REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropske volitve: Židan brani multilateralizem, Šarec noče biti kot »ata za pečjo«, Tomčeva podpira demografski sklad

Evropske volitve: Židan brani multilateralizem, Šarec noče biti kot »ata za pečjo«, Tomčeva podpira demografski sklad

Predsednik DZ in SD Dejan Židan je tako v intervjuju za Večer med drugim zavrnil ugibanja o trenjih v SD, shod proti migrantskemu zbirnemu centru v Ilirski Bistrici, ki se ga je udeležil tudi župan iz vrst njihove stranke, pa je pripisal pomanjkanju informacij. Zavzel se je tudi za varovanje meja EU in opozoril, da se multilateralizem lomi.

Ob volilno eni od ponovno najbolj »vročih« tem – migracijah – je ob kritikah na račun držav iz višegrajske skupine, ki da so se pri vprašanju migracij odrekle evropski solidarnosti Židan ocenil, da je bil odziv teh držav »šele drugi korak«.

Glede omejevanja nezakonitih migracij in protestnega shoda proti sprejemno-registracijskemu centru, ki ga je podprl župan iz vrst SD Emil Rojc, pa je Židan dejal, da »če ljudje ne dobijo zadostnih informacij, če nimajo možnosti za resnični dialog in soodločanje, se pojavita strah ter nezaupanje«. SD sicer shodov ne podpira, je pa Židan dodal, da na trenutke pogrešajo »pozitiven način delovanja« nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Šefica.

Židan o Šarcu: 'Slabih izkušenj z njim nimam'.

Židan ostaja zagovornik EU, saj da »boljše možnosti od EU nimamo«. Je pa opozoril, da se multilateralizem, v katerega smo Evropejci tako zelo verjeli, lomi. »Ves čas smo živeli v prepričanju, da je obstoj moderne povojne Evrope, ki so ji pri demokratičnem in družbenem razvoju v pomembni meri pomagale ZDA, neomejen. Zdaj se kaže, da to ne bo tako. Sami smo dolžni zagotavljati lastno varnost in demokracijo v Evropi,« je izpostavil.

Židan je kot predsednik koalicijske stranke spregovoril tudi o predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ki ga je označil kot osredotočenega, v času konjunkture pa da zna to prednost izkoriščati. »Ne znam pa ocenjevati, kako bi deloval v recesiji. Upam, da tega tudi ne bomo spoznali, saj si želim, da bo gospodarska rast prisotna daljši čas. Slabih izkušenj z njim nimam,« je dodal.

Marjan Šarec Vir:Pixsell

Premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je v intervjuju za Sobotno prilogo Dela spregovoril o prihajajočih volitvah, pri katerih bo sodeloval »na kakšnem plakatu«, oziroma »kolikor bo ekipa želela«. Noče pa »biti kot ata za pečjo in soliti pameti« kandidatom. Pozval je k udeležbi na volitvah in obsodil vmešavanje drugih držav v slovensko politiko.

Ocenil je, da ne glede na državo nihče ni poklican, da se v slovensko notranjo politiko vmešava prek svojega diplomatskega polja. »Pred volitvami je eden od veleposlanikov odkrito podprl eno od strank, britanski zunanji minister je lobiral za fracking in tu je še zadnji madžarski primer. Ne pravim, da to slabša naše odnose, a dajem vedeti, da nam to ni všeč,« je dejal Šarec in kritiziral »del slovenske politike«, ki da »izvaja praktično protidržavno politiko«.

Šarec na volitve gleda kot na vrednoto in nenapisano dolžnost. Ob tem je spomnil na zadnje lokalne volitve, ki da so pokazale, da prav vsak glas šteje.

Kot največjo težavo je izpostavil, da »smo si zakomplicirali, ko nam z 'directives' Evropska unija daje smernice, kar smo mi prevedli v direktivo«. Dejal je tudi, da smo se odločili za najostrejše fiskalno pravilo in da smo »hoteli biti bolj papeški od papeža, kar nas včasih tepe«. Po njegovem mnenju »vsega, kar pride iz evropskih pisarn, ni treba vzeti za sveto«.

Šarec na volitve gleda kot na vrednoto in nenapisano dolžnost. Ob tem je spomnil na zadnje lokalne volitve, ki da so pokazale, da prav vsak glas šteje.

Za kandidate LMŠ verjame, da imajo »dovolj znanja in poguma«. Na ugibanja, ali je med kandidati za evropskega komisarja državni sekretar v njegovem kabinetu Vojmir Urlep, pa je odvrnil, da ni, »a bi bil dober kandidat« in komisar.

Romana Tomc - EU poslanka

Evropska poslanka Romana Tomc je medtem na Nova24TV spregovorila predvsem o demografskem skladu, kot ga predlaga SDS. Vidi ga kot »varovalko za naše upokojence.«

Glede na to, da je demografija eden ključnih problemov Slovenije, je bila problematika staranja prebivalstva osrednja tema pogovora z evropsko poslanko Romano Tomc in poslancem SDS Andrejem Šircljem.

Evropska poslanka Romana Tomc vidi demografski sklad kot 'varovalko za naše upokojence.'

V Sloveniji je namreč izziv staranja prebivalstva vedno večji. »Čedalje več prebivalstva je starejšega, nad 60-65 let, na drugi strani pa se rodi čedalje manj otrok. Seveda je to po eni strani znak našega dobrega življenja, ker vendarle napredek v zdravstvu omogoča, da ljudje živijo dlje. Vsi radi živimo dlje, po drugi strani pa moramo poskrbeti za to, da se ta tehtnica med starejšimi in mlajšimi ne bo preveč nagnila v korist starejših, zato ker potrebujemo tudi mlado generacijo, da zagotovimo naš obstanek; mlada in aktivna generacija ter zaposleni so namreč tisti, ki vplačujejo v pokojninsko blagajno in omogočajo, da starejši prejemajo pokojnine,« je dejala Romana Tomc.

V SDS zato predlagajo, da se pokojninski sklad oziroma demografski sklad napaja iz državnega premoženja. »Zato predlagamo, da vse državno premoženje združimo v eni pravni osebi, delniški družbi, podjetju, in iz tega naslova bo potem prihajal denar tudi za pokojnine, za poplačilo dolgov, da bo premoženja vedno več, več pa bo tudi dividend za pokojnine. To je osnovna rešitev, ki smo jo predlagali, zato smo vložili zakon. Zakon bo v obravnavi, mislim, da ga bo težko zavrniti,« je dejal Andrej Šircelj.

Delite članek