REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dodatki v Slovenski vojski: damo, vzamemo, vrnemo

Dodatki v Slovenski vojski: damo, vzamemo, vrnemo

Številni zapleti glede dodatkov k plačam zaposlenih v Slovenski vojski razkrivajo bedo obrambno-varnostnega sistema, ki preko dodatkov višajo drugače mizerne plače vojakov.

Nekdanji načelnik Generalštaba SV Alan Geder (februar – november 2018) je dosegel, da so z lanskim 1. julijem vsi vojaki prejeli dodatek zaradi povečanega obsega dela in delovnih obremenitev, v obsegu 19-odstotkov osnovne plače.

A Geder je nato oktobra, zdaj že pod novim obrambnim ministrom Karlom Erjavec, izdal spremenjen ukaz, s katerim je dodatek (od novembra naprej) pripadel le tistim vojakom, razporejenim v odzivne sile.

A Geder je nato oktobra, zdaj že pod novim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, izdal spremenjen ukaz, s katerim je dodatek (od novembra naprej) pripadel le tistim vojakom, razporejenim v odzivne sile.

Konec novembra lani je bil Geder razrešen s položaja, pri čemer ga je zamenjala Alenka Ermenc.

Slednja je 21. decembra lani izdala ukaz, ki je razveljavil ukaz Gederja glede izplačila dodatka, s čimer se je vprašanje upravičenosti do dodatka vrnilo na stanje pred 1. julijem 2018. Po novem (oz. starem) lahko dodatek prejemajo le vojaki, ki so bili v tekočem mesecu angažirani najmanj sedem dni na dodatnih nalogah.

Hkrati pa je ukaz pričel veljati retroaktivno s 1. decembrom. A opozorila (predvsem) Sindikata vojakov Slovenije (SVS) so pripomogla, da se je zgodila ponovna sprememba ukaza. Danes je namreč SVS sporočil, da se je »dodatek 19% ponovno pojavil v Infomatu za mesec december 2018 in bo izplačan.«

Nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, predsednik republike Borut Pahor in nekdanja ministrica za obrambo Andreja Katič, foto: STA
Policisti so zaradi povečanega obsega dela dodatno plačani, saj je to zapisano v kolektivni pogodbi, nam pa se lahko enostransko, z ukazom, dodeli ali pa ukine.«

»Prepričani smo, da bo izplačilo 19% dodatka za mesec december 2018 izključno uspeh SVS in rezultat našega angažiranja v zadnjih dneh.« Hkrati pa SVS opozarja, da bo v novem letu dodatek na voljo le peščici vojakov.

Na SVS so izpostavili, da jih pri tem še najbolj žalosti dejstvo, »da sta si policijska sindikata v pogajanjih z Vlado RS izpogajala zajetna sredstva za povečan obseg dela, ravno na podlagi 19% dodatka, ki ga je prejšnji načelnik Generalštaba SV želel izplačati pripadnikom SV zaradi kadrovske podhranjenosti in posledično večje obremenjenosti vseh pripadnikov SV. Policisti so zaradi povečanega obsega dela dodatno plačani, saj je to zapisano v kolektivni pogodbi, nam pa se lahko enostransko, z ukazom, dodeli ali pa ukine.«

Delite članek