REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Egiptovski predsednik Sisi na volitvah prejel 97 odstotkov glasov

Egiptovski predsednik Sisi na volitvah prejel 97 odstotkov glasovEgiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je na tridnevnih predsedniških volitvah prejšnji teden osvojil drugi mandat s 97,1 odstotka podpore, je danes sporočila egiptovska volilna komisija.

Volilo je 25 milijonov od skupno 60 milijonov registriranih volivcev, od tega je bilo veljavnih nekaj več kot 92 odstotkov glasovnic.

Volilna udeležba je bila 41,5-odstotna, besede predsednika volilne komisije Lašina Ibrahima. Volilo je 25 milijonov od skupno 60 milijonov registriranih volivcev, od tega je bilo veljavnih nekaj več kot 92 odstotkov glasovnic.

Sisi je imel na volitvah zgolj enega tekmeca, malo znanega politika Muso Mostafo, ki je sicer izrazil podporo feldmaršalu za njegov drugi mandat na čelu 96-milijonske arabske države. Dobil je 2,92 odstotka glasov. Možni resni tekmeci Sisija so odstopili od predsedniške tekme ali pa jim niso dovolili kandidirati.

To so bile tretje predsedniške volitve v Egiptu po vstaji leta 2011, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega avtokratskega voditelja Hosnija Mubaraka. Na prvih volitvah po Mubarakovem padcu leta 2012 se je pomerilo 13 kandidatov. Zmagal je islamist Mohamed Mursi, ki ga je Sisi po dobrem letu odstavil z državnim udarom. Na predsedniških volitvah leta 2014 je bil Sisi, ki je imel enega samega tekmeca, prav tako kot tokrat izvoljen s 97 odstotki podpore.

Delite članek