REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Direktor TV Slovenija bo »dokazano nesposoben« nekdanji Janšev direktor UKOM-a, novinarski sindikati proti!

Direktor TV Slovenija bo »dokazano nesposoben« nekdanji Janšev direktor UKOM-a, novinarski sindikati proti!Uroš Urbanija je novinarje najprej kritiziral, sedaj bi jih rad vodil kot direktor... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough bo v ponedeljek na položaj direktorja TV Slovenija imenoval Uroša Urbanijo, razvpitega direktorja vladnega Urada za komuniciranje v času zadnje vlade Janeza Janše.

Novinarski sindikati in aktivi RTV Slovenija so Whatmougha sicer pozvali, naj Urbanije ne imenuje, ker ne izpolnjuje pogojev.

Kot so zapisali na RTV Slovenija, je imel Grah Whatmough z Urbanijo temeljit pogovor, na podlagi katerega lahko pričakuje konstruktivno sodelovanje.

Urbanija je medtem po navedbah RTV Slovenija zagotovil, da prihaja z veliko odgovornostjo in zavedanjem, kakšno poslanstvo ima javni medij.

Po njegovem mnenju TV Slovenija za razvoj potrebuje programsko in finančno stabilnost, nujne spremembe pa zahtevajo čas.

Novinarski sindikati in aktivi RTV Slovenija so Whatmougha sicer pozvali, naj Urbanije ne imenuje, ker ne izpolnjuje pogojev.

TV Slovenija mora biti namreč politično nepristranska.

Na desnici so z odločitvijo zadovoljni, v javnosti pa prevladujejo kritike.

Kandidatura nekdanjega direktorja UKOM-a Uroša Urbanije na položaj direktorja nacionalne televizije se sooča s stalnimi odklonilnimi mnenji večine urednikov in novinarjev.

V zadnjem odzivu na to temo je Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS še pred odločitvijo generalnega direktorja RTVS ocenila, da današnja napoved Andreja Graha Whatmougha, da bo za direktorja TV Slovenija v ponedeljek imenoval Uroša Urbanijo, »vnaša v javni medij dodaten nemir.«

Glede na zgodovino delovanja Urbanije pomeni tudi zaostrovanje odnosov z uredništvi na televiziji, so navedli.

Na profesionalno in moralno spornost kandidature nekdanjega direktorja vladnega Urada za komuniciranje so novinarski sindikati in novinarski aktivi Radiotelevizije Slovenija (RTVS) opominjali že pred obravnavo kandidatov za direktorja nacionalne televizije na seji programskega sveta, je spomnila Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS.

Kandidatura nekdanjega direktorja UKOM-a Uroša Urbanije na položaj direktorja nacionalne televizije se sooča s stalnimi odklonilnimi mnenji večine urednikov in novinarjev.

Generalnega direktorja pa so koordinacija in aktivi v torek znova pozvali, naj Urbanije ne imenuje na zahtevno funkcijo zaradi njegovega ravnanja v času vodenja Urada vlade za komuniciranje med mandatom zadnje vlade Janeza Janše.

Imenovanje Urbanije bi prav tako pomenilo »tveganje za pritiske na posamezne novinarje in urednike ter posege v novinarsko in uredniško avtonomijo«, je zapisala predsednica Koordinacije in vodstva stavkovnega odbora Helena Milinković.

Koordinacija je maja začela stavko, s katero med drugim zahteva novinarsko avtonomijo in socialni dialog.

Kot direktor UKOM-a je po njihovi oceni izkazal veliko pomanjkanje »moralne integritete, pristranski in politično-propagandni ter pridigarski odnos do medijev in novinarjev.«

»Finančno in kadrovsko je uničeval Slovensko tiskovno agencijo, njegova pretekla novinarska praksa tudi na RTVS, še posebej v uredništvu MMC, pa kaže, da nima potrebnih profesionalnih izkušenj in znanj za opravljanje tovrstne vodstvene funkcije,« je navedla Milinkovićeva.

Spomnila je, da je bil leta 2009 na predlog takratnega direktorja TVS Jožeta Možine imenovan za odgovornega urednika Multimedijskega centra RTVS.

Tik pred odhodom z RTVS pred desetletjem je proti devetim novinarjem in takratnemu generalnemu direktorju RTVS Marku Filliju vložil kazensko ovadbo in jih celo obdolžil združevanja v hudodelsko združbo, a je tožilstvo ovadbo zavrglo, je zapisala.

Če bo Urbanija postal direktor TVS in bo posledično na delodajalski strani sodeloval v pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma s sindikalno stranjo, bo to po njenih navedbah jasno znamenje, da si generalni direktor ne želi uspešnega zaključka pogajanj.

O reševanju ključne stavkovne zahteve, ki je uredniška in novinarska avtonomija, se namreč težko pogaja nekdo, ki poklicni kodeks in standarde instrumentalizira v politične namene, je prepričana Helena Milinković.

Sindikalna pogajalska stran zato delodajalca svari, da ne namerava deliti odgovornosti za morebitni neuspeh pogajanj.

Tudi če bo Urbanija izbran na položaj ni verjetno, da bo delo opravljal dalj časa. V parlamentarni proceduri je nov zakon o RTV Slovenija, ki bo delo tega medija depolitiziral.

Stavkovnemu odboru bo predlagala, naj pretehta smiselnost nadaljevanja pogajanj, če jih bo delodajalska stran ovirala z imenovanji pogajalcev, ki so »dokazano nekompetentni in namesto reševanja konfliktov te poglabljajo.«

Novinarsko stavko bodo nadaljevali, saj za njeno prekinitev ni razlogov.

Stavkovni odbor pa bo odločil o nadaljnjih stavkovnih aktivnostih, je napovedala Milinkovićeva.

Tudi če bo Urbanija izbran na položaj pa ni verjetno, da bo delo opravljal dalj časa.

V parlamentarni proceduri je namreč že nov zakon o RTV Slovenija, ki bo delo tega medija depolitiziral.

Delite članek