REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Glas ljudstva: Zdravniški štrajk brez podpore javnosti, ministrici pa zreli za odstop!

Glas ljudstva: Zdravniški štrajk brez podpore javnosti, ministrici pa zreli za odstop!Ko gre za vprašanje zdravniške stavke, jo večina vprašanih – ne podpira. Vir: Posnetek zaslona, X

Vse velike afere v Sloveniji v zadnjem času so se že izkristalizirale do te mere, da je jasno praktično vse, čeprav državni organi še vedno premlevajo zadeve.

Ko gre za glas ljudstva, je slika neizprosna.

Poglejmo samo naše ankete, ki smo jih pripravili ob zadnjih aferah.

Ko gre za vprašanje zdravniške stavke, jo večina vprašanih – ne podpira.

Ali podpirate stavko zdravnikov oziroma njihovega sindikata Fides?

Večina tudi meni, da je ministrica za pravosodje izpeljala negospodaren nakup zgradbe na Litijski 51 in da bi zato morala odstopiti.

Da še ni, je razlog menda smrt v družini in pieteten umik interpelacije s strani SDS-a, a le za kratek čas.

Ali bi morala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan zaradi spornega nakupa zgradbe na Litijski ulici v Ljubljani odstopiti?

Morala bi takoj odstopiti
70% (1645 glasov)
Ni ji potrebno odstopiti
25% (578 glasov)
Ne vem
5% (122 glasov)
Prejetih glasov: 2345

Glas ljudstva je prav tako neizprosen glede ministrice, ki je nosilka najbolj vztrajnega narejenega nasmeška v vseh slovenskih vladah, ki se interpelacije zaradi nakupa 13.000 računalnikov celo veseli.

V zadnjih dnevih smo ob tem – najbolj podrobno iz oddaje Tarča in žolčnega dialoga sogovornikov, sedanjih in nekdanjih ministrov - izvedeli še nova, šokantna dejstva predvsem v zvezi z aferama obeh ministric.

Ali je bil nakup 13.000 računalnikov s strani ministrstva za digitalno preobrazbo utemeljen in gospodaren ali ne?

Kar se tiče nakupa propadajoče stavbe na Litijski 51 v Ljubljani smo dodatno izvedeli, da so bili glede nakupa prostorov na pol izpeljani (in plačani!) že trije projekti novih zgradb, ki pa jih vlade nikoli niso izpeljale.

Prav tako je postalo jasno, da bi bil strošek popravila spornega poslopja na Litijski 51 tako visok (in vsekakor nad 2200 evrov za kvadratni meter), da bi s tem sanirana zgradba postala dražja od nove.

Ob tem, da nima parkirišča in nima razpravnih dvoran, saj ni bila narejena za sodišča, s seboj prinaša tudi kup dotrajanih inštalacij in materialov, čez katere je dolga leta tekla meteorna voda, kar lahko pomeni veliko problemov v prihodnosti.

Kar se tiče ministrice za digitalno preobrazbo pa smo dodatno izvedeli, da računalnikom garancija že teče, da nimajo operacijskih in protivirusnih sistemov, da bi njihovo nameščanje stalo še najmanj 320.000 evrov in trajalo več kot leto dni ter da so bili računalniki gotovo kupljeni na pamet, brez točnega načrta, komu so namenjeni.

In ob tem seveda izgubljajo vrednost, kot smo že ugotovili, najmanj 20-25 odstotkov letno.

Računalnikov je premalo glede na potrebe iz zakonodaje in preveč glede na potrebe občin in šol, ki dejansko niso bile konsultirane.

Naknadno spreminjanje zakonodaje, ki je v teku, pa je dokaz, da je bil celoten projekt slabo in negospodarno načrtovan.

Javnost zato pričakuje odstope. Dalj časa kot bo vlada Roberta Goloba s tem odlašala, slabše bo zanjo.

Velika večina vprašanih pa na naših straneh podpira tudi obnovitev kulturnih stikov z Rusijo in Belorusijo.

Le ministrica Asta Vrečko, ki rada toči solze v koncentracijskih taboriščih, ko gre za obnovitev stikov z državo naslednico Rdeče armade, ki je v taistih taboriščih osvobajala taboriščnike pa vztraja pri sklepih Janševe vlade o prekinitvi kulturnih in znanstvenih stikov z Rusijo in Belorusijo.

Ali bi bilo prav, da Slovenija podobno kot Slovaška obnovi kulturne stike z Rusijo in Belorusijo?

Večina vprašanih v naših anketah se s takšnim odnosom ne strinja.

In zahteva obnovitev kulturnih stikov.

Kultura bi morala narode povezovati tudi v vojnah, ne pa, da postaja orožje v boju za geopolitične točke.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek