REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Der Untergang: Fico izrazil občudovanje Orbanu zaradi obiska pri Putinu in tudi Janša je že začel »obračati ploščo«

Der Untergang: Fico izrazil občudovanje Orbanu zaradi obiska pri Putinu in tudi Janša je že začel »obračati ploščo«Podobno pot pa je obral tudi Janša, ki se že obrača po spremenjenem političnem vetru...Vir fotomontaže: E.Bonse, Gašper Lešnik

Obisk madžarskega predsednika vlade v Moskvi je sprožil običajno poplavo obsodb vojnohujskaških evropskih politikov in novinarjev.

Šefica Evropske komisije je Viktorju Orbanu očitala »popuščanje«, podobno pa tudi številni drugi voditelji članicm EU.

Voditelj države EU izraža »občudovanje« Orbanovega obiska v Moskvi, Janša pa kritizira Ursulo von der Leyen...

Zanimivo je, da ob obiskih Vladimirja Putina s strani drugih predsednikov vlad (Francije, Nemčije…) ni bilo takšnih kritik in prav nič narobe se evropskim apartčikom ni zdelo niti, ko je Orban obiskal v vojno, ki jo je izzval sam vpletenega Vladimirja Zelenskega – le obisk Putina jih je zmotil.

Slovaški premier, ki še vedno okrava po atentatu, ki ga je k sreči preživel, pa se je odzval povsem drugače.

Dejal je, da obžaluje, da se ni mogel pridružiti mirovni misiji svojega madžarskega kolega v Ukrajini.

Slovaški premier Robert Fico se je namreč prvič pojavil v javnosti, odkar je preživel poskus atentata, za katerega je okrivil radikalne elemente, ki nasprotujejo politikam, ki dajejo prednost interesom Bratislave pred interesi velikih zahodnih sil.

Orbanov presenetljivi obisk Moskve v petek, da bi se srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom in razpravljal o načinih za rešitev ukrajinskega konflikta, je povzročil ogorčenje med drugimi voditelji EU.

Ta obisk je sledil podobnemu nenapovedanemu potovanju v Kijev v začetku tedna.

»Želim izraziti svoje občudovanje madžarskemu predsedniku vlade, ker je brez oklevanja odpotoval v Kijev in Moskvo,« je dejal Fico množici med svojim 15-minutnim govorom, ki je požel stoječe ovacije.

Nikoli ni dovolj mirovnih pogovorov in pobud,« je dodal Fico. »Če bi mi moje zdravstveno stanje dopuščalo, bi se mu z veseljem pridružil.«

59-letni premier še vedno okreva po poskusu atentata 15. maja, ko ga je strelec iz neposredne bližine štirikrat ustrelil.

Slovaško posebno kazensko sodišče je izjavilo, da je bil strelec v veliki meri motiviran z odločitvijo Bratislave, da ne pošlje orožja v Kijev.

Slovaško posebno kazensko sodišče je izjavilo, da je bil strelec v veliki meri motiviran z odločitvijo Bratislave, da ne pošlje orožja v Kijev.

V video izjavi prejšnji mesec je premier obsodil prizadevanja, da bi napad omalovaževali in zanj krivili zgolj ponorelega osamljenega strelca, ter trdil, da je »pravica do drugačnega mnenja v EU prenehala obstajati.«

»Prav konflikt v Ukrajini je v okviru EU in Nato povzdignil in dobesedno posvetil koncept enotnega, pravilnega mnenja - namreč, da se mora vojna v Ukrajini za vsako ceno nadaljevati, da bi oslabili Rusko federacijo,« je dejal. »Vsakdo, ki se ne identificira s tem obveznim mnenjem, je takoj označen za ruskega agenta in mednarodno politično marginaliziran,« opozarja Fico.

Fico se je vrnil na oblast za četrti mandat kot premier, potem ko je njegova stranka, Slovaška socialna demokracija (SMER-SD), septembra lani zmagala na parlamentarnih volitvah v državi.

Obtožil je stranke, ki so vladale Slovaški od leta 2020 do 2023, da so naredile vse, kar so zahtevale večje zahodne demokracije, vključno z obravnavanjem Rusije in Kitajske kot »smrtnih sovražnikov« in »ropanjem« slovaških vojaških zalog, da bi Ukrajini zagotovili orožje.

Ficova vlada je takšno pomoč ustavila, kar je povzročilo jezo zaveznic v Nato.

Kritični so bili tudi številni zahodni mediji, največji podporniki zgrešene in EU škodljive ekspanzije NATO.

Namesto da bi se pokesali, ker so s svojim navijanjem povzročili tako veliko trpljenje v Evropi se ob mirovnih naporih norčujejo iz Orbana, na primer jecljajoči dopisnik Dela iz Bruslja.

Ta ima težave povedati nekaj stavkov v kamero, ne da bi bral s papirja, rad pa bi ves svet podučeval iz osnov geopolitike.

Tragikomično.

A preberite si še komentarje pod njegovo objavo.

Ti kažejo, da večina, tudi v večinoma pronatovsko usmerjeni Sloveniji še vedno ni izgubila prav vse zdrave pameti.

Zanimivo pa je, da je tudi predsednik SDS, sicer goreč vernik v zmago Ukrajine nad Rusijo že pričel »obračati ploščo.«

Znano je, da sta bila Orban in Janša tesna zaveznika v prejšnjih letih, toda glede Ukrajine je Janša nastopil popolnoma drugače in glasno hujskal k vojni proti Rusiji.

Zgrešil je Janša, njegov mentor pa je imel prav.

Robert Fico: Prav konflikt v Ukrajini je v okviru EU in Nato povzdignil in dobesedno posvetil koncept enotnega, pravilnega mnenja - namreč, da se mora vojna v Ukrajini za vsako ceno nadaljevati, da bi oslabili Rusko federacijo,« je dejal. »Vsakdo, ki se ne identificira s tem obveznim mnenjem, je takoj označen za ruskega agenta in mednarodno politično marginaliziran.

In zdi se, da bo kmalu to pripravljen priznati tudi Janša.

V svoji objavi na X se je namreč tokrat Janša obregnil ob napade šefice EK in stopil v bran Orbanu.

Vendar pa ob tem seveda ni mogel, da ne bi ponovil nekaj svojih zlizanih in napačnih stereotipov in očitnih laži, na primer o tem, da je Vladimir Putin »komunist« in da ti razumejo samo silo itd. ter žalopojk o tem, kako samo neodločnost in nesposobnost evropskih uradnikov onemogoča Ukrajini, da bi se uspešno branila.

Ta objava, nekoliko zmešana zaradi čudne kombinacije doslej znanih, starih ideoloških elementov in nekaterih novih, popolnoma obratnih pa že kaže, da je celo Janša, očitno pod vplivom zelo neugodnega razvoja na bojiščih ter sesuvanja strategije ameriške administracije, ki jo vodi vedno bolj dementni Joe Biden že pričel počasi »obračati ploščo«.

Ukrajinski »untergang« se namreč pospešuje in politiki bodo morali prej ali slej spremeniti retoriko.

Kmalu bo na vrsti argumentacija »dali smo jih vse, ampak skorumpirani Ukrajinci so vse pokradli, neodločni (komunisti, desničarji – vstaviti po potrebi) pa so onemogočili oboroževanje Ukrajine!« in Janša se že pripravlja na spremembo političnega vetra.

In tega bo poslej še več.

Če zmaga Donald Trump, kar je vse verjetneje, se Janša kmalu ne bo več spomnil, kako je pozival na neusmiljen boj proti Rusiji, pljuval Rusijo kot agresorja in podpiral marionetno vlado Ukrajine.

Znova se bo seveda spomnil samo tega, kako je on vedno podpiral Trumpa.

Pa čeprav Trump glede Ukrajine govori nekaj povsem drugega, kot Janša.

In je ves čas napovedoval poraz ukrajinskega režima, ki danes deli usodo svojih nacističnih vzornikov.

Glede na to, kako rad je v preteklosti sklepal posle z ruskimi podjetji, ne bi bilo neverjetno, če ne bi Janša svoj preobrat poskusil okronati še s kakšnim lukrativnim poslom z Rusi.

A ni verjetno, da bodo Rusi kar pozabili na njegove pretekle rabote in še naprej poslovali s tistimi, ki so pokazali, da z največjim veseljem, celo za ceno miru v Evropi ogrožajo temeljne interese Rusije.

A kdo ve, to je pač politika.

V politiki držav pa so trajni le interesi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek