REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dvojni »raus« iz Slovenske vojske!: Madžarska razkrila šovinizem in zaplankanost Šarčevega Ministrstva za obrambo

Dvojni »raus« iz Slovenske vojske!: Madžarska razkrila šovinizem in zaplankanost Šarčevega Ministrstva za obramboŠarec in njegovi odvrženi oklepniki. Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenski mediji so te dni javnost obvestili o presenetljivi novici – da namreč obrambno ministrstvo Madžarske v razpisu na svoji spletni strani vabi mlade k vojaškemu usposabljanju, ob tem pa navaja tudi klicne številke za klice – iz Slovenije!

Na dnu spletne strani, ki bodočim vojaškim rezervistom med drugim obljublja konkurenčno plačo in možnost nadaljnjega izobraževanja ter razvoja, je kontaktni obrazec, kjer so poleg klicne številke za Madžarsko na voljo še klicne številke za šest od sedmih madžarskih sosed.

Le Srbije, ki ima vse tesnejše vezi z Madžarsko – ni na seznamu.

Ko Šarec pravi, da so v tej vojski le naši kljudje zato vemo, na kaj misli. Misli na 'čistokrvne' Slovence. Prav zato pa je SV te dni, med drugim, tako slabokrvna in slabo kadrovsko popolnjena.

»Najplemenitejše poslanstvo je varovati svojo državo: Za vašo varnost in varnost vaše družine skrbimo 24 ur na dan, 365 dni v letu ... Zagotovo bomo tam, kjer nas potrebujete. Ker se svet nenehno spreminja in nas nihče drug ne bo zaščitil, če tega ne storimo mi,« s temi besedami se na spletni strani obrambnega ministrstva Madžarske (https://iranyasereg.hu/) začne oglas, s katerim vabijo k vojaškemu usposabljanju kandidate za pogodbeno rezervo.

Poleg poudarjenih vrednot tovarištva in zaupanja v tovariše v vseh okoliščinah, tudi v najtežjih, madžarska vojska pri novačenju bodočih rezervistov v ospredje postavlja vero v razvoj.

»Gradimo visokotehnološko vojsko z najsodobnejšo razpoložljivo opremo. Pridružite se nam in iz vas bomo potegnili najboljše! Kar se pri nas naučite, ostane za vedno vaše: iz tega lahko črpate oporo, umirjenost in moč. Vsi Madžari se lahko zanesejo na to moč,« piše pred poudarkom, da je »mir in varnost Madžarske naša skupna zadeva!«

Kandidati, ki se odločijo za vojaško usposabljanje, postanejo pogodbeni vojaki, madžarska država pa jim v zameno ponuja predvidljive fiksne in konkurenčne dohodke in možnost nadaljnjega izobraževanja ter razvoja.

»Če ste naš pripadnik, vam ni treba skrbeti: celotno plačilo bo vedno pravočasno na vašem računu ... Pomagamo vam kriti stanovanjske stroške ... Ne glede na to, ali zbolite vi ali vaši družinski člani, bodo za vas poskrbeli najboljši zdravniki. In če se želite sprostiti, so na voljo vojaška letovišča po vsej državi.«

Madžarska ima 41.600 rednih vojakov in okoli 20.000 rezervistov, Slovenska vojska ima 6200 rednih pripadnikov in 900 rezervistov.

Kam jih bo poslal Marjan Šarec - in zakaj?
Kam jih bo poslal Marjan Šarec - in zakaj? Vir: Posnetek zaslona, X

Ker si slovensko ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Marjan Šarec, prav tako na vse možne načine prizadeva pritegniti čim več mladih v uniformo, naj bi jih »madžarski oglas sprva razburil in so zahtevali pojasnila madžarskih kolegov, zakaj poskušajo ribariti v že tako plitvem kadrovskem bazenu v Sloveniji.«

Nato pa so v Šarčevem kabinetu pojasnili, da so z madžarskim oglasom seznanjeni, a jih očitno ne skrbi preveč. Mirni so zato, ker je med pogoji za sklenitev pogodbe za pogodbeno rezervo v madžarski vojski pogoj madžarsko državljanstvo ter prijavljen naslov bivališča na Madžarskem.

»Ker madžarsko iskanje nabornikov zunaj meja države nekoliko spominja na velikomadžarske ambicije, se ob ponovni uvedbi vojaškega usposabljanja v Srbiji in na Hrvaškem v Bosni in Hercegovini bojijo, da jim bodo mladi uhajali čez mejo v vojske sosednjih dveh držav,« so zapisali v Delu.

V veljavi pa Šarec pušča predpise, ki so ksenofobni  in usmerjeni zoper »južnjake« v Sloveniji, ki hkrati onemogočajo služenje vojaškega roka tudi mladim potomcem izseljenskih družin iz Slovenije z dvojnimi državljanstvi.

Niso pa opazili, da madžarsko ravnanje ni prav nič nenavadno in da ne odstopa od prakse večine držav EU in sveta.

Prav nasprotno, »zaplankana« je le Slovenija.

In to Slovenija, v kateri obrambni minister rad govori o »spremembi miselnosti.«

V veljavi pa pušča predpise, ki so ksenofobni  in usmerjeni zoper »južnjake« v Sloveniji, ki hkrati onemogočajo služenje vojaškega roka tudi mladim potomcem izseljenskih družin iz Slovenije z dvojnimi državljanstvi.

Še huje je to, da podobno rigidni predpisi veljajo tudi za Poklukarjevo policijo.

Slovenski državljan ali celo dvojni državljan je tako, na primer, lahko brez težav zaposlen v policiji Velike Britanije, toda Britanec ne more biti zaposlen v slovenski policiji.

Enako velja za dvojne državljane članic EU.

V Delu, ki je poročalo o tem zapletu z madžarskim oglasom šele na koncu zapišejo to, kar je pravi vir problemov, ki ga slovensko obrambno ministrstvo s svojo »jezo« nad madžarskimi kolegi prikriva, enako kot mediji.

Madžarsko namreč lahko branijo dvojni državljani, Slovenije ne.

Sicer pa številne države omogočajo, da v njihovih vojskah delujejo tuji ali dvojni državljani – le v Sloveniji to ni mogoče.

Tujce ima v vojski seveda Francija, v svoji Tujski legiji. Ob tem imajo tudi v ameriški vojski  okoli 70.000 pripadnikov, ki so bili rojeni zunaj Združenih držav Amerike.

Tujci predstavljajo približno pet odstotkov vseh pripadnikov ameriške vojske, v mornarici pa ta delež dosega osem odstotkov. Priseljenci vstop v vojsko vidijo kot bližnjico do ameriškega državljanstva, največ pa jih je iz Mehike in s Filipinov.

Tujci predstavljajo približno pet odstotkov vseh pripadnikov ameriške vojske, v mornarici pa ta delež dosega osem odstotkov. Priseljenci vstop v vojsko vidijo kot bližnjico do ameriškega državljanstva, največ pa jih je iz Mehike in s Filipinov.

Podobnih primerov pa je še veliko.

Praktično vsa Evropa dvojnim državljanom ne dela težav ob zaposlitvah v vojskah, a o tem slovenski, oblastem uslužni mediji seveda ne poročajo. 

V morju držav s tako liberalno ureditvijo izstopa zaplankana Slovenija.

V  njej lahko Slovenijo branijo le »čistokrvni« Slovenci, brez dvojnih državljanstev, isto pa velja tudi za policijo.

Gre za absurdno ureditev, ki pa je v veljavi že od kar stoji ta država. In nihče se ne trudi, da bi to v bistvu skorajda rasistično ureditev spremenil.

Največ dvojnih državljanov je Slovenija dobila ob »osamosvojitvi«, na podlagi 10. in 12. člena takratnega zakona o državljanstvu, praviloma pa so bili ti dvojni državljani prebivalci nekdanjih republik SFRJ.

Slovenska omejitev je bila torej usmerjena in je že 34 let še vedno usmerjena proti njim.

Ob tem pa so »kolateralne žrtve« teh bedastih predpisov tudi slovenski izseljenci, predvsem mlajši, iz druge, tretje ali četrte generacije, ki bi morda radi služili Slovenski vojski, a ne morejo, ker imajo ob slovenskem še en potni list.

In tako pridemo do absurda, da smo v Sloveniji lahko imeli predsednika vlade z dvojnim državljanstvom (Andrej Bajuk) in tudi več ministrov, vendar pa dvojni državljani ne morejo delati v policiji in vojski!

Tisti, ki jim poveljuje je lahko dvojni državljan, tisti, ki povelja izpolnjujejo pa ne smejo biti.

Res odbito.

Slovenija bi se lahko zgledovala po drugih državah, ki take ureditve nimajo, ne pa da topoumno kritizira Madžarsko, češ da Sloveniji »krade« njene potencialne vojake.

Pri tem se Slovenska vojska, kot se hvali minister Šarec, menda »modernizira.«

Slovensko Ministrstvo za obrambo, namesto da bi jih spremenilo, še zmeraj ohranja pri življenju nekatere najbolj rigidne in v resnici šovinistične predpise, nastale v nekem drugem času, istem, ki je bil znan tudi po »izbrisu« iste kategorije prebivalcev, ki še danes ne sme služiti v Slovenski vojski!

Ko Šarec pravi, da so v tej vojski le naši ljudje zato vemo, na kaj misli. Misli na čistokrvne Slovence.

Prav zato pa je SV te dni, med drugim, tako slabokrvna in slabo kadrovsko popolnjena.

In z jasnimi demografskimi trendi navzdol bo ta problem iz leta v leto le še večji.

A hkrati slovensko Ministrstvo za obrambo, namesto da bi jih spremenilo, še zmeraj ohranja pri življenju nekatere najbolj rigidne in v resnici šovinistične predpise, nastale v nekem drugem času, istem, ki je bil znan tudi po »izbrisu« iste kategorije prebivalcev, ki še danes ne sme služiti v Slovenski vojski!

Ob tem Slovenska vojska seveda tudi zelo pazi, da prijateljuje in se spominja zavezništva le z zahodnimi zavezniki.

Vsak zavezniški bombnik, ki je kdaj padel v Sloveniji je skorajda že dobil svojo slovesnost.

Na tisoče partizanov z juga nekdanje Jugoslavije ali Rusije pa se seveda pozablja...

Politika ločevanja in diskriminacije pa ima vedno svojo ceno. 

Zaradi te politike lahko Slovenska vojska računa na bistveno manjši bazen potencialnih kandidatov kot pa številne druge vojske v Evropi. Za to pa je krivda izključno na strani MORS-a in vlade.

In zato bodo državljani Slovenije (praviloma verjetno pripadniki madžarske manjšine) lahko madžarski vojaki v slovenski sosedi, številni Slovenci, ki živijo v tujini in slovenski državljani iz nacionalno mešanih zakonov ali potomci prebivalcev nekdanjih jugoslovanskih republik pa še vedno ne morejo služiti v Slovenski vojski!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek