REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša po srečanju s protestniki ni odletel z vojaškim helikopterjem

Janša po srečanju s protestniki ni odletel z vojaškim helikopterjemVir: Insajder.com

V zvezi s srečanjem Janeza Janše in protestnikov 20. avgusta na Kredarici in nato ponovnim pojavljanjem predsednika vlade na Triglavu 21. avgusta s skupino madžarskih politikov, ko je Janša po »oskrunitvi« vrha Triglava »dekontaminiral« najvišjo slovensko goro, so se zastavljala tudi vprašanja o tem, ali je Janša, tako kot v preteklosti, na Triglav letel ali se vrnil s helikopterjem.

Nejasno pa ostaja, kaj se je dogajalo naslednji dan, saj Kontrola poletov nima podatkov o potnikih helikopterja, ki je zgodaj zjutraj pristal na Kredarici, MO pa nam podatka o poletih oziroma izrecnega potrdila, da poletov ta dan ni bilo ni poslalo.

Direktor policije Anton Olaj je to zanikal, toda zanimalo nas je tudi, ali je morda na Kredarico Janez Janša odletel ali se vrnil v dolino s helikopterjem Slovenske vojske.

V zvezi s tem smo zastavili vprašanja Ministrstvu za obrambo in Kontroli zračnega prometa.

V Kontroli zračnega prometa so nam sporočili, da je v obdobju 20. - 21. 8. 2021 na Kredarici pristal vojaški helikopter, oznake H231, in sicer  ob 07:45UTC (univerzalni koordinirani čas).

Podatkov o potnikih na posameznih letih oziroma zrakoplovih pa nimajo, saj za izvajanje njihove dejavnosti niso relevantni.

Pojasnili so tudi, da je omenjeni helikopter na Kredarici pristal 21. 8. 2021.

Janša ob izrekanju žaljivke protestnikom  Vir: posnetek zaslona
Janša ob izrekanju žaljivke protestnikom. Vir: Posnetek zaslona

Z ministrstva za obrambo so nam sporočili, da so posadke helikopterjev Slovenske vojske  v petek, 20. avgusta, opravile 12 nalog:

-             sodelovale so pri gašenju požara na Roblekovi planini (več naletov);

-             med 9.00 in 10.30 je bila opravljena menjava posadke vremenskih opazovalcev in opreme na meteorološki postaji na Kredarici;

-             opravile so tri nalete, v katerih so reševale v gorah (Zelenica, Planina pri Jezeru in Kokrško sedlo) ter

-             sedem nujnih helikopterskih medicinskih prevozov (v UKC Ljubljana iz Ajdovščine, dvakrat iz Brežic, Marindola, Maribora ter v UKC Maribor iz Središča ob Dravi in Celja).

Na konkretno vprašanje ali so »s helikopterji Slovenske vojske te dni leteli Janez Janša, Aleš Hojs in Matej Tonin oziroma drugi potniki in če - kateri?« pa so nam z MO odgovorili, da »v  navedenem času helikopterji Slovenske vojske niso opravili prevoza predsednika vlade Janeza Janše in ministrov Aleša Hojsa ter Mateja Tonina.«

Če zapisano drži, potem je jasno, da v petek 20. avgusta Janez Janša, Aleš Hojs in njuni spremljevalci na Triglav in z njega niso leteli ne s policijskimi in ne z vojaškimi helikopterji.

Borrell in Janša. Vir: Twitter

Nejasno pa ostaja, kaj se je dogajalo naslednji dan, saj Kontrola poletov nima podatkov o potnikih helikopterja, ki je zgodaj zjutraj pristal na Kredarici, MO pa nam podatka o poletih oziroma izrecnega potrdila, da poletov ta dan ni bilo - ni poslalo.

To vsekakor kaže, da ima predsednik vlade precej dobro kondicijo, pa tudi, da se rad podaja v nevarnosti, saj je s Kredarice očitno odšel ponoči.

Odgovore na vprašanje, koliko je teh prevozov sploh bilo in ali vlada pri helikopterskih prevozih odličnikov v preteklosti ni morda pretiravala, pa želi izvedeti tudi stranka SAB, ki je Janši v zvezi s tem zastavila poslansko vprašanje.

Delite članek