REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Hitri antigenski testi niso primerni za testiranje zdravega, asimptomatskega prebivalstva. To je strokovna napaka«

»Hitri antigenski testi niso primerni za testiranje zdravega, asimptomatskega prebivalstva. To je strokovna napaka«Marko Bitenc in čakajoči na hitro testiranje. Vir: Insajder.com, Twitter

V Sloveniji prebivalci po novem stojijo v dolgih kolonah, vendar ne za cepljenje, pač pa za »hitro testiranje.«

To je seveda lahko koristno, še posebej za učitelje in druge kategorije zaposlenih, ki so v stiku z veliko ljudmi, toda ne za testiranje zdravih ljudi brez simptomov.

Čakanje na hitro testiranje na Vilharjevi v Ljubljani  Vir:Insajder.com
Čakanje na hitro testiranje na Vilharjevi v Ljubljani. Vir: Insajder.com

In na to je pravočasno že opozorila tudi dr. Nina Pirnat, so spomnili na družbenih omrežjih.

Pri tem pa ni potrebno pozabiti, zakaj Janševa vlada tako zelo navija za hitro testiranje.

Hitro testiranje je namreč največji posel drugega vala epidemije.

Zaradi odločitve vlade namreč več deset tisoč trgovk in trgovcev vsak teden potrebuje negativni test, če želijo delati v prostorih trgovin.

Kljub temu da takšnih testov trgovke v živilskih trgovinah doslej niso potrebovale.

Zaradi odločitve Janševe vlade namreč več deset tisoč trgovk in trgovcev vsak teden potrebuje negativni test, če želijo delati v prostorih trgovin. Kljub temu da takšnih testov trgovke v živilskih trgovinah doslej niso potrebovale.

S tem je šla vlada najbolj na roke vplivnemu zdravniku Marku Bitencu, članu vladne strokovne skupine za boj proti covid-19, ki je blizu SDS in sodeluje s stranko in njenim strokovnim svetom za zdravstvo.

Bitenc je lastnik zasebnega zavoda Zdravje, ki je do zdaj opravil največ hitrih testov, med vsemi ponudniki pa ima največje zmogljivosti.

Marko Bitenc Vir:STA
Marko Bitenc  Vir: Twitter
»Zaslužki so megalomanski, 10 evrov na test.«

To kaže tudi dolga kolona ljudi, ki se je tudi včeraj vila pred stavbo v kateri domuje njegov zasebni zavod na Vilharjevi ulici v Ljubljani.

Samo v obdobju od 22. decembra lani do 13. januarja letos je opravil kar 47.655 testov oziroma več kot tretjino vseh.

Za vsakega država izvajalcu plača 15 evrov, kar pomeni, da je Bitenc dotlej opravil za 715 tisoč evrov testiranj, je poročala televizija Pop TV.

Kot je ugotovila, »so zaslužki megalomanski, 10 evrov na test«.

To kaže, da je slovenska vlada nekoliko lokalizirala znani izrek, da ni važno, ali je mačka bela ali črna, samo da lovi miši.

V slovenskem prevodu se ta stavek prebere tako, da ni važno, ali so testiranja s hitrimi testi strokovna ali nestrokovna, važno je le, da prinašajo dobiček mačkam in mačkonom prave strankarske barve.

Delite članek