REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erjavec: Davek na nepremičnine je mlinski kamen okoli vratu koalicije

Erjavec: Davek na nepremičnine je mlinski kamen okoli vratu koalicijeKarel Erjavec

Minister za obrambno Karl Erjavec je v pogovoru za Sobotno prilogo opozoril, da je od dogovora o plačah v javnem sektorju odvisno, koliko drugih koalicijskih zavez bo vlada še lahko uresničila. Komentiral je tudi vlogo Slovenije v EU, odnose z ZDA ter načrtovan nakup osemkolesnikov za vojsko.

Če bo ves denar res šel za plače v javnem sektorju, ta vlada tako rekoč ne bo imela kaj početi.

Za vlado sta po njegovi oceni ta trenutek ključna dogovor s sindikati javnega sektorja in rebalans proračuna za leto 2019. "Če bo ves denar res šel za plače v javnem sektorju, ta vlada tako rekoč ne bo imela kaj početi," je opozoril in spomnil na zaveze iz koalicijske pogodbe, kot so skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, varnost in izboljšanje položaja starejših.

Obregnil se je ob potezo ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ki je s podobnimi opozorili zahtevala koalicijski vrh. Takšne poteze lahko po njegovi oceni povzročijo le to, da ta vlada predčasno konča mandat. "Njen izlet je bil povsem nepotreben," je prepričan.

V tem trenutku je pomembno, da vlada zdrži dogovor s sindikati javnega sektorja in sprejemanje rebalansa za prihodnje leto, pravi Erjavec. Če jim to ne bo uspelo, pa ne izključuje politične krize, ki lahko pomeni tudi predčasne volitve.

Erjavec je ponovil svojo skepso do prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Razprava o nepremičninskem davku je po njegovi oceni zaradi drugih prioritet v tem trenutku preuranjena in bi bila mlinski kamen okoli vratu koalicije.

Erjavec je ponovil svojo skepso do prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Razprava o nepremičninskem davku je po njegovi oceni zaradi drugih prioritet v tem trenutku preuranjena in bi bila mlinski kamen okoli vratu koalicije.

V pogovoru se je dotaknil tudi zunanjepolitičnih tem, med drugim vloge Slovenije v EU. "EU za slovenske ministre očitno ni prioritetna tema, evropskih zadev ne dojemajo kot svojih, vsi kar mislijo, da je to tema, ki zadeva le zunanje ministrstvo," je pojasnil.

V nasprotju s kritiki sam trdi, da si je kot zunanji minister ves čas prizadeval za uravnoteženo zunanjo politiko, tako z ZDA kot z Rusko federacijo.

Glede razpisa za nakup osemkolesnikov za Slovensko vojsko je poudaril, da bodo osemkolesniki hrbtenica razvoja slovenske vojske v prihodnje: "Če jih ne bomo imeli, se je treba vprašati, ali bomo vojsko sploh imeli." Ob tem je zanikal, da bil nakup za zdaj zamrznjen. Želi pa zaradi izkušenj s patrio imeti zelo jasno definirano, kaj slovenska vojska potrebuje ter katero sredstvo bo najugodnejše. Napovedal je še, da bo država tokrat kupovala tipska vozila in ne vozil s posebnimi rešitvami. Je pa opozoril, da na ministrstvu in tudi širše, zunaj Slovenije, obstaja interes, da bi se ta posel izpeljal manj transparentno.

Na ministrstvu pripravljajo belo knjigo o obrambi, ki bo predvidoma sprejeta v začetku prihodnjega leta. V njej bodo definirali, kakšna bo slovenska vojska, koliko vojakov bo imela, koliko inženirjev in drugih strokovnjakov potrebuje, je še povedal Erjavec.

Kot pravi, je razočaran nad današnjim stanjem na ministrstvu za obrambo v primerjavi s svojim prvim mandatom med leti 2004 in 2008. Zlasti v višjih obrambnih strukturah ga je razočaralo tudi malodušje in jamranje, da ni denarja.

Minister je po zaključku Natove vaje na Norveškem zaradi izjav poveljnika SV v medijih glede ustreznosti oblačil in druge opreme, ki so jo imeli naši pripadniki na vaji, zahteval preiskavo. Glede kraje nabojev med prevozom v Nemčijo pa je bil kritičen do ravnanja vojakov in povedal, da policijska preiskava še teče, a je zdaj videti, da ni bil vpleten organizirani kriminal ali teroristična organizacija.

Zaradi varnostni vprašanj, kot so zaostritev odnosov med Iranom in ZDA in skupino migrantov v Bosni in Hercegovini, je po njegovi oceni nujna prenova strategije nacionalne varnosti, v okviru katere pa ne bo združitve vojaške obveščevalne s Sovo. "V to ne bom privolil," je zatrdil.