REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je Pahor pomagal Janši pri sramotenju NOB na podlagi lažnega »izdajstva Tigra«

Kako je Pahor pomagal Janši pri sramotenju NOB na podlagi lažnega »izdajstva Tigra«Janševo maščevanje zaradi spornega izdajstva Tigra. Vir: Twitter
No, sedaj vemo, kako bodo videti slovenski prazniki, ko bo Janša izvedel svojo kulturno revolucijo do konca. Na Dan upora proti okupatorju bodo polagali vence žrtvam komunizma.

No, sedaj vemo, kako bodo videti slovenski prazniki, ko bo Janša izvedel svojo kulturno revolucijo do konca.

Na Dan upora proti okupatorju bodo polagali vence žrtvam komunizma.

Bodo?

No, to ni najbolj res. To se že dogaja. Kar manjka, je samo še četica vojačkov v sinje modrih domobranskih uniformah, slika Rupnika, gosje korakanje rumenosrajčnikov in gromoglasni »Heil!« vodji slovenskega rajha.

Slovenski predsednik vlade namreč vztraja in nadaljuje svoj boj proti NOB in partizanstvu, pa tudi »komunizmu«, kot to na sprevržen način razume sam.

To ni nenavadno, je pa nenavadna velika gruča pomagačev, ki mu pri tej raboti pomaga.

Zadnji primer je polaganje vencev na Mali gori nad Ribnico, kamor, kot je znano, niso bili povabljeni predstavniki borčevske organizacije.

Janša Mala gora  Vir: www.gov.si
Mala gora, 27. 04. 2021. Vir: www.gov.si

Ne samo, da je bila državna proslava posvečena pripadnikom TIGR in se NOB, OF in partizani, ki so predstavljali glavnino upora proti okupatorju sploh niso omenjali, pač pa sta kulturni program ozlajšala tudi dva domobranska pesnika.

Ki nista slaba, vendar res ne spadata na slovesnost, ki bi morala biti namenjena tistim, na katere sta streljala in pod kroglami katerih sta na koncu končala.

Vse skupaj je bilo organizirano tako, da so nekateri na družbenih omrežjih celo verjeli, da je Janez Janša res – v spremstvu Boruta Pahorja – položil na tla k spomeniku posvečenemu padlim pripadnikom organizacije TIGR venec, na katerem piše, da gre za »spomin na žrtve prve komunistične izdaje.«

V resnici ga ni.

Tvit je bil pozneje tudi umaknjen.

Že konfiguracija tal na sporni sliki pa je razkrivala, da gre za fotografijo iz nekega drugega kraja.

Tviti navdušenja... Vir: Twitter

Toda prav lahko bi ga, nekateri so to celo verjeli. In zakaj?

Razlog za to najbrž leži v nedavnem intervjuju Bruna Tekavca v oddaji Pričevalci z voditeljem Jožetom Možino, kjer je (po nekaj desetletjih molka!) nenadno spregovoril o svojem očetu Filipu Tekavcu, ki naj bi izdal tigrovce na Mali gori pri Ribnici.

»Potem, ko se je skoraj tri četrt stoletja rahljal nadzor nad spominom in molčečnostjo, v pretresljivem pričevanju izvemo resnico o tem, kdo je izdal prve primorske antifašiste. 13. maja 1941 tigrovce na Mali gori napadejo italijanski karabinjeri. Ko je Možina povprašal Tekavca, kako so Italijani sploh vedeli, da so tigrovci tam, je Tekavec odgovoril: 'Vedeli so tako, da je moj oče napisal pismo in izdal celo zadevo',« poroča Janševo trobilo – Nova24TV.

To pričevanje Tekavca, ki je hudo obremenil mrtvega očeta ob dejstvu, da njegovih navedb ne more nihče drug ne potrditi in ne zanikati, je bilo torej podlaga za to, da so provladni mediji odgovornost za »izdajo« pripadnikov TIGR pripisali kar KPJ in seveda partizanom ter NOB.

To seveda priča o že skoraj patološkem sovraštvu, ki ga ta sin domobranca goji do vsega, kar je povezano z NOB. Takšen človek seveda ne more nikoli biti človek »sprave«, prav s svojimi nastopi pa se sam diskvalificira kot oseba, ki bi lahko predstavljala večino v tej državi.

Zato tudi za njih ni bilo mesta na Mali gori, sporoča SDS-ovo medijsko trobilo Nova24 – razen, če bi se bili pripravljeni opravičiti svojcem.

In to je banalni razlog zaradi katerega je na Dan upora proti okupatorju Janez Janša s slovesnostjo, izbiro prizorišča le-te, izbiro sodelujočih, vsebino dogodka in tvitom pred samo proslavo, češ da so nacisti in fašisti ter komunisti za Slovence »isti« - užalil partizane. In vse, ki spoštujejo NOB.

To seveda priča o že skoraj patološkem sovraštvu, ki ga ta sin domobranca goji do vsega, kar je povezano z NOB in OF.

Takšen človek seveda ne more nikoli biti človek »sprave«, prav s svojimi nastopi pa se sam diskvalificira kot oseba, ki bi lahko predstavljala večino v tej državi.

In na koncu še nekaj glede razlogov, ki vodijo do teh sklepov, za tiste, ki jim niso že razvidni.

Citat iz članka Nova 24TV
Povzetek iz prispevka, ki ga je objavila Nova24TV. Vir: Posnetek zaslona

Prvič, če neka oseba izda drugo osebo tudi v primeru, če je komunist ali karkoli drugega, to ne pomeni, da gre avtomatsko za dejanje te organizacije. To bi morali šele dokazati, toda Janševi medijski podrepniki tega dokaza seveda ne ponujajo.

Celo iz pričevanja Bruna Tekavca pa je videti, da je pri njegovemu očetu šlo za dejanje »na svojo roko« in da je bil glavni motiv domnevne izdaje Filipa Tekavca lovski - »obramba revirja.«

Drugič, Janševa medijska trobila so ob prodaji te svoje lovske zgodbice pozabila na dejstvo, da že samo priznanje Bruna Tekavca kaže, da je bil njegov oče Filip, ki ga po smrti tako zavržno blati, v resnici krivolovec, torej »raubšic« in da je to verjetno eden od poglavitnih razlogov (drugi pa, da bi »imel mir« v svojem revirju) za njegovo solo-izdajstvo pripadnikov TIGR.

Prvič, če neka oseba izda drugo osebo tudi v primeru, če je komunist ali karkoli drugega, to ne pomeni, da gre avtomatsko za dejanje te organizacije. To bi morali šele dokazati, toda Janševa medijska trobila tega dokaza seveda ne ponujajo. Celo iz pričevanja Tekavca je videti, da je šlo za dejanje 'na svojo roko' in da je bil glavni motiv domnevne izdaje lovski - 'obramba revirja.'

Celo če bi bil motiv Filipa Tekavca »ideološki,« ko se je odločil izdati tigrovce, za to ne bi bili krivi ne KPJ in ne poznejši borci NOB, saj Tekavcu očitno nihče ni izdal ukaza ali navodila za takšno postopanje.

In tretjič, ker sta mati in oče Bruna Tekavca, ki bi edina lahko potrdila njegovo nepreverljivo pričevanje že mrtva, ni nobenega razloga, da bi bilo njegovo zapoznelo pričevanje tudi resničen opis dogodka iz polpretekle zgodovine.

Sam ima lahko za to svoje pričevanje in nenadne spomine na dejanja mrtvega očeta tudi kakšne osebne razloge.

Ali pa ne, toda zgodba je vsekakor nedokazljiva, predvsem pa osebno dejanje posameznika iz osebnih, lukrativnih vzgibov (ker ni želel tujcev in določenih oseb na svojem lovskem področju) nikakor ne zadeva KPJ, partizanov ali NOB.

Zato Nova24TV ni imela prav nobenega utemeljenega razloga, da smrt enega pripadnika TIGR in trpljenje drugih dveh antifašistov (ki sta na koncu šla v partizane) pripiše »komunizmu« ali celo več komunistom oziroma kar celotni organizaciji - KPJ ali OF.

Nova24TV - članek o tigrovcih
Nova24TV - sporni prispevek o tigrovcih. Vir: Posnetek zaslona

Nasprotno, zgodba »raubšica« iz pogovora z Možino bi jih morala prepričati, da tega ne storijo.

Toda to je ta medij kljub temu naredil – na Dan upora proti okupatorju je fašistične žrtve pripisal partizanom in jih spremenil v »žrtve komunizma.«

Kako to označiti? Kot odbito, povsem noro?

Še posebej zavržno pa je seveda, da je pri teh dejanjih, ki imajo opisano medijsko podlago Janši »držal štango« in ga podpiral Borut Pahor, predsednik države, nekoč vodja SD, politik iz Primorske, ki bi se moral dobro zavedati, kaj je Sloveniji prinesel fašizem in zakaj je takšno potvarjanje zgodovine sramotno.

Res, v kaj se je spremenil Borut Pahor?

Občudovanje. Vir: Twitter

V političnega zombija brez hrbtenice, ki pljuva po vsem, za kar je včasih trdil, da podpira.

Če je ta dogodek »režiral« Janša, bi se Pahor lahko elegantno izognil blamaži že tedaj, ko vladajoči na slovesnost v počastitev OF niso povabili borcev NOB.

Pa je molčal. In šel na Malo goro. Res, žalostno.

Povsem drugače je ravnal na primer Igor Zorčič, ki se ni udeležil te sporne proslave, v kateri je bil velik del programa posvečenega celo hvalisanju vojnih junaštev Janše in Manevrske strukture - kot da temu ne bo itak posvečen še ves maj in junij.

Ampak ne, Janša je moral celo praznik NOB onečastiti z žalitvami partizanov in osvobodilnega boja.

Dva meseca hvalisanja in odkrivanja spomenikov ob »desetdnevni vojni« mu je premalo, moral je ugrabiti še praznik NOB.

Protesti v Ljubljani, 27.04.2021
Protesti v Ljubljani, 27. 04. 2021. Foto: Insajder.com

Da to doživljamo od predsednika sedanje vlade, niti ni presenetljivo.

Da mu asistira še predsednik države, pa je neverjetna sramota.

Delite članek