REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kjer Janez leži, tam Milan dlako pusti«: Neverjetno, Janša obtožuje Kučana celo tedaj, ko ga hvali!

»Kjer Janez leži, tam Milan dlako pusti«: Neverjetno, Janša obtožuje Kučana celo tedaj, ko ga hvali!Janša uspe Kučana obtožiti tudi tedaj, ko ga - pohvali. Vir: Twitter
Znano je, da Janša nikoli ne hvali Kučana. In če ga hvali, ga seveda hvali le zato, da bi mu škodil in imel sam od tega neko korist.

Slovenska vlada je umaknila oznako zaupnosti z 10 let starega poročila o BiH, ki ga je nekoč Milan Kučan pripravil za Evropsko komisijo in tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja.

Vse to pa očitno le zato, da bi bilo videti, kakor da je sporen non paper o spreminjanju meja na Balkanu, ki je bil pripisan sedanji slovenski vladi – v resnici delo Milana Kučana.

Dokaz za to naj bi se skrival v enem samem delu poročila, kjer Milan Kučan po številnih predlogih o tem, kako okrepiti BiH, med drugim pove, da bi v primeru, da narodi BiH ne bi bili sposobni za transformacijo države za EU dobro, da se pripravi tudi na miren razpad te države, kot piše tukaj. 

V ta namen je Janez Janša celo pohvalil Kučana, češ, kako gre za nadvse »razumen« sklep, ki velja še danes.

Znano je, da Janša nikoli ne hvali Kučana.

In če ga hvali, ga seveda hvali le zato, da bi mu škodil in imel sam od tega neko korist.

Zakaj ga je torej pohvalil? Preprosto zato, da bi preusmeril pozornost s sebe in non paperja o nastanku treh večjih držav: Albanije, Srbije in Hrvaške – ob nastanku pomanjšane bošnjaške Bosne in makedonske Makedonije, ki se pripisuje Sloveniji in njegovi vladi.

Non-paper o BiH
'Kučanov dokument' je že drugi, s katerim poskuša Janša zamešati sled kritikom po objavi prvega non paperja. Prvi je bil nek podoben dokument, ki so ga o BiH spisali diplomati šestih držav EU, tudi Slovenije in Hrvaške.

S tem, ko je Janša pohvalil Kučana v delu, kjer govori o razpadu BiH je želel poudariti, da je pravzaprav Kučan avtor ideje, zaradi katere kritizirajo njega.

Ker ga je pohvalil, pa je Janša posredno priznal, da se mu prav ta del zdi najpomembnejši, kar posredno kaže, da je slovenska vlada dejansko, pa čeprav ne formalno, podpornica reševanja Balkanskega vprašanja s spreminjanjem meja.

Proti temu so danes vse, predvsem zahodne sile.

Toda to seveda ni nujno konec te zgodbe, kajti iste države so bile tudi proti razpadu Jugoslavije.

In ob tem ne smemo pozabiti, da Kučan in Janša pripadata istemu ešalonu politike, tistemu, ki je razbijal večnacionalno državo in v takšnih državah že po definicijo vidi anomalijo.

V tem smislu vsi slovenski politiki govorijo eno (podpirajo enotno BiH, ker je to pač politika ZDA in EU) in delajo drugo (neuradno dopuščajo ali celo vidijo razpad BiH kot realno in morda celo rešilno možnost za nakopičene probleme).

Republika Srbska in BiH ter Brčko  Vir: Wikipedia
Republika Srbska in BiH ter kanton Brčko. Vir: Wikipedia

Na vse to je opozoril tudi Božo Repe, ki je celo razkril, da je bil nenadoma razkrit magnetogram pravzaprav že objavljen v njegovi biografiji Milana Kučana in da gre res za – kot smo opozorili tudi mi že včeraj – za prozoren Janšev spin.

»Predsednik republike Borut Pahor 11. junija 2021 izjavil, da poročilo Milana Kučana o BiH iz leta 2011 ni namenjeno javnosti, pač pa političnim odločevalcem, zaradi česar meni, da bi moralo pri tem tudi ostati, čeprav je vlada Janeza Janše na svoji seji 10. junija 2021 odločila, da se s tega deset let starega poročila odstrani oznake zaupnosti.

Vse skupaj je le prozoren spin, ki ga izvajata Pahor in Janez Janša, da bi za t. i. non-paper o delitvi Bosne in Hercegovine okrivila deset let staro poročilo Milana Kučana in odvrnila pozornost mednarodne, domače in politične javnosti od svoje vloge pri dejanskem non-paperju.

A vse skupaj je le prozoren spin, ki ga izvajata Pahor in Janez Janša, da bi za t. i. non-paper o delitvi Bosne in Hercegovine okrivila deset let staro poročilo Milana Kučana in odvrnila pozornost mednarodne, domače in politične javnosti od svoje vloge pri dejanskem non-paperju.

Celotno poročilo je namreč objavljeno v slovenščini v knjigi Milan Kučan, Prvi predsednik Slovenije, prav tako v bosanski izdaji (Milan Kučan. Prvi predsjednik Slovenije, Udruženje za modernu historiju / Udruga za modernu povijest, Sarajevo 2019, str.375- 393). Kučanova biografija je v Sloveniji in zamejstvu imela blizu 35 predstavitev, o večini so mediji poročali, na njih pa je bilo pogosto govora tudi o tem poročilu. Avtor knjige sem zgoraj podpisani Božo Repe.«

In zakaj sta se Janša in Pahor odločila za ta poskus, da bi prikazala, da se danes govori o dokumentu, ki ga je davnega leta 2011 pripravil Milan Kučan?

»Pri tem imajo verjetno svojo vlogo tudi posledice v mednarodnem prostoru zaradi dejanskega non-paperja, saj so ZDA v preteklih dneh napovedale sankcije proti tistim, ki bi BiH delili je zapisal Božo Repe.

Vir: Twitter

Janez Janša je torej res želel po eni strani samo vzbuditi vtis, da je Kučan tisti, ki si želi razbijanja BiH in ne Janševa vlada, hkrati pa otopiti kritike na svoj račun češ, zakaj se zaradi takih idej napada vlada, če pa jih je zagovarjal celo »vaš« Milan Kučan.

Toda očitno je, da se Kučanovo priporočilo, da naj bo EU vsaj pripravljena celo na morebiten razpad BiH zaradi notranjih napetosti v državi, in načrt »Zahodni Balkan – pot naprej«, ki jasno priporoča razpad BiH kot »zunanjo« rešitev za vse probleme – bistveno razlikujeta.

»Zato je seveda jasno, da z nedavnim priznanjem Evropske komisije, da non-paper obstaja, ni bilo mišljeno enajst let staro poročilo Milana Kučana, ki je že leta javno objavljeno, kot skušata to sedaj prikazati z Janšo. Problematični non-paper 'Zahodni Balkan - pot naprej' naj bi v kabinetu sedanjega predsednika Charlesa Michela namreč prejeli februarja letos (o tem so poročali številni evropski mediji, v Sloveniji najprej portal necenzurirano),« je zapisal Repe.

Spin je bil torej razkrit, poročili sta dve in Kučanovo nima nobene resne zveze s tistim iz leta 2021.

Spin je bil torej razkrit, poročili sta dve in Kučanovo nima nobene resne zveze s tistim iz leta 2021.

V vsej tej zgodbi je zanimivo samo nekaj, kar se ves čas ponavlja in to seveda dobro vedo tudi komentatorji na družbenih omrežjih –, da namreč za vse svoje težave Janez Janša vedno okrivi Milana Kučana.

Če gre za šverc orožja, pri katerem odkrijejo Janšo, Janša takoj odkrije švercerja orožja Kučana.

Ko gre za podkupnine v primeru Patria Janša takoj ugotovi, da mu je past nastavil Kučan.

Tudi medijsko sliko mu krni Kučan.

Celo tedaj, ko pri Nova24TV sami tvitnejo in priznajo, da bodo komentirali - svoje laži.

In tako naprej...

Novost v  tem primeru je le ena – da je tokrat Janša Kučana obtožil tako, da ga je celo pohvalil, zaradi zdravorazumskosti.

Jasno, da ne bi bilo preveč prozorno, da mu je z objavo 10 let starega dokumenta želel v resnici škoditi.

Janšina karta Balkana, ki jo Janša sicer - zanika...
Janšev novi zemljevid Balkana, ki ga Janša sicer - zanika... Vir: Twitter

Za kaj gre pa je eden od komentatorjev lepo opisal z enim starim stavkom oziroma priredbo slovenskega pregovora, da »kjer Janša leži, Milan dlako pusti.«

Za vse spodrsljaje in napake ima Janša vedno enega in znanega dežurnega krivca.

Kučana.

Bilo bi smešno, če ne bi bilo tako zelo žalostno.

In zato se celo nekateri naši državljani, ki so v tujini, te dni s težkim srcem vračajo v domovino, ki jo vodita dva lika, ki bi bolj sodila v kakšen strip, kot pa v realno politiko.

Delite članek