REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU priznala kapitulacijo? Borrell opozoril, da Ukrajina v bližnji prihodnosti ne bo mogla premagati Rusije!

EU priznala kapitulacijo? Borrell opozoril, da Ukrajina v bližnji prihodnosti ne bo mogla premagati Rusije!Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je opozoril, da Ukrajina v bližnji prihodnosti ne bo mogla premagati Rusije. Vir: Posnetek zaslona, X
Borrell: Evropejci, ki imajo potrebna sredstva, morajo biti pripravljeni še naprej podpirati Ukrajino in prevzeti zavezo ZDA, saj bo podpora Združenih držav po vsej verjetnosti zmanjšana.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je opozoril, da Ukrajina v bližnji prihodnosti ne bo mogla premagati Rusije.

»Imamo veliko težav. Evropa se je znašla pred dvojno skušnjavo. Najprej je tu Ukrajina, kjer v bližnji prihodnosti ni pričakovati zmage nad Rusijo,« je na kongresu Stranke evropskih socialistov dejal vodja evropske diplomacije Josep Borrell.

Kot drugi izziv je označil razmere na Bližnjem vzhodu, ki so po njegovih besedah ​​posledica »političnega in moralnega kolapsa mednarodne skupnosti.«

Borrell je izpostavil, da bi morale biti države Evropske unije pripravljene Ukrajini nadomestiti dosedanjo pomoč Združenih držav Amerike, ki bi se lahko zmanjšala.

»Evropejci, ki imajo potrebna sredstva, morajo biti pripravljeni še naprej podpirati Ukrajino in prevzeti zavezo ZDA, saj bo podpora Združenih držav po vsej verjetnosti zmanjšana,« je dejal Borrell.

Iz Moskve so se ob teh besedah takoj ponorčevali in v njih prepoznali evropsko priznanje zmage Rusije v rusko-ukrajinski vojni.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je namreč glede Borrellove izjave dejala, da bi to lahko pomenilo, da je »Evropska unija uradno priznala zmago Rusije.«

Izjava Borrella je presenetljiva zato, ker so evropski politiki vse doslej vztrajno trdili, da bo Ukrajina zagotovo premagala Rusijo in ji zadala strateški poraz.

Pomembna pa je tudi zato, ker nakazuje, da bodo izjemno neuspešno in drago vojno v Ukrajini odslej vse bolj podpirale kar same članice EU in njihovi davkoplačevalci - tudi slovenski, saj Golobova vlada slepo podpira vse, kar ji servirata Bruselj in Washington -, saj se bodo v ZDA zaradi odpora republikancev tej nalogi vse bolj izogibali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek