REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropska raziskava: Rusija bo zmagala v vojni z Ukrajino, čez 20 let Evropske unije ne bo več

Evropska raziskava: Rusija bo zmagala v vojni z Ukrajino, čez 20 let Evropske unije ne bo večRaziskava kaže, da se v državah, ki se uvrščajo na stran Zahoda, razrašča nagnjenost k prepričanju, da je ta v zatonu, saj je 47 odstotkov vprašanih v ZDA in 40 odstotkov v Južni Koreji pesimističnih glede prihodnosti svoje države. Vir: Posnetek zaslona, X

Geopolitična zavezništva ne sodijo več v okvir »Zahod proti vsem drugim«, je pokazala raziskava, opravljena v 21 državah sveta.

Mnogi verjamejo, da je Zahod v zatonu, večina si želi aktivnejše vloge Kitajske v njihovem gospodarstvu, verjamejo, da bo Rusija zmagala v spopadu z Ukrajino, medtem ko so mnogi zunaj Evrope prepričani, da Evropska unija ne bo obstajala čez 20 let, kažejo rezultati raziskave britanskega Guardiana, ki je bila opravljena za potrebe Evropskega sveta za zunanje zadeve in Univerze v Oxfordu.

Avtorji raziskave navajajo, da politični voditelji v Evropi in Združenih državah Amerike še vedno vidijo svet 21. stoletja skozi optiko bipolarnega rivalstva dveh različnih ideoloških in političnih sistemov, a raziskava kaže, da večina ljudi na Zahodu, predvsem pa zunaj njega, stvari ne vidijo tako.

Glede na rezultate sta Evropa in ZDA še vedno dojeti kot »privlačnejši in z boljšimi vrednotami« kot Kitajska in Rusija, vendar to ne velja, ko gre za politična zavezništva, kjer se svet bolj dojema kot kraj, kjer države sklepajo medsebojna partnerstva glede različnih vprašanj, namesto da sklepajo zavezništva drug proti drugemu.

Svet se spreminja in ne tako, da bi bil v prid Evropi, pravi Ivan Krastev iz Evropskega sveta za zunanje zadeve.

»Vsak pristop k oblikovanju strategije se mora začeti z analizo sveta, kakršen je, ne pa takšnega, kot bi si želeli, da bi bil. ‘Srednje sile’, kot so Turčija, Indija, Brazilija in Južna Afrika, se zdaj uveljavljajo na svetovnem prizorišču in EU mora biti pozorna glede tega,« poudarja Krastev.

Njegov kolega Mark Leonard ugotavlja, da so med raziskavo zbrani podatki iz ZDA, Kitajske, Rusije, Indonezije, Južne Koreje in 11 članic EU pokazali, da mora evropski blok razumeti »nova pravila 'igre a la carte' ob upoštevanju mednarodnih odnosov in iskanju novih partnerjev pri ključnih vprašanjih«.

Raziskava kaže, da v prozahodnih državah obstaja nagnjenost k prepričanju, da je Zahod v zatonu, saj je 47 odstotkov vprašanih v ZDA in 40 odstotkov v Južni Koreji pesimističnih glede prihodnosti svoje države.

Po drugi strani pa je v tem smislu optimističnih 86 odstotkov v Indiji, 74 odstotkov v Indoneziji in 69 odstotkov na Kitajskem.

Zahod ostaja globalno privlačen: večina anketirancev v Južni Koreji (75 odstotkov), Turčiji (71 odstotkov), Braziliji (68 odstotkov) in Južni Afriki (65 odstotkov) je izjavila, da bi radi živeli v Evropi ali ZDA.

Tudi ko gre za geopolitično vodstvo, bi se večina v Južni Koreji (82 odstotkov), Indiji (80 odstotkov), Braziliji (66 odstotkov), Južni Afriki (54 odstotkov) in Turčiji (51 odstotkov) raje postavila na stran zahodnega bloka kot Kitajske in njenih zaveznikov.

Toda na vprašanje, ali so pri trgovanju bližje ZDA ali Kitajski, je večina v Rusiji (74 odstotkov), Savdski Arabiji (60 odstotkov), Južni Afriki (60 odstotkov), Indoneziji (53 odstotkov), Turčiji (50 odstotkov) izbrala Kitajsko, le Indija (65 odstotkov) in Brazilija (50 odstotkov) pa ZDA.

Zunaj Zahoda na konflikt v Ukrajini gledajo kot na posredniško vojno med ZDA in Rusijo; največ sodelujočih v raziskavi pa je v Rusiji (63 odstotkov), na Kitajskem (57 odstotkov), v Savdski Arabiji (54 odstotkov) in Turčiji (51 odstotkov) prepričanih, da so ZDA v vojni z Rusijo.

Takega prepričanja je le 36 odstotkov vprašanih iz držav EU in 20 odstotkov iz ZDA.

V to da bo Rusija zmagala v sporu z Ukrajino, ne verjame le le večina v EU, kjer je v zmago Rusije prepričanih 46 odstotkov vprašanih, medtem ko celo v ZDA 52 odstotkov Američanov meni, da bo Rusija zmagala.

Ogromna večina v sami Rusiji (86 odstotkov), na Kitajskem (74 odstotkov), v Indiji (63 odstotkov), Indoneziji (60 odstotkov), Južni Afriki (59 odstotkov) in Turčiji (55 odstotkov) verjame v rusko zmago.

Zunaj Evrope 41 odstotkov vprašanih meni, da bo EU v naslednjih 20 letih razpadla, tako večinsko menijo na Kitajskem (67 odstotkov), v Savdski Arabiji (62 odstotkov) in Rusiji (54 odstotkov).

Večina po svetu pa je tudi mnenja, da bodo ZDA v naslednjih 20 letih prenehale biti demokracija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek