REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EurActiv: ZDA selijo jedrske rakete iz Turčije v Romunijo

ZDA naj bi začele seliti svoje jedrsko orožje, ki je nameščeno v Turčiji, potem ko so se začeli odnosi zapletati zaradi turških zahtev po izročitvi v ZDA živečega klerika Fetullaha Gülena. Jedrske rakete naj bi začeli seliti v Romunijo, poroča bruseljski spletni bilten EurActiv.com ob sklicevanju na dva neodvisna vira.

Šlo naj bi za selitev več kot 20 raket, selitev pa je po navedbah portala zahtevna tako tehnično kot politično, zlasti zaradi zaostritve odnosov med ZDA in Ankaro po spodletelem vojaškem udaru sredi julija. Turčija za puč obtožuje Gülena in njegove privržence, ker ji ga ZDA ne želijo izročiti, pa jih obtožujejo, da na ta način podpirajo pučiste.

Glede na nedavno poročilo Centra Simson, je po koncu hladne vojne v Turčiji ostalo okoli 50 ameriških taktičnih jedrskih raket oz. bojnih konic. Nameščene so v letalski bazi Incilirik kakih 100 kilometrov severno od meje s Sirijo.

Med spodletelim vojaškim udarom v Turčiji sredi julija so Incirliku prekinili oskrbo z elektriko, turška vlada pa je prepovedala ameriškim letalom tako vzletanje kot pristajanje v tej bazi. Na koncu je bil poveljnik tega turškega oporišča aretiran zaradi domnevne vpletenosti v puč. Ali bi ZDA lahko ohranile nadzor nad orožjem, če bi se notranji konflikt v Turčiji zaostril, je glede na omenjeno poročilo težko odgovoriti.

Poleg tega so se odnosi med ZDA in Turčijo po tem poskusu vojaškega udara tako poslabšali, da Washington Ankari ne zaupa več, da bi lahko gostila to orožje. Zato ga zdaj selijo v romunsko letalsko bazo Deveselu, je za EurActiv povedal neimenovani vir.

V omenjeni romunski bazi imajo ZDA nameščen glavni radar in prestrezne rakete za svoj protiraketni ščit, ki močno razburja Rusijo. Namestitev še jedrskega orožja v to bazo pa bi še dodatno razbesnela Moskvo, ocenjuje EurActiv.

Ne v Washingtonu ne v Ankari se zaenkrat še niso odzvali na poročila o selitvi jedrskega orožja iz Turčije. V Natu so EurActivu sporočili, da je politika zavezništva taka, "da mora biti jedrsko orožje zavarovano". V Romuniji pa so informacije, da naj bi odslej gostili jedrske rakete, ostro zavrnili.

Glede na prakso iz hladne vojne neuradne informacije o lokacijah nameščenih jedrskih raket v Evropi niso bile nikoli uradno potrjene. Je pa vendarle javno znano, da so nameščene v Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji in Italiji, še navaja EurActiv.