REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kako nedemokratičen režim je bil janšizem, se je spet pokazalo na protestu kmetov!«

»Kako nedemokratičen režim je bil janšizem, se je spet pokazalo na protestu kmetov!«Protesti v Ljubljani, 27. 04. 2021. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ob zadnjem protestu kmetov, ki so molčali o svojih največjih težavah – višjih cenah energentov, inflaciji, poplavi ukrajinskega žita in previsokim cenam gnojil, kar so vse posledice evropskega vpletanja v ameriško vojno v Ukrajini – se je pokazalo, da bodo kmetje ostali pogrešljive figure na slovenski politični šahovnici.

To se ni zgodilo ne tokrat, v času »golobizma« in ne v času socializma. Kar je res še en, zvočni dokaz, da je bil janšizem – res najslabši.

Kljub temu pa je njihov protest odkril marsikaj zanimivega.

Nekateri so opazili tudi vzporednice s protesti »kolesarjev« in avtomobilistov pred več kot letom dni.

Takrat so protestnike redno spremljali policisti, jih popiovali in jim izrekali globe.

Pogosto so bile astronomsko visoke in kot se je pokazalo pozneje - neustavne in nezakonite.

Nekateri so zato pronicljivo spomnili na čase »janšizma« in podčrtali opazno razliko, ki jo kaže primerjava delovanja policije takrat in danes.

Pred nekaj več kot letom dni so bili namreč protestniki na istem mestu, pred Državnim zborom v Ljubljani s strani policije večkrat oglobljeni zaradi menda nezakonitega hupanja, to pa se ni zgodilo ne tokrat, v času »golobizma« in ne v času socializma.

»Kako nedemokratičen režim je bil janšizem, se je spet pokazalo na protestu kmetov. S traktorji so hupali na veliko. Za to ne bodo dobili kazni. Če si v SFRJ leta '88 hupal na Roški: nobene kazni. Kazni za hupanje samo pod janšizmom. Smrt janšizmu!« je zapisal Jaka Žumer.

Kar je res še en, zvočni dokaz, da je bil janšizem – res najslabši.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek