REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Denacificiran: Zakaj je Robert Golob z Gibanjem Svoboda tako veličastno pometel z Janezom Janšo in SDS?

Denacificiran: Zakaj je Robert Golob z Gibanjem Svoboda tako veličastno pometel z Janezom Janšo in SDS?Denacifikacija: Odhajajoči premier in prvak SDS Janez Janša. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Janševa vlada je bila vzpostavljena na podlagi izdaje volje volivcev... Vse to je seveda moralo pustiti posledice. In jih tudi je.

Politični analitiki in komentatorji v Sloveniji in v tujini poskušajo že nekaj dni odgovoriti na vprašanje, ki je presenetilo vse: Kako je mogoče, da je nek še včeraj nepoznan gospodarstvenik iz prihodnje vlade in povsem mogoče tudi iz politike »izbrisal« in pometel z do včeraj še najmočnejšo stranko – SDS in njenim voditeljem, Janezom Janšo?

In to le malo zatem, ko sta na podobnih volitvah politično sorodna Janševa kolega v regiji – Viktor Orbán na Madžarskem in Aleksandar Vučić v Srbiji – dosegla prepričljivi zmagi.

Najbolj preprost odgovor bi seveda lahko bil, da je Slovenija v nečem očitno »boljša« tako od Srbije kot Madžarske, na kar so opozarjali nekateri komentatorji.

In da so v obeh omenjenih državah ljudje pač glasovali »za« avtoritarneže, v Sloveniji pa je vendarle prišlo do premika, ki je bližje zahodnoevropskih vrednotam, kar kaže podobna zmaga Emmanuela Macrona v Franciji in Olafa Scholza v Nemčiji, ki sta oba premagala skrajno desnico in bolj zmerno desnico.

Toda zadeve niso tako preproste.

Za razliko od Slovenije, v kateri zunanja politika (žal) skoraj nikoli ne igra pomembne vloge na volitvah, so namreč v vseh drugih državah tudi zunanjepolitične izbire pomembne.

V Srbiji, ki se zaradi vprašanja Kosova nahaja v kočljivem položaju Vučić ponuja takšno kombinacijo zunanjepolitičnih usmeritev (nevtralnost, prava zmes »evropskosti« in obrambe nacionalnih interesov), ki ji ne uspe parirati skoraj nihče.

Na Madžarskem velja nekaj podobnega, pri čemer je Orbán precej podpore dobil prav na podlagi veliko bolj »nevtralne« drže do Rusije, za razliko od Janše, ki je zastopal povsem nasprotne poglede.

Orban in Janša
Zavezništvo na preizkušnji: Orbán in Janša. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Obenem je povsem jasno, da so v Sloveniji na volitvah prevladovala vprašanja, ki jih je odprla več kot dveletna vladavina Janeza Janše.

V tem času smo bili v Sloveniji priče neverjetnemu zdrsu na skoraj vseh lestvicah, ki merijo svoboščine v svetu.

Imeli smo rekordno dolgo policijsko uro, gibanje je bilo v začetku zaradi pandemije omejeno zgolj na občine, nato pa so bili brez repa in glave uvajani ukrepi, ki so bili pogosto skregani z zdravo pametjo.

Starostniki so prvo obdobje pandemije umirali v domovih in brez zdravstvene pomoči, covid-19 je v Sloveniji kosil z rekordno hitrostjo, Janševa vlada pa je zamujala z nabavo cepiv, zavračala dobra cepiva in kupovala slabša, slabo komunicirala z javnostjo o nujnosti cepljenja in se zanašala na represijo.

Vlada pod Janševo taktirko je vladala s protiustavnimi ukrepi, posegala v medije, s svojimi kadri zasedla javno televizijo, s svojo odločevalsko močjo vplivala na druge medije v lasti velikih domačih in tujih tajkunov (Delo, POP TV), privatizirala zdravstvo, netransparentno in koruptivno kupovala zaščitno opremo (»golfe namesto mercedesov«).

V Janševi vladi so sedeli in še sedijo pravosodni minister v kazenskih postopkih, notranji minister, ki je nepreklicno odstopil že 30. junija leta 2020, ministrica za izobraževanje, ki se ji je uprl ves šolski sistem, minister za zdravje, ki je ljudi prisilil v cepljenje z nevarnim cepivom, gospodarski minister, ki je služil na račun vse višjih cen goriv, pridigal zategovanje pasu, ter okoljski minister, ki je tajkunom kazal pot do izogibanja »glupim davkom.«

Vlada sama je bila vzpostavljena na podlagi izdaje volje volivcev.

Stranka SMC je skupaj z večnim gospodarskim mnistrom Zdravkom Počivalškom prelomila svoje predvolilne obljube.

Njen prvi predsednik Miro Cerar je zapustil politiko, ostanki stranke pa so najprej hlapčevali v Janševi vladi, nato razpadli ter se preimenovali.

Obenem je povsem jasno, da so v Sloveniji na volitvah prevladovala vprašanja, ki jih je odprla več kot dveletna vladavina Janeza Janše. V tem času smo bili v Sloveniji priče neverjetnemu zdrsu na skoraj vseh lestvicah, ki merijo svoboščine v svetu.

Podobno usodo je doživela nekoč uplivna stranka upokojencev DeSUS, ki se tudi zaradi Janševe podpore sporni Aleksandri Pivec dolgo časa ni uspela rešiti koruptivne nekdanje predsednice, ki se je nato neuspešno, z novo stranko Naša dežela potegovala za mesta v parlamentu.

Ko ji je uspelo razrahljati DeSUS, so stranko in volivce izdali očitno na različne načine »kupljeni« poslanci.

Stranka, ki je sodelovala v skorajda vseh slovenskih vladah, kjer je zastopala interese upokojencev, je posledično doživela debakel na volitvah.

Ob tem je kmalu že bivši predsednik vlade vztrajno žalil partizane, polagal vence domobrancem, izgubil spor s predsednikom LMŠ zaradi očitkov o financiranju iz tujine, izgubil (nepravnomočno – zaradi zastaranja) tožbo zaradi žaljenja dveh novinark RTV Slovenija, dobil novo obtožnico (zadeva Trenta) in nato ob začetku vojne v Ukrajini poskusil še to vojno - k nastanku katere je s svojimi stališči in odločitvami na mestu predsednika vlade tudi sam prispeval – izkoristiti za samopromocijo, očitno tudi z neresničnim srečanjem z Volodimirjem Zelenskim »v Kijevu

Vse to je seveda moralo pustiti posledice.

In jih tudi je.

Venci za enote pod poveljstvom Gestapa
Venci Janeza Janše za enote pod poveljstvom Gestapa. Vir: Posnetek zaslona, Twitter, Wikipedia

Desni mediji in sama SDS Janšev poraz sedaj prikazujejo celo kot nekakšno »zmago«.

Desni mediji in sama SDS Janšev poraz sedaj prikazujejo celo kot nekakšno »zmago«. Zgolj zato, ker sta stranki SDS in NSi uspeli povečati število poslancev za tri. Toda kaj je to proti 41 poslancem Roberta Goloba?

Zgolj zato, ker sta stranki SDS in NSi uspeli povečati število poslancev za tri.

Toda kaj je to proti 41 poslancem Roberta Goloba?

Istočasno neuspeh strank SAB in LMŠ prikazujejo – tako vsaj trdi Janša – kot veliki neuspeh opozicije, ki naj bi jo SDS »pometla« iz parlamenta.

Toda ankete kažejo, da se je velik del volivcev odločil za Roberta Goloba pač zato, ker so zadnje ankete kazale na bolj tesen izzid.

Zato so želeli preprečiti, da Borut Pahor mandat za sestavo vlade dodeli Janši.

Kajti glede na dejstvo, da je Janša že doslej vladal s tako ali drugače »kupljenimi« glasovi strank, ki so izdale volivce je seveda obstajala bojazen, da bi Pahor lahko ob priložnosti, da Janša znova prvi sestavlja vlado - ponovil že utečeno taktiko.

In zato so pač glasovali – za Goloba.

Je bilo vmes tudi kaj starih zamer? Gotovo.

Marjan Šarec res ni vedel, da se nam bliža pandemija, ko je odstopil, toda vsi vemo, da nas je ta odstop pahnil pod oblast koruptivne in avtoritarne Janševe vlade. Da je izgubil živce zaradi nagajanja Alenke Bratušek in odstopil so mu nekateri oprostili, a ne vsi.

V zadnjih dveh letih je stranka LMŠ ne glede na to delovala izjemno dobro.

Od vlaganja ustavnih pobud do odličnih nastopov njenih poslancev v parlamentu (za evropskega to ne velja!), je delovala izjemno dobro, zato je njen izpad iz parlamenta po svoje res nezaslužen.

Ni nenavadno, da je Nika Kovač, direktorica Instituta 8. marec, ki je bil najbolj zaslužen za zmago na referendumu o vodah svoj glas dala prav LMŠ-ju.

Alenka Bratušek je prav tako dobila zapozneli račun za to, da se je med leti 2018 in 2020 obnašala kot »nadministrica«.

Bila je jeziček na tehtnici v Šarčevi vladi in pogosto s svojimi odločitvami, s katerimi se je »rangirala« glede na Šarca dajala javno vedeti, da je pomembnejša od drugih in neodvisna od mnenja tedanjega predsednika vlade.

Šlo je za napuh osebe, ki je že bila predsednica vlade in se je težko znašla v novem položaju.

Alenka Bratušek. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tudi zato je vlada Marjana Šarca razpadla.

Naslednji dve leti je stranka SAB ta vtis poskusila popraviti.

Večinoma je delala zelo dobro in sprejemala prave odločitve, toda nekaj grenkega priokusa zaradi njenih preteklih dejanj je ostalo na stranki in zato je bil verjetno tudi slabši rezultat na tokratnih volitvah.

Podobna usoda je doletela Levico.

Šlo je za napuh osebe, ki je že bila predsednica vlade in se je težko znašla v novem položaju. Tudi zato je vlada Marjana Šarca razpadla. Naslednji dve leti je stranka SAB ta vtis poskusila popraviti.

Stranka je sicer bila ena od najbolj načelnih v opoziciji in je z nasprotovanjem številnim vladnim ukrepom zmeraj na pravi strani.

Njihova izguba volivcev je verjetno rezultat treh faktorjev – nerealistične in nedodelane zunanje politike (stranka je redno nasprotovala nakupom orožja, kar je bilo v epidemiji sicer prav, zaradi vojne v Ukrajini pa so se karte premešale in je iz tega več potegnila NSi, ki je podpirala oboroževanje), zaradi »taktičnega« glasovanja njenih volivcev za Gibanje Svoboda in deloma tudi zaradi zavedanja, da je tudi spor med Levico in levosredinsko koalicijo leta 2019-2020 ter izguba podpore, ki jo je Levica izven vlade nudila tedanji vladi Marjana Šarca – vplivala na oblikovanje Janševe vlade.

Ob tem je bila Levica tudi najbolj na udaru desnih, državnih in komercialnih medijev.

Napadena je bila s treh front hkrati.

Vse to sedaj analizirajo v stranki, v kateri je vodstvo z Luko Mescem na čelu ponudilo odstop. Stranka pa bi z nekaj korekcijami svoje politike seveda lahko in morala narediti še en korak več in tokrat tudi v okviru vlade Roberta Goloba pokazati, kaj zna in zmore.

Kaj torej reči ob epilogu te sage?

So se volivci res »zmotili«, tokrat že četrtič, kot je prepričan podpornik Janše in moralni teolog Ivan Štuhec? Sam je namreč prepričan, da so se doslej volivci, ki so glasovali za »nove obraze« pač zmotili že štirikrat.

Toda Štuhčeva analiza zgreši bistvo.

Res je, da so slovenski volivci že več kot desetletje glasovali za »nove obraze.« Toda vedno znova so bili razočarani, ker so stranke obljubljale eno – delale pa nekaj povsem drugega.

Spomnimo se samo LDS, Državljanske liste, stranke ZARES, stranke Pozitivna Slovenija, stranke SMC in tako naprej. Vsi vemo, kaj je sledilo – dokazi o pajdaškem poslovanju (LDS, ZARES), ugodnem kupovanju letalskih kart (Državljanska lista), negativna poročila KPK (Pozitivna Slovenija), afera z maketo in izdaja volje volivcev (SMC)...

Vir: Posnetek zaslona, RTV Slovenija

V bistvu so ljudje zmeraj glasovali enako in se niso prav nič »motili.«

Želeli so uspešno, konkurenčno, nekoruptivno Slovenijo.

»Zmotile« so se stranke, ki so nato ravnale v nasprotju z obljubami. In zato so vse po pravilu na naslednjih volitvah doživljale neuspehe. In to je dober znak.

To pomeni, da parlamentarna demokracija v Sloveniji, kljub vsem svojim pomanjkljivostim – vendarle deluje. Kdor prelomi obljube, ravna koruptivno – je izbrisan. Konča na smetišču zgodovine.

Ob tem je bila Levica tudi najbolj na udaru desnih, državnih in komercialnih medijev. Napadena je bila s treh front hkrati.

