REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dodik: Kdor želi dolgoročno stabilizacijo na Balkanu, bo podprl proces mirnega razpada Bosne in Hercegovine

Dodik: Kdor želi dolgoročno stabilizacijo na Balkanu, bo podprl proces mirnega razpada Bosne in HercegovineMilorad Dodik Vir: X

Medtem ko se v Gazi dogaja genocid nad Palestinci se ob 30. obletnici genocida v Ruandi zahodne države pripravljajo, da s posebno resolucijo generalne skupščine uvedejo 11. julij uvedejo kot »dan spomina« na t.i. »genocid« v Srebrenici.

Da se je zgodil leta 1995 v Srebrenici, je sicer presodilo kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo (ICTY) ki sicer ne obstaja več.

Srbija in Republika Srbska te presoje ne sprejemata.

Priznavata, da se je zgodil hud zločin, ne pa genocid.

Za Srbe je to v veliki meri enako uvedbi verbalnega delikta ter internacionalizacije obsodbe, ki jo ne sprejemajo.

Zahodne države  predvsem Nemčija, ki je s strani Nikaragve pravkar obtožena za pomoč pri genocidu nad Palestinci pa sedaj skupaj z predstavniki Bošnjakov iz BiH in skupino 17 držav, v kateri je tudi Slovenija predlagajo sprejem resolucije Generalne skupščine OZN, ki bi ta genocid obsodila in zahtevala, da se kaznujejo tudi vsi, ki trdijo, da do njega ni prišlo.

Za Srbe je to v veliki meri enako uvedbi verbalnega delikta ter internacionalizacije obsodbe, ki jo ne sprejemajo.

Sprejem te resolucije v GS OZN pa bi lahko vodil tudi k blokadi institucij BiH s strani Republike Srbske, ki je že ne glede na zadnjo zaostritev v sporu z institucijami BiH zaradi vrste odprtih vprašanj.

V tem primeru bi lahko bili priče ne odcepitvi, pač pa razpadu države.

Medtem ko so odcepitve mednarodnopravo sporne, razpadi držav to niso...

Kam bi to lahko pripeljalo je nakazal tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik.  

Celotna priprava resolucije o Srebrenici v Združenih narodih že negativno vpliva na razmere v BiH in zagotovo ni namenjena povečevanju stopnje zaupanja med narodi, temveč njihovi še večji delitvi, je poudaril predsednik Republike srbske Milorad Dodik v intervjuju za grško nacionalno televizijo ERT.

»Muslimanska stran v BiH je to pobudo sprožila brez soglasja drugih oblasti v BiH, kar je rušenje vseh okvirov. Nastop Nemčije vidimo kot način, da opere svojo zgodovino, ki je genocidna, glede dogodkov v Srebrenici pa ni konsenza, da je bil genocid, namenjen je potrebam Američanov, da se operejo njihovega bombardiranja« pravi Dodik.

Meni, da bo to samo še bolj zamajalo odnose v BiH in da ne vidi možnosti, da bi kot taka še naprej delovala.

»Pozivam vse naše prijatelje, vključno z Grčijo, naj se ne ujamejo v past špekulativnega procesa, ki ga sponzorirajo Nemčija in zahodne države. Srbi niso zagrešili genocida in ne sprejemajo takšnih odločitev,« poudarja Dodik.

Navaja, da je nemogoče živeti v spravi in sožitju, če vas ves čas obtožujejo raznih dogodkov, kot je bil tisti v Srebrenici.

Srbi niso zagrešili genocida in ne sprejemajo takšnih odločitev.

»V Bosni in Hercegovini smo razdeljeni, to je razdeljena družba. Bosna in Hercegovina nikoli ni pokazala sposobnosti za samostojno življenje. Na nas je, da zagotovimo našo avtonomijo glede neodvisnosti Srbske, ki jo moramo zgraditi. Dogodek v OZN bo naše ljudi v tem pogledu samo še bolj homogeniziral,« pravi Dodik.

Dodik je izpostavil, da je BiH vseh 30 let obstoja eksperiment mednarodnega faktorja in da nikoli ni bila zaželjena država narodov, ki živijo na tem območju.

»Srbi smo nezadovoljni, ker nam s podpisom sporazuma ob koncu vojne skušajo vzeti pravice, pridobljene s tem podpisom. Nisem prepričan, da obstaja možnost konflikta, vse te stvari je treba rešiti politično. Edina rešitev je, da naredimo tisto, kar je realno mogoče - Srbi in Bošnjaki ne morejo živeti skupaj in to je edino pravilno,« poudarja Dodik.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je v pogovoru za grško nacionalno televizijo ERT poudaril, da bodo tisti, ki si želijo dolgoročne stabilizacije na Balkanu, podprli proces mirne razpustitve BiH.

Povsem drugače pa očitno ravna slovenska diplomacija.

Tragično je, da se slovenska diplomacija znova vmešava v odnose v BiH na način, ki bo zgolj še zaostril razmere, ob popolnem nepoznavanju razmer, za katere slovenski diplomati trdijo, da jih odlično poznajo, svoje videnje razmer pa utemeljujejo na 30. let starih izkušnjah iz časov odcepitve Slovenije...

Pri tem pa tokrat slovenski diplomati, paradoksalno, v nasprotju s slovenskimi izkušnjami iz časov SFRJ branijo zvezno državo in nekoč osovraženo majorizacijo v BiH, ki grozita, da bosta pokopali to državo...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek