REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izpustitev nedolžnega? Vrhovno sodišče Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni

Izpustitev nedolžnega? Vrhovno sodišče Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni Pravnomočno obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič, foto: Žurnal24

Vrhovno sodišče je za Milka Noviča, obsojenega za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, odredilo prekinitev prestajanja zaporne kazni, so sporočili z omenjenega sodišča. Kot so zapisali, je odločitev povezana z uveljavljanjem kršitev pravice do obrambe v Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti.

Vrhovno sodišče je prekinitev prestajanja zaporne kazni odredilo na podlagi četrtega odstavka 423. člena zakona o kazenskem postopku, ki določa, da lahko vrhovno sodišče glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti odredi, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe odloži oziroma prekine.

Takšna odločitev vrhovnega sodišča tako še ne pomeni, da je tudi ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper sodbo. Je pa lahko znak, da se bo za to odločilo, je slišati neuradno. Podobno meni tudi Novičev odvetnik Jože Hribernik, ki je prepričan, da bo vrhovno sodišče Noviča bodisi oprostilo bodisi bo sodbo razveljavilo. Po podatkih, ki smo jih od naših virov dobili v uredništvu Insajder.com bo sodba razveljavljena.

Vrhovno sodišče Ljubljana

Spletni portal Nova24TV je sicer poročal, da je vrhovno sodišče po njihovih zanesljivih informacijah Noviča že oprostilo, a na vrhovnem sodišču tega za STA za zdaj niso ne potrdili ne zanikali.

Takšna odločitev vrhovnega sodišča tako še ne pomeni, da je tudi ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper sodbo. Je pa lahko znak, da se bo za to odločilo.

Na Dobu so Hriberniku potrdili, da bo Novič iz zapora izpuščen že danes, natančna ura pa še ni znana. Hribernik ob tem poudarja, da je Novič v zaporu po nedolžnem že tri leta in pol, kar označuje kot "sramoto slovenskega pravosodja".

Noviča je Okrožno sodišče v Ljubljani 13. aprila lani spoznalo za krivega umora Jamnika decembra 2014 in mu dosodilo 25 let zapora, sodbo pa je decembra lani potrdilo tudi višje sodišče.

Novičeva odvetnika Hribernik in Žiga Podobnik sta že takrat napovedala vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kar sta storila spomladi letos.

Milko Novič prihaja iz zapora Vir:Petra Janša, Twitter

Novič je z izjemo nekaj mesecev večino časa od prijetja decembra 2014 do obsodbe preživel v priporu, po obsodbi pa je bil premeščen v zapor na Dob. Nad sodbo naj ne bi bila presenečena niti državna tožilka Blanka Žgajnar. Ta naj bi po objavi sklepa sodišča danes popoldne povedala, da so sodbo "razveljavili" in dejala, da "je vedela", da bodo na Vrhovnem sodišču tako ravnali. Ni pa jasno, zakaj je tožilstvo vse do konca vztrajalo pri obtožnici, za katero odvetnik Milka Noviča poudarja, da ni utemeljena niti na enem dokazu.  

Delite članek