REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Free Assange Slovenia: Pred veleposlaništvom Združenega kraljestva v TR3 v Ljubljani shod v podporo Julianu Assangeu

Free Assange Slovenia: Pred veleposlaništvom Združenega kraljestva v TR3 v Ljubljani shod v podporo Julianu AssangeuSvoboda za Juliana Assangea! Vir: Twitter, posnetek zaslona

Tudi v Sloveniji se mnogi zavedamo, kako pomembno je, da Velika Britanija ne izroči avstralskega državljana, novinarja in založnika Juliana Assangea Združenim državam Amerike, ki ga na podlagi zakona o vohunstvu iz leta 1917, na podlagi katerega ni bil obsojen še noben novinar, ameriške oblasti obtožujejo najhujših kaznivih dejanj zgolj zato, ker je razkrival hude zlorabe in zločine vlad številnih držav, predvsem pa  ameriške.

Assange je na primer, kot pojasnjuje spodaj, razkril, da cilj ameriške voje v Afganistanu in drugih državah ni uspešna vojna, pač pa izvlek denarja iz zahodnih držav v roke transnacionalne varnostne elite ter neskončna vojne.

Razkritja WikiLeaksa, njegove organizacije, pa so odkrila tudi številne skrivnosti zapisane v ameriških depešah in tudi posnetke ubojev novinarjev v Iraku in drugih državah sveta.

Najbolj znan je posnetek kolateralnega umora, nekaznovanega napada ameriškega helikopterja na novinarje v Iraku.

Shod v podporo Assangeu je 21.02. opoldne v središču Ljubljane organizirala skupina državljanov Free Assange Slovenia.

Podoben se dogaja že dneve tudi v Londonu (spodaj), pred sodiščem in po številnih mestih sveta.

Tako so v skupini, ki je organizirala shod zapisali v svojem sporočilu za javnost: »Danes teče 2. dan sodne obravnave, po kateri bo sodišče po skoraj 5 letih najstrožjega zapora odločalo o tem, ali se bo Julian Assange še lahko branil pred izročitvijo v ZDA ali pa se ga bo izročilo takoj.

Assange, ustanovitelj Wikileaksa in človek, ki je zakrivil razkritje ameriških vojnih zločinov v Iraku in Afganistanu ter pri tem razkril 15.000 imen žrtev, ki niso bila objavljena nikjer drugje, je bil včeraj preslaboten, da bi se udeležil zaslišanj, niti fizično niti po video povezavi.

Govorimo ne zgolj o tem, ali bo ta človek sploh preživel brutalno gonjo, ki se proti njemu vrši že več kot 13-let, govorimo tudi o tem, kaj ta gonja pomeni za svobodo govora, za prihodnost preiskovalnega novinarstva in razkrivanja državnega kriminala. Danes, v sredo, 21. 2. 2024, bodo o razlogih za izročitev Juliana Assangea v ZDA britansko vrhovno sodišče prepričevali ameriški odvetniki.«

»Ob 12 uri bo na ploščadi TR3 pred britansko ambasado potekal shod v podporo izpustitvi Assangea.

Z nami bodo Metka Naglič iz Amnesty Slovenije, Polona Petek, predavateljica filmskih in televizijskih študijev na AGRFT, Uroš Lipušček, novinar in bivši dopisnik RTV iz New Yorka, Milena Smit, članica PEN in MIRA - Ženski odbor Slovenskega centra PEN ter prva slovenska veleposlanica v Braziliji, Sandra Bašić Hrvatin, medijska strokovnjakinja in aktivistka.

Odloča se o usodi pravice do svobode govora in razkrivanja državnega kriminala

»Juliana Assangea ne bi smeli izročiti, tudi zato, ker ni ameriški državljan. Z njegovo obtožbo se ameriško kazensko pravo globalno širi na nepredvidljiv način. Na kocki ni samo njegova usoda, ampak usoda vsega svetovnega novinarstva oziroma svoboda javnega izražanja nasploh,« pa je na shodu opozoril novinar Uroš Lipušček.

Tudi iz stranke Levica so sporočili, da ostro nasprotujejo izročitvi Assangea ZDA in se zavzemajo za njegovo takojšnjo osvoboditev. »Gre za vprašanje svobode govora in tiska, za vprašanje naše pravice do obveščenosti,« so zapisali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek