REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša bi z orožjem nad ženske in otroke: Bo Slovenija zaradi 1400 svojih okupatorjev sprejela 1400 beguncev?

Janša bi z orožjem nad ženske in otroke: Bo Slovenija zaradi 1400 svojih okupatorjev sprejela 1400 beguncev?Z orožjem nad begunce? Vir: Twitter, posnetek zaslona

Janez Janša je z novim tvitom potrdil, da ne pozna geografije, slovenske policiste in vojake pa bi rad umazal z nasiljem proti beguncem.

Potem ko je poljsko – beloruska meja postala nenavadno prizorišče merjenja moči med Belorusijo in Poljsko, ki se dogaja na plečih beguncev, se je namreč oglasil še slovenski predsednik vlade.

Članice EU Belorusiji očitajo, da na mejo s Poljsko (v odgovor na sankcije Evropske unije) organizirano dovaža begunce iz Bližnjega vzhoda, svoje mnenje o tem pa je povedal tudi Janez Janša.

Tvit Janševe vlade ob fotografiji trenutnega premierja. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Poljska je zato na meji z Belorusijo že namestila ograje in s policijo in vojsko zavarovala mejo.

Begunci, ki so se znašli na »nikogaršnji zemlji« med obema mejama pa sedaj živijo v nemogočih razmerah, osem pa jih je tudi umrlo.

Naprej ne morejo, nazaj pa ne smejo.

Poljska sedaj na mejo pošilja še 12.000 vojakov.

Begunci, ki so se znašli na 'nikogaršnji zemlji' med obema mejama živijo v nemogočih razmerah, osem pa jih je tudi umrlo.

Oglasil pa se je tudi Janez Janša, ki Poljski obljublja vso pomoč, ki jo bo potrebovala, se pravi tudi vojaško ali policijsko.

Pri tem je zapisal, da Poljska brani »evropske« meje, kar seveda ni res, kajti Poljska lahko kvečjemu brani meje EU.

Obenem pa se takšno »branjenje« seveda kaže tudi kot licemerno spodkopavanje mednarodnega prava, kajti beguncev ali migrantov seveda ni dovoljeno odvračati od vstopov v državo s »potiskanjem nazaj« kot to počnejo Poljska, pa tudi Grčija (ki begunce potiska nazaj v morje) in še nekatere države.

Rupel in Janša sta zmeraj neomajno podpirala uničevalne okupacije tjih držav
Rupel in Janša sta zmeraj neomajno podpirala uničevalne okupacije tujih držav. Beguncev pa se otepata. Vir: Urad PV, Twitter

Ob tem pa je na še en vidik zadeve opozorila tudi tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

»Poljski politiki, ki preklinjajo Lukašenka in obtožujejo Minsk zaradi problemov z migranti iz Iraka bi se morali spomniti, da je Varšava aktivno sodelovala v uničevanju Iraka,« je zapisala na Telegramu.

Spomnila je, da je več kot 2000 poljskih vojakov tedaj »vpadlo v državo« s ciljem »vzpostavitve demokracije.«

Zakaj ne bi sprejeli vsaj isto število 'hvaležnih Iračanov', katerih predniki niso sanjali o takšnem življenju, ko so še živeli v lastni državi, predno so v njo vdrli brezvestni demokratizatorji?

»Zakaj potemtakem ne bi sprejeli vsaj isto število 'hvaležnih Iračanov', katerih predniki niso sanjali o takšnem življenju, ko so še živeli v lastni državi, predno so v njo vdrli brezvestni demokratizatorji?« je s kančkom cinizma vprašala Zaharova.

To isto pa seveda velja tudi za Slovenijo.

Slovenija je kot članica »koalicije voljnih« podprla nezakonit napad na Irak, pozneje pa je imela v državi svoje vojaške inštruktorje.

V Iraku in Afganistanu je velika večina prebivalcev te vojake imela za okupatorje.

Šest slovenskih vojakov, ki so delovali v iraškem Erbilu se je januarja leta 2020 vrnila v domovino, nato februarja napovedala napotitev novega kontingenta, kljub temu, da je iraški parlament zahteval, da se vse tuje sile umaknejo.

Vojaki SV so nato ostali v okviru nemške enote na severu Iraka.

Slovenija je ob tem tudi v Afganistanu sodelovala že od leta 2002; takrat je afganistanski vojski donirala tudi orožje.

Pripadnik Slovenske vojske na okupacijski misiji v Afganistanu
Pripadnik Slovenske vojske na okupacijski misiji v Afganistanu. Vir: SV, Twitter

Slovenska vojska je tedaj na drugo največje transportno letalo na svetu Antonov AN 124 natovorila 10.000 avtomatskih pušk kalibra 7,62 milimetra in dva milijona kosov ustreznega streliva, kot donacijo Afganistanski nacionalni armadi.

Slovenija je kot članica »koalicije voljnih« podprla nezakonit napad na Irak, pozneje pa je imela v državi svoje vojaške inštruktorje. V Iraku in Afganistanu je velika večina prebivalcev te vojake imela za okupatorje.

Samo puške naj bi bile vredne preko 3,7 milijona evrov, vsa oprema pa nekje okoli 278 milijonov tolarjev.

Vse to je sedaj orožje – talibanov.

Če nas je ta misija – po najbolj ugodnem izračunu, ki ne vključuje še raznih dodatnih stroškov in izgub - torej med letoma 2004 in 2014 stala nekje okoli 60 milijonov evrov, potem je verjetno točna ocena, da je Slovenija v Afganistanu skupaj z donacijami porabila okoli 80 milijonov evrov.

Obseg vojaških kontingentov se je stalno spreminjal, povprečno pa je bilo v misijah preko 70 pripadnikov SV.

Nato kolaps in znova begunci na mejah Slovenije
Begunci trkajo na vrata Evrope zaradi zgrešenih intervencij in vojn ZDA in njenih vazalov v zvezi NATO. Tudi Slovenije. Vir: Twitter
Prav bi bilo, da Slovenija sprejme vsaj toliko beguncev, kolikor je v bližnjevzhodne države poslala svojih vojakov.

V Afganistan je k miru največ pripadnikov Slovenske vojske prispevalo leta 2011 (v dveh izmenah skupaj 179), do danes je bilo v obe operaciji skupaj napotenih skoraj 1400 pripadnic in pripadnikov SV - je sporočila Slovenska vojska.

In glede na vse to bi bilo bolj prav, da Slovenija sprejme vsaj toliko beguncev, kolikor je v bližnjevzhodne države poslala svojih vojakov, namesto da Janša grozi, da bo slovenske policiste in vojake poslal na poljsko mejo v nasilne »operacije« zoper begunce - tudi ženske in otroke.

In tako naj bi tudi slovenski policisti in vojaki pretepali tiste nemočne civiliste, ki so obtičali na poljskih mejah tudi zaradi zgrešene slovenske zunanje politike in še posebej zaradi neomajne podpore Janeza Janše vsem ameriškim, katastrofalnim intervencijam.

Delite članek