REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ivan si verjetno misli, da je Kurz luzer, ker je odstopil in ni počistil policije, da mu ne bi mogla nič najti!«

»Ivan si verjetno misli, da je Kurz luzer, ker je odstopil in ni počistil policije, da mu ne bi mogla nič najti!«Janša in Kurz. Vir: Twitter

Odstop avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, ki mu preiskava očita, da je z lažnimi podatki o padanju javnomnenjske podpore svoji Ljudski stranki in s pomočjo naročenih anket zrušil svojega konkurenta za mesto predsednika stranke, še vedno odmeva.

V Sloveniji se mnogi sprašujejo, kako je to, da kancler odstopi zaradi policijskih preiskav in obtožb mogoče v Avstriji in zakaj kaj podobnega ni mogoče v Sloveniji, kjer politikom niso dovolj niti obtožnice in ne izgubljene pravde ter pravnomočne sodbe, ugotovitve državnih organov, da so kršili zakonodajo o integriteti in prijavi imovine, pač pa na svojih položajih vztrajajo vse do nekega končnega preverjanja sodb na ustavnem ali celo evropskem sodišču (ESČP).

Jasmina Držanič je podala prepričljivo razlago, s katero cilja tudi na možno razmišljanje slovenskega predsednika vlade, ki je s Sebastianom Kurzem rad prijateljeval in tudi plezal po slovenskih planinah.

Navaja tudi razlog, zakaj se kaj podobnega v Sloveniji ne more zgoditi.

Pri tem pa je znova zelo opazna razlika med Avstrijo, kjer najpomembnejše institucije – ne samo tožilstvo, pač pa tudi policija – ostajajo neodvisne od vpliva vlade, in Slovenijo, kjer Janševa vlada z neprestanimi kadrovskimi menjavami in rošadami v vrhu policije praktično onemogoča, da bi opravljala svoje delo res neodvisno in strokovno.

Je pa zato slovenska policija zelo uspešna pri izvajanju prekomerne uporabe sile in represije nad ljudstvom, kar se je pokazalo tudi ob protestih zadnjo sredo.

O tem namreč nazorno pričajo tudi oblaki solzivca – na otroškem igrišču.

Delite članek