REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dvojna morala: »Obožujejo Trumpa, ki zanika virus in ne nosi maske, v Sloveniji pa prebičajo vsakega, ki je brez maske«

Dvojna morala: »Obožujejo Trumpa, ki zanika virus in ne nosi maske, v Sloveniji pa prebičajo vsakega, ki je brez maske«Hojs in Štuhec brez maske in neoglobljena, za burek pa 402,50 evra kazni. Vir: Twitter

Ne, ni res, da v Sloveniji oblast prebiča oziroma kaznuje prav vsakega, ki krši vladna pravila.

Aleš Hojs je nato enako kršitev še ponovil.

Naj spomnimo na le dva odmevna primera iz vrst »prvorazrednih,« ki sta nas osupnila pred kratkim: tako proti odstopljenemu notranjemu ministru Alešu Hojsu, ki je v Državnem zboru pod pretvezo, da ne more dihati potegnil masko pod brado, kot proti moralnemu teologu Ivanu Štuhecu, ki je podobno storil na seji programskega sveta RTV Slovenija, oblast ni ukrenila – nič.

Prav nič.

Aleš Hojs je nato enako kršitev še ponovil.

Med sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki je potekala 12. novembra, si je minister za notranje zadeve Aleš Hojs snel masko.

Hojs brez maske
Hojs brez maske. Vir: Screenshot RTV SLO

In zakaj?

Da bi spil nekaj požirkov vode.

Zaščitno masko pa si je »pozabil« nadeti tudi med telefonskim pogovorom, je razvidno iz videoposnetka, ki ga je na svojem Facebook računu delil Inštitut 8. marec.

Ob tem so zapisali: »Rogljiček, malica, voda, kazen.«

Kazen? Ne, ni bil kaznovan. Znova!

»Rogljiček, malica, voda, kazen.«

Zato so drugi deležni drakonskih kazni. Spomnimo na incident z rogljičkom, pa na fotografijo, ki je zaokrožila na družbenih omrežjih, na kateri je videti ljubljanska policista, ki sta dostavljalcu hrane pisala kazen.

Pri podjetju Wolt so navedli, da je zaposleni na stopnicah cerkve pojedel malico, policija pa je zatrdila, da je kazen dobil, ker si kljub opozorilom ni želel nadeti maske.

Takrat je omenjeni postopek ocenil tudi Aleš Hojs in na Twitterju zapisal: »Se vam zdi stopnišče frančiškanske cerkve, v centru mesta, dvignjeno nad trgom, res tako miren kraj in nikomor na očeh, da je najprimernejši za hitro malico? Sicer pa policija pojasnjuje, da je bil kaznovan zaradi nenošenja maske in ne vem zakaj jim ne bi verjel. Na sliki ne je!«

Na Inštitutu 8. marec so pod črto sklenili, da bi moral tudi minister Hojs, tako kot starša v Kranju in dostavljalec hrane v prestolnici, za svoje početje med sejo prejeti kazen in plačati globo.

Ivan Štuhec. Vir: Screenshot RTV Slovenija

Toda ne Hojsu ne Štuhecu ni bila izrečena nobena globa.

Ne prvi ne drugi ni po spornem dogodku pokazal kančka kesanja, kaj šele, da bi se opravičil sodržavljanom.

Ob vse ostrejših ukrepih vlade, ki so vse bolj usmerjeni v totalitarno nadzorovanje državljanov in predvsem prepoved petkovih protestov proti Janševi vladi ob grožnji drakonskih glob v primeru kršitve le-te, se je Boštjan Koražija ozrl na navdušenje vladajočih nad protesti privržencev na predsedniških volitvah poraženega Donalda Trumpa med preteklim koncem tedna v ZDA.

Prvaki SDS so se naslajali nad številom Američanov, ki se v ZDA ne morejo sprijazniti, da je Trump na volitvah pogorel, a so Janševi privrženci hkrati prezrli, da taisti Donald Trump zavrača nošenje maske in uvedbo kakšnih koli zaščitnih ukrepov v državi, ki šteje že 247.000 smrtnih žrtev Covida-19 in skoraj 11,5 milijona okuženih s koronavirusno boleznijo.

Prvaki SDS so se namreč naslajali, navdušeni nad številom Američanov, ki se v ZDA ne morejo sprijazniti, da je Trump na volitvah pogorel, a so Janševi privrženci hkrati prezrli, da taisti Donald Trump zavrača nošenje maske in uvedbo kakšnih koli zaščitnih ukrepov v državi, ki šteje že 247.000 smrtnih žrtev Covida-19 in skoraj 11,5 milijona okuženih s koronavirusno boleznijo.

Ob tem Trump meče polena v kolesa nove ameriške administracije, ki jo sestavlja novoizvoljeni predsednik Joe Biden, ki bi rad čim prej začel z ukrepi, ki bi vendarle zamejili epidemijo. (Spomnimo ob tem, da je slovenski premier Janez Janša eden redkih državnikov v Evropi, pa tudi v širnem svetu, ki Bidnu še vedno ni čestital na zmagi.)

Nato se je na družbenih omrežjih razvila ostra razprava, ko so vladajoči okrcali RTV Slovenija, češ da je v poročilih namerno zmanjšala število Trumpovih protestnikov …

Zanimivo je, da Janševike, kot so sodelavce in privržence aktualnega slovenskega premierja ljubkovalno poimenovali na družbenih omrežjih, nenošenje mask s strani Trumpovih protestnikov, ki so jim ideološko blizu, sploh ne moti, kar je pravo nasprotje huronski jezi, ki smo ji bili priče v preteklih dneh, ko so se spravili na nič hudega slutečega fanta, ki je bil kaznovan le zato, ker je na ulici, v času malice, med delom, ki ga opravlja na prostem, (med dostavo hrane) pojedel burek.

»Rumeno-modri, so pa res pravi farizeji. Hvalijo proteste v ZDA in pljuvajo po protestih doma. Obožujejo Trumpa, ki zanika virus in ne nosi maske, v Sloveniji pa prebičajo vsakega, ki je brez maske in ne verjame v virus,« se je glasilo besedilo tvita, ob katerega se je z dobršno mero cinizma obregnila Tea.

Tea je namreč spomnila na le nekatere med privilegiranci iz vrst vladajočih v Sloveniji, ki niso bili »prebičani«, kljub dejstvu, da so si globe vsekakor zaslužili.

Ne Hojs in ne Štuhec, niti šolska ministrica Simona Kustec, nihče od njih ni plačal globe za nenošenje maske.

Vir: Twitter
Kakšna bo zapuščina te vlade? Z besedami Pavla Vuisića: 'Nekateri ljudje pustijo nekaj za seboj šele, ko se počepnejo.' Torej v primeru Janševe vlade bo tovrstna 'zapuščina' - monumentalna!

Za razliko od fanta, dostavljalca Wolta, ki mora plačati globo v višini 400 evrov, ker mu delo, ob zdajšnjih kontradiktornih in povečini nesmiselnih vladnih ukrepih ne dopušča, da malico poje kjerkoli drugod kot le na prostem, denimo na stopnišču neke cerkve.

Za zapuščino zdajšnje vlade se zato zdi naravnost pravšnja modrost kultnega srbskega igralca Pavla Vuisića, ki ga poznamo kot voznika avtobusa in Miškovega očeta iz filma »Kdo neki tam poje«.

»Nekateri ljudje pustijo nekaj za seboj šele, ko se počepnejo.«

Torej ko opravijo veliko potrebo.

Glede na dejstvo, da predsednik vlade Janez Janša vse to dogajanje samo opazuje, brani dvojno moralo svojega lažnega ministra za notranje zadeve in vse to žegna in dopušča, ni dvoma, da bo vse to tudi njegova zapuščina.

In prav to je sklenil Brane Gruban, toda na sledi modrosti Paje Vuisića: »Ivanova zapuščina bo - monumentalna«.

Delite članek