REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erjavec zadovoljen zaradi odgovora Zagreba Bruslju glede arbitraže

Erjavec zadovoljen zaradi odgovora Zagreba Bruslju glede arbitraže Karl Erjave, foto: Flickr

Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo, da je Hrvaška danes poslala Evropski komisiji pisni odgovor na slovensko pritožbo glede arbitraže o meji med državama. "Zadovoljen sem, da je Hrvaška odgovorila. Mi bomo seveda dokazali, da zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe ne moremo izvrševati direktiv EU." 

Kot je ob tem ponovil, je povsem jasno, da leta 1991 meja med Slovenijo in Hrvaško ni bila določena, saj sicer ne bi bilo tega spora. "Izkazalo se je, da arbitražna razsodba obstaja, izkazalo se je, da je pismo, ki smo ga poslali Evropski komisiji, sprožil pravni postopek," je dejal v odzivu na hrvaški odgovor.

Zagotovil je, da je Slovenija pripravljena na ustno obravnavo, ki bo 2. maja v Bruslju. "Tu več ne gre za politično vprašanje, ampak gre za pravna vprašanja, tako bo ta sestanek potekal na ravni pravnih strokovnjakov," je še dejal.

Evropska komisija je pozvala Hrvaško, naj do 17. aprila pošlje pisni odziv na slovensko pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, ki je bilo komisiji posredovano 16. marca v okviru 259. člena lizbonske pogodbe. Evropska komisija je predvidela tudi ustno obravnavo, ki naj bi v Bruslju 2. maja potekala na strokovni ravni in za zaprtimi vrati.

Erjavec se je odzval, potem ko so iz Zagreba sporočili, da je hrvaška vlada na današnji seji, ki je bila zaprta za javnost, sprejela pisni odgovor na slovensko pritožbo Evropski komisiji glede arbitraže.

Hrvaška želi po poročanju TV Slovenija komisijo prepričati predvsem, da ne krši evropskega pravnega reda, saj da gre v tem primeru za vprašanje mednarodnega prava. To po besedah svetovalca predsednika republike Boruta Pahorja za zunanjo politiko Ernesta Petriča kaže na šibkost položaja Hrvaške.

"Na vsak način hočejo doseči, da bi sodišče v Luxembourgu ugotovilo, da ni pristojno. Pot do tega pa je, da bi to sodišče ugotovilo, da pri našem sporu ne gre za evropsko pravo," je povedal Petrič, ki je pojasnil, da je Sodišče EU pristojno zgolj za odločanje o evropskem pravu.

Predsednik DZ Milan Brglez je ob tem za TV Slovenija povedal, da ne pričakuje, "da se bo na tej fazi zadeva odvila na ta način, da bi lahko začeli implementirati odločbo in bo treba nadaljevati s sodno potjo".

Za Svet na Kanalu A je minister Erjavec, ki opravlja tekoče posle, komentiral tudi stališča Brgleza do sobotnega napada ZDA, Velike Britanije in Francije na cilje v Siriji. Brglez je med drugim izrazil obžalovanje, da so omenjene države brez avtorizacije Varnostnega sveta ZN napadle Sirijo.

Erjavec je izrazil začudenje nad njegovim stališčem, glede na to, da je profesor mednarodnih odnosov. "Ta poseg je bil opravljen na podlagi resolucije Varnostnega sveta 2118", ki je določila, da mora sirska stran uničiti kemično orožje, je dejal. Do slednjega očitno ni prišlo, "zato tudi ti neljubi dogodki v Dumi", je dejal glede domnevnega napada s kemičnim orožjem pred desetimi dnevi v tem sirskem mestu.

"Pravna podlaga je bila za to intervencijo. Seveda pa si mi diplomati želimo, da bi se našla politična rešitev," ker ne intervencija niti vojna ne bodo rešili teh vprašanj, je dejal Erjavec. Spomnil je še, da zato Slovenija podpira ženevski format mirovnih pogajanj o Siriji pod okriljem ZN.