REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako sta promotorka vojne in »užaljena jetrna klobasa« v Sloveniji neuspešno krpala mit o prevladi Zahoda

Kako sta promotorka vojne in »užaljena jetrna klobasa« v Sloveniji neuspešno krpala mit o prevladi ZahodaProdajalec: Scholz in Iris-T. Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenija je bila prizorišče dveh obiskov – nemškega kanclerja Olafa Scholza in malteške predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsole.

Oba imata resne probleme z javno podobo.

Scholz, ki mu vztrajno pada podpora in velja za najslabšega nemškega kanclerja v zgodovini Nemčije si nikoli ni opomogel od ocene ukrajinskega veleposlanika v Berlinu, da se obnaša kot »užaljena jetrna klobasa«.  

Roberta Metsola po drugi strani velja za šefico Evropskega parlamenta, ki velja za najbolj bojevitega v vsej zgodovini te institucije.

Evropski parlament je pod njenim vodstvom potrdil prelivanje milijardnih vsot denarja Evropske unije oziroma evropskih davkoplačevalcev Ukrajini.

Čeprav prihajata z levega in desnega pola evropske politike sta oba v Sloveniji ponavljala običajne teme.

Slovenija je bila prizorišče dveh obiskov – nemškega kanclerja Olafa Scholza in malteške predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsole. Oba sta v Sloveniji krpala fasado vse bolj načete, revne in nesposobne EU.

Predvsem pa sta krpala fasado vse bolj načete, revne in nesposobne EU.

S premierjem Robertom Golobom je Scholz razpravljal o »krepitvi strateškega partnerstva in izmenjal stališča do aktualnih zunanjepolitičnih tem,« Metsola pa je hvalila slovensko vztrajnost pri podpori širitvi EU na »Zahodni Balkan« in enako kot nemški kancler izražala neomajno podporo Ukrajini.

Ob tem je Metsoli uspelo pohvaliti tudi šefa SDS Janeza Janšo in njegovo zgrešeno politiko.

»Posebej hvaležna sem Sloveniji in slovenskemu narodu za vašo močno in neomejeno podporo Ukrajini.

Samo nekaj tednov po invaziji so bili slovenski voditelji že v Kijevu.

Preostali Evropi ste dali navdih, da ostane neomajna,« je v nagovoru slovenskim poslancem Državnega zbora pohvalila eno od največjih slovenskih zunanjepolitičnih napak predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Podpora evropskega parlamenta Ukrajini je neomajna, a tudi dvolična.

Evropski parlament se namreč nikoli v preteklosti ni v enaki meri zavzel za zares napadene države.

Tokrat pa se je EP pod taktirko Roberte Metsole in njenih somišljenikih zavzel za tisto, kar je EU spremenilo v udarnega ovna in orodje ZDA zoper Rusijo.

Medtem ko sta gosta v Ljubljani govorila o napredku EU, so nekateri komentatorji v tujini opozarjali na propad taiste EU in Zahoda, ki se dogaja pred našimi očmi.

»Zahod ni osvojil sveta s premočjo svojih idej ali vrednot ali vere (v katero se je spreobrnilo le malo pripadnikov drugih civilizacij), temveč s svojo premočjo v izvajanju organiziranega nasilja. Zahodnjaki pogosto pozabijo na to dejstvo; Nezahodnjaki nikoli,« so na strani MoA spomnili na besede Samuela P. Huntingtona iz njegove knjige Spopad civilizacij in preoblikovanje svetovnega reda (1996).

Zahodni kolonializem se je namreč začel v 15. stoletju in končal, z nekaj izjemami, sredi 20. stoletja.

Vse, kar ni popolna ukrajinska zmaga, predstavlja zato implicitno priznanje, da je bil »na pravilih temelječ« gospodarski in politični red nepovratno spremenjen.

Zahod je nato prešel na nov model vladanja svetu.

Govoričil je o človeških vrednotah in človekovih pravicah ter o določenih pravilih, ki naj bi vsem omogočala, da jih uživajo.

To fasado sta, očitno, v Sloveniji popravljala tudi Scholz in Metsola.

Nato pa se je vse to skupaj zelo slabo končalo.

»Fasada se je slabo držala. Zahod, predvsem pa Združene države, so zlorabile 'red, ki temelji na pravilih', tako da so zaobšle mednarodno pravo, kadar koli to ni ustrezalo ameriškim interesom.

V dvomljivih okoliščinah je (Zahod) še naprej izvajal 'organizirano nasilje'. Vojne proti Jugoslaviji, Afganistanu in Iraku naj bi pokazale, da bo Zahod ohranil kakršna koli pravila, za katera trdi, da obstajajo.

Toda vojne so bile izgubljene in ZDA so se morale iz njih umakniti. Vojna v Ukrajini je le zadnji, a najbolj očiten dokaz, da 'red, ki temelji na pravilih', ne obstaja več,« je ocenil komentator.

S tem se strinja tudi Dominick Sansone z vplivnega ameriškega portala American Conservative.

Včeraj zjutraj je hiperzvočno orožje uničilo sedež SBU v Kijevu le nekaj sekund po tem, ko je bil aktiviran zračni alarm. Zahodna zračna obramba je odpovedala. Rusija je tako uničila mit o premoči Zahoda pri izvajanju organiziranega nasilja.

»V zadnjih nekaj desetletjih so Združene države nenehno postavljale Moskvo v položaj, da bodisi sprejme fait accompli širitve Nata na račun ruskih varnostnih interesov bodisi odgovarja s silo in trpi posledice povečane gospodarske in politične izobčenosti. Ta odvračilni dejavnik za izogibanje stopnjevanju je bil učinkovito odstranjen. Pojasnjevanje spremenjenega stanja mednarodnih odnosov ni navijanje za rusko stališče - čeprav ga lahko tako obravnavajo tisti, ki neiskreno predstavljajo kakršno koli realistično oceno situacije kot kapitulacijo -, temveč ponazarja, kako se je Moskva izolirala pred izobčenjem Zahoda, s čimer se spremeni celotno razmerje moči ne le v Evropi, ampak v svetu.

Zdaj je Rusija tista, ki je Zahod postavila pred dilemo: lahko opazuje, kako Kremelj dosega svoje strateške cilje, zagotovljene v enostranski poravnavi s pogajanji ali pa z nadaljnjim izčrpavanjem ukrajinskih sil, ali pa lahko stopnjuje s silo. Putinova izjava o jedrskem orožju ni bila zgolj retorika – ruski predsednik je s položaja avtoritete opredelil meje sedanjega konflikta.

Vse, kar ni popolna ukrajinska zmaga, predstavlja zato implicitno priznanje, da je bil 'na pravilih temelječ' gospodarski in politični red nepovratno spremenjen

Medtem ko evropski politiki govoričijo, ruska vojska napreduje.

Iris-T
Iris-T. Vir: Posnetek zaslona, X

Včeraj zjutraj je hiperzvočno orožje uničilo sedež SBU (ukrajinske tajne policije) v Kijevu le nekaj sekund po tem, ko je bil aktiviran zračni alarm.

Zahodna zračna obramba je odpovedala.

Rusija je tako uničila mit o premoči Zahoda pri izvajanju organiziranega nasilja.

Te rakete ne more ustaviti niti Iris-T, protiraketni sistem, ki ga je za nekaj manj kot 150 milijonov evrov Sloveniji prodala Nemčija.

Gre za potratno vložen in izgubljen denar, ki ga zaradi nesposobnih politikov na oblasti nikoli ne bodo videle slovenske zdravstvene ustanove, upokojenci, delavci, šole in univerze.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek