se ti standardi spet vrnejo, da taki ljudje ne bodo nikoli več v vladi. Če bomo to dosegli, bomo lahko rekli, da smo uspešni,« je ocenil Šarec.

Šarčevo opozorilo je utemeljeno.

Šlo je namreč za primer »lobiranja« nekdanjega generalnega sekretarja LMŠ-ja Braneta Kralja. Kralja je prijavila prva nadzornica Uradnega lista, saj da je nanjo menda pritiskal glede kadrovskih odločitev.

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je tedaj, avgusta leta 2019 pristojnim institucijam – Slovenskemu državnemu holdingu in v vednost upravi, nadzornemu svetu, pooblaščencu za skladnost in integriteto – prijavila »pritiske v povezavi z imenovanjem Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista.«

Po njenih besedah jih je izvajal Brane Kralj, tedaj generalni sekretar stranke LMŠ.

Marjan Šarec in Brane Kralj Vir: Dnevnik, Twitter
Marjan Šarec in Brane Kralj. Vir: Twitter

Tedanji predsednik vlade in predsednik LMŠ Marjan Šarec je nato takoj po prijavi sporočil, da je s Kraljem opravil pogovor – in povedal, da Brane Kralj ne bo več generalni sekretr LMŠ-ja.

Šarec je ugotavljal, da je »resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno«, je tedanji premier pojasnil v izjavi za medije.

»Kralju verjamem bolj kot drugim ljudem, ki verjetno zadeve ne bi prijavili, če bi klical nekdo prave sorte,« je dejal Šarec, ki je ocenil, da gre v tem primeru za »besedo proti besedi.«

Tudi tokrat, v primeru pritiskov Janševega sojetnika Roka Snežiča na Roberta Goloba sta Rok Snežič in Borut Dolanc zanikala navedbe Antona Krkoviča. Gre znova za »besedo proti besedi.« In kakšen je rezultat? Vsi vidimo: Borut Dolanc je še naprej generalni sekretar SDS.

Tudi tokrat, v primeru pritiskov Janševega sojetnika Roka Snežiča na Roberta Goloba sta Rok Snežič in Borut Dolanc zanikala navedbe Antona Krkoviča.

Gre znova za »besedo proti besedi.«

In kakšen je rezultat?

Vsi vidimo: Borut Dolanc je še naprej generalni sekretar SDS. Čeprav ga obtožuje tesen sodelavec samega Janeza Janše.

To so res mafijaške metode.

In to jasno kaže, kako svetlobna leta je sedanja vlada oddaljena od precej višjih standardov, ki jih je pred samo dvema letoma uveljavljala tudi LMŠ.

Analitiki ocenjujejo, da bodo v Janševi vladi ob koncu mandata »šli na vse ali nič« in skušali na pomembne položaje spraviti vse, ki jih lahko. Da bi nato preživeli v času »suhih krav«, ko ne bodo več na oblasti.

Prav zato bi naslednja vlada morala opraviti »temeljito dejanšizacijo« vseh imenovanj, ki jih je izvedla Janševa vlada.

Delite članek