REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Do bratstva in enotnosti preko javnega razpisa: Slovenijo in Hrvaško bodo z ograjami razmejili - Srbi

Do bratstva in enotnosti preko javnega razpisa: Slovenijo in Hrvaško bodo z ograjami razmejili - SrbiLegi Sistemi Ograje

Ministrstvo za javno upravo je novi javni naročili za dobavo in postavitev ograje na meji s Hrvaško oddalo srbskemu podjetju Legi-SGS. 

Več kot 40 kilometrov ograje bo stalo 4,8 milijona evrov.

Na prvi razpis za dobavo in montažo 40 kilometrov ograje je prispelo šest ponudb: poleg izbranega podjetja Legi-SGS iz Beograda so ponudbe posredovala še podjetja CVP gradbeništvo in storitve iz Ljubljane, Los cestna oprema iz Radovljice, Pekovec iz Ajdovščine, Paleco z Raven na Koroškem ter Ograje Kočevar iz Prebolda.

Podjetje Legi-SGS sicer na svoji spletni strani navaja, da vsi njihovi proizvodi izpolnjujejo standarde ISO 9001:2015

Na ministrstvu so ugotovili, da ponudbi podjetij CVP in Paleco nista bili ustrezni. Prvo podjetje ni izkazalo tehnične sposobnosti, drugo pa ni predložilo izjav o nekaznovanosti. Med preostalimi je bila najugodnejša ponudba srbskega podjetja, in sicer znaša 4.557.693 evrov.

Tudi za dobavo stebrov in sidrnih vijakov ter montažo panelne ograje v dolžini 3,8 kilometra – za montažo panelne ograje, ki je že na zalogi – so izbrali podjetje iz Beograda. Njihova ponudba znaša 272.687 evrov.

Na razpis so se prijavila še podjetja Pro-mont, CVP in Ograje Kočevar. Potem ko so prvi dve podjetji zaradi neizpolnjevanja pogojev izločili, so izbrali najugodnejšega ponudnika.

Kje natančno bodo ograjo postavili, ostaja zavito v tanćice skrivnosti, saj na ministrstvu za notranje te zadeve ne razkrivajo.

Kje natančno bodo ograjo postavili, na ministrstvu za notranje zadeve ne razkrivajo.

Kje natančno bodo ograjo postavili, na ministrstvu za notranje zadeve ne razkrivajo.

To je namreč zaupno.

ne želijo namreč migrantom razkrivati, kje jih čakajo ovire, pa tudi Hrvaška ne bi bilas zadovoljna, če bi se ograje pojavile tam, kjer Hrvaška smatra, da gre za njeno ozemlje.

Hrvaška namreč arbitražne razsodbe ne sprejema.

Kot so pojasnili na MNZ, postavitev začasnih tehničnih ovir poteka skladno s sprejetim načrtom, ki je označen s stopnjo tajnosti, zato podrobnejših informacij ne morejo posredovati.

Vendar pa na Ministrstvu za notranje zadeve trdijo, da bodo ograje postavljene le tam, kjer je to nujno potrebno zaradi preprečitve nezakonitih prehodov državne meje in zavarovanja ljudi in premoženja, na nekaterih območjih pa jih zamenjujejo tudi zaradi poškodb. "Konkretno kdaj, kje in v kakšnem obsegu, pa se odloča na podlagi konkretnih ocen in predlogov slovenske policije," so dodali.

Podjetje Legi-SGS sicer na svoji spletni strani navaja, da vsi njihovi proizvodi izpolnjujejo standarde ISO 9001:2015 ter da nadzorujejo vse faze proizvodnje, od projektiranja, preko proizvodnje, do galvanizacije in toplega cinkanja in plastifikacije.

Sedež imajo na Novem Beogradu.

Delite članek