REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Madžarska končala gradnjo druge ograje na meji s Srbijo

Madžarska končala gradnjo druge ograje na meji s SrbijoFoto: EurActiv

Madžarska je danes zaključila z gradnjo druge ograje na južni meji s Srbijo, je v pogovoru za državni radio dejal madžarski premier Viktor Orban. Nova ograja stoji vzporedno s staro, njen namen pa je okrepiti prvo ograjo in "držati zunaj kakršnokoli večjo skupino ljudi," je dodal Orban.

Dvojni varnostni sistem bo zagotovil dolgotrajno varnost madžarskih prebivalcev, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI v pogovoru dejal Orban.

Dvojna ograja je dolga 155 kilometrov in visoka tri metre, po Orbanovih besedah pa je "praktično nepremagljiva".

Madžarski premier je v pogovoru tudi ponovno zavrnil kritike glede stroge migrantske politike madžarske vlade. EU, ameriški milijarder George Soros in nevladne organizacije napadajo madžarsko migrantsko politiko in vztrajajo pri tem, da mora Madžarska odstraniti ograjo, spremeniti pravne zakone in dovoliti nezakonitim migrantom vstop v državo, je dejal.

Ponovno je zagovarjal tudi sporni visokošolski zakon, ki pod vprašaj postavlja obstoj Sorosove zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU). Opozoril je na "nepregleden pravni kaos" v zadevah CEU in da vlada želi samo vzpostaviti "transparentne razmere".

Kritičen je bil do Sorosovega srečanja s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Bruslju. Po njegovem je strašljivo, da vrh unije "poveličuje" finančnega špekulanta, kot je Orban označil Sorosa.

Zaradi spornega zakona je EU sprožila pravni postopek proti Madžarski. Kot je v pogovoru dejal Orban, postopek EU ni povezan z akademsko svobodo, ampak s finančnimi zadevami. Dodal je, da se je Madžarska pripravljena pogajati.