REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Interpelacija Tanje Fajon v DZ neutemeljena, ker se opozicija ni spomnila utemeljenih razlogov za njeno interpelacijo

Interpelacija Tanje Fajon v DZ neutemeljena, ker se opozicija ni spomnila utemeljenih razlogov za njeno interpelacijoObisk v Kijevu: Tanja Fajon in ukrajinski predsednik vlade. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Interpelacija zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon se je po pričakovanjih končala neuspešno.

Interpelacija proti ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon sploh ni imela možnosti za uspeh.

Poslanska skupina SDS pod taktirko Janeza Janše ji je očitala zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar in kršitve pri odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja.

Stranki SDS in NSi, ki sta v prejšnjem mandatu kakor po tekočem traku zavračali precej utemeljene interpelacije zoper lastne ministre sta se tokrat znašli v obratni situaciji.

Interpelacija proti ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon sploh ni imela možnosti za uspeh. Za to je namreč potrebnih 46 poslanskih glasov.

Za interpelacijo je glasovalo le 22 poslancev. Glasovanja se namreč nekateri vidni predstavniki opozicije niso udeležili.

Stranka SDS, ki šteje 27 poslancev, 46 glasov kljub napovedani podpori osmih poslancev opozicijske stranke NSi ni imela.

Poslanci državnega zbora so z 52 glasovi proti zavrnili interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon.

Za interpelacijo je glasovalo le 22 poslancev.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je po prestani interpelaciji v izjavi za medije dejala, da je z njenim izidom zadovoljna.

Glasovanje jo je pozitivno presenetilo, saj je pričakovala več glasov proti. Glasovanja se namreč nekateri vidni predstavniki opozicije niso udeležili.

Povod za interpelacijo proti ministrici, ki jo je stranka SDS vložila 22. septembra, je afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala septembra.

Kajzer, ki je bil imenovan v času prejšnje vlade, je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS-a Janezu Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju.

Depeša je sicer govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega lahko volivci pošiljajo podpise, ki jih je Nataša Pirc Musar zbirala za vložitev kandidature na predsedniških volitvah.

Poslanci SDS so v interpelaciji zunanji ministrici očitali zlorabo diplomatsko-konzularne mreže zaradi selektivnega zbiranja podpisov volivcev za eno predsedniško kandidatko, kar naj bi jo postavilo v privilegiran položaj.

Kajzerjeva depeša
Kajzerjeva depeša. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ministrici Tanji Fajon so očitali tudi kršitev 17. člena zakona o zunanjih zadevah in zlorabo javnih institucij, češ da z namero o odpoklicu Kajzerja ni predhodno seznanila predsednika republike Boruta Pahorja.

Razprava je pokazala dvoje – da je ministrstvo Kajzerja razrešilo zakonito, pa čeprav v začetku brez posveta s Pahorjem, kar je bilo nato popravljeno.

Prav tako je bilo jasno, da je Kajzer postavil stranko nad državo in Janezu Janši nepooblaščeno poslal posnetek, ki ga ne bi smel.

Nekdanji veleposlanik Kajzer rad poobjavlja propagandna sporočila Višegrajske skupine. Vir: ZAjem zaslona, Twitter

Kajzer bi se lahko branil, da je bil »žvižgač« - a se ni. In tudi v tem primeru bi moral sliko depeše poslati medijem, ne pa šefu opozicijske stranke.

Veleposlanik Kajzer po besedah zunanje ministrice ne more več voditi veleposlaništva, ker je kršil zakonodajo, ni spoštoval pravil depešnega sistema in je dal prednost stranki pred državo.

»Podpisniki interpelacije mi očitajo, da je bil odpoklic veleposlanika nesorazmeren. Alternativa je, da bi njegova dejanja dobila legitimnost in se multiplicirala,« je utemeljeno dejala Tanja Fajon.

Interpelacije je bila na koncu neuspešna - bolj zaradi razmerja sil v parlamentu kot zaradi teže argumentov.

A nič uspešnejša verjetno ne bi bila kakšna druga.

Tako je govorila Tanja Fajon pred komaj tremi leti...pred volitvami
Tako je govorila Tanja Fajon pred komaj tremi leti... In pred volitvami aprila letos. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Kar se tiče teže argumentov bi bila veliko bolj utemeljena na primer interpelacija vodje slovenske diplomacije zaradi potihoma spremenjene slovenske blokade Hrvaške ob vstopu v Schengenski sporazum.

Slovenija bi lahko umaknila svoje soglasja zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe s strani Hrvaške.

Slovenski politiki – konkretno Tanja Fajon – so to tudi napovedovali kot nujen korak. Nato pa so zamenjali ploščo.

Za to izdajo nacionalnih interesov slovenski politiki, vključno s Tanjo Fajon - nikoli niso bili interpelirani.

Enako utemeljena bi bila interpelacija, ki bi Tanji Fajon očitala razpihovanje vojne, kar je celo v nasprotju s 124. členom slovenske ustave.

V skladu s tem členom bi Slovenska vojska morala služiti obrambi države, ne pa kot podpora v posredniških vojnah Washingtona po svetu.

Butec in butec v slovenski izvedbi
Kajzer in Janša sta z depešo ravnala kakor komika iz znanega filma... Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Vrsto, obseg in organizacijo obrambe nedotakljivosti in celovitosti državnega ozemlja ureja zakon, ki ga sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev. Izvajanje obrambe nadzoruje državni zbor. Pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja,« piše v slovenski ustavi.

Kako lahko nato Slovenija dovoli, da se iz skladov za mir Evropske unije kupuje orožje in pošilja v Ukrajino?

Kako je mogoče, da Tanja Fajon pri tem sodeluje in kot članica Golobove vade, zunanja ministrica in vodja SD - podpira pošiljanje orožja v Ukrajino?

Zaradi tega bi bila interpelacija trenutne zunanje ministrice Slovenije vsekakor utemeljena.

Verjetno pa bi doživela isto usodo, kot prejšnja.

A tega ne vemo...

Poslanci se namreč sploh niso niti spomnili, da bi ministrico interpretirali s pravim orožjem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek