REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Do ustreznosti in sorazmernosti ukrepov sploh ne pridemo, ker vlada pade na prvi točki presoje«

»Do ustreznosti in sorazmernosti ukrepov sploh ne pridemo, ker vlada pade na prvi točki presoje«Vir: Twitter

Slovenija še vedno beleži rekordne številke okužb zaradi koronavirusa in tudi smrti.

Medtem, točno tako, kot smo napovedovali že sredi poletja, Janševa vlada vso odgovornost za neukrepanje sprevrača na šest ustavnih sodnikov, opozicijo in medije.

Na ta način rad zavaja tudi Žiga Turk.

Preprost in vsaj za mnoge volivce strank, ki podpirajo sedanjo vlado tudi prepričljiv je prav argument, da v drugih državah, na primer Avstriji in še kje, brez težav sprejemajo celo veliko ostrejše ukrepe kot v Sloveniji – z odloki.

In le v Sloveniji je to »prepovedano«, kar avtomatsko pomeni, da so za stanje krivi vsi, razen - vlade Janeza Janše.

To neprestano sporoča slovenski predsednik vlade in o tem neprestano trobezljajo njegova medijska trobila in privrženci.

V Avstriji je to seveda drugače, na kar je opozoril tudi pravnik Rudi Vouk.

Pravnica Nataša Pirc Musar je poskusila znova pojasniti, v čem je problem, čeprav prepričanih, kot kažejo odzivi, preprosto ni uspela prepričati.

Razlika pa je seveda v tem, da slovenska vlada poskuša vladati tako, kot tega ne počnejo nobene druge demokratične vlade v Evropi nezakonito.

Če bi ustavni sodniki zaradi varovanja »človeških življenj« tokrat popustili in dovolili nezakonito vladanje pa je seveda veliko vprašanje, kje bi se to končalo.

Morda res v pravi diktaturi in ne v »hibridnem sistemu«, ki ga po vzoru na madžarsko uvaja sedanja vlada.

Če bi ustavni sodniki zaradi varovanja 'človeških življenj' tokrat popustili in dovolili nezakonito vladanje pa je seveda veliko vprašanje, kje bi se to končalo.

Se je pa o tem razvila tudi dolga debata v eni od niti, ki jasno kaže, kje je problem – da, vlada je bila soočena s kritikami opozicije, celo z možnostjo referenduma, toda nato je po enem predlogu Zakona o nalezljivih boleznih, ki ni šel skozi parlamentarno proceduro, preprosto »vrgla puško v koruzo« in se raje odločila za najbolj poceni pot, ki sedaj odnaša človeška življenja –, da ne naredi nič in za vse težave obtoži opozicijo.

Odgovorna vlada bi bila sposobna sprejemanja kompromisov in takšnih strokovnih rešitev v zakonu, zoper katere ne bi mogla nastopati niti opozicija, če pa ji do tega res ne bi bilo, pa bi lahko, če ji je res do varovanja življenj ljudi, tudi odstopila.

In bi sedaj že imeli vlado, ki bi lahko sprejemala veljavne in nesporne odločitve.

Delite članek