Z eno izjemo, seveda.

Le stranki SDS in deloma NSi, sta stranki »vernikov«, ki svojemu vodstvu verjameta in zanj glasujeta ne glede na to, kakšne nečednosti in neumnosti ta vodstva počenjajo.

Na splošno to velja tudi za ostale stranke desnice.

In prav zato lahko te stranke praviloma – razen kadar »kupijo« nekaj nemoralnih poslancev, kot zadnjič med letoma 2020 in 2022 – vodijo državo le izjemoma in nimajo nobenih možnosti, da dosežejo takšno veličastno zmago, kot jo je pravkar dosegel Robert Golob.

Samo pomislite: Stranka, ki je še do konca januarja sploh ni bilo je »pometla« s stranko, ki je na politični sceni v različnih oblikah že tri desetletja in jo skoraj enako dolgo vodi Janez Janša.

A to ni najhuje.

Še večji udarec je dejstvo, da je nova vlada dobila skorajda referendumski mandat ljudstva, da v državi izkorenini janšizem.

Še večji udarec je dejstvo, da je nova vlada dobila skorajda referendumski mandat ljudstva, da v državi izkorenini janšizem.

Kaj takšnega se ni zgodilo še nikoli.

Doslej so vse vlade zmagale na podlagi obljub o tem, kaj bodo naredile drugače.

Ta vlada pa je dobila izrecen mandat za to, da razveljavi vse slabo, kar je naredila dosedanja vlada.

Vlada, ki prihaja na mesto sedanje mora torej dobesedno uničiti skoraj vse tisto, na kar je najbolj ponosna Janševa vlada!

Prva naloga vlade Gibanja Svobode je namreč, kot je pravilno napovedal že sam Robert Golob – odprava vseh škodljivih ukrepov Janševe vlade.

In takoj zatem sprejem novega zakona o RTV, ki bo zaščitil neodvisnost javne televizije.

Kako bi bili videti dve proslavi - skupaj ?
Kako bi bili videti dve proslavi - skupaj? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Desnosučni mediji in politiki zato že v strahu za svoje stolčke napovedujejo »čistke«, ki jih čakajo in se pripravljajo na »napad« ter »represijo« nove vlade.

Kaj takšnega se ni zgodilo še nikoli. Doslej so vse vlade zmagale na podlagi obljub o tem, kaj bodo naredile drugače. Ta vlada pa je dobila izrecen mandat za to, da razveljavi vse slabo, kar je naredila dosedanja vlada.

Toda vse to so seveda zavajanja.

»Deratizacija« vseh sfer javnega življenja, v katerih je sedanja vlada brez demokratičnega mandata nastavljala svoje kadre je nujna.

Pri tem ne gre za noben obračun z »drugače mislečimi.«

Kako kdo misli in ali je za leve ali desne vlade mora odslej biti povsem nepomembno.

Toda če na svojem področju ni strokovnjak, če je bil imenovan le zato, ker »je naš«, potem je res že čas, da se takim kadrom - pokažejo vrata.

In prav za to nova vlada ima mandat, to nalogo pa mora izvesti odločno in brezkompromisno – ne glede na javkanje desnih medijev, obilno financiranih iz tujine.

Kar se bo sedaj, ko Janša in SDS za Viktorja Orbána ne bosta več koristna verjetno prav tako hitro končalo.

Istočasno pa bodo seveda prej ali slej presahnile tudi finance iz državnega Telekoma.

Strašen udarec za Bojana Požarja in Novo24TV, majhen korak za novo vlado, a velik za Slovenijo.

Vlada, ki prihaja na mesto sedanje mora torej dobesedno uničiti skoraj vse tisto, na kar je najbolj ponosna Janševa vlada!

Najpomembneje pa je seveda, da se je zgodilo to, kar kaže ena od parodij na družbenih omrežjih.

Da je bil Janez Janša, vodilna osebnost novodobnega slovenskega janšizma, na teh volitvah prepričljivo premagan, deklasiran in »denacificiran.«

Če bo desnica sposobna samorefleksije bo prej ali slej spoznala, da tako naprej ne gre več in da bo z Janšo na čelu obsojena na svojih 23 - 30 odstotkov glasov.

Da desnica v dobro vseh nas in tudi prihodnjih rodov v tej državi res nujno potrebuje drugačnega in manj osovraženega, zamerljivega in nepriljubljenega politika oziroma političarko, pa ji mora s svojimi potezami pomagati razumeti tudi nova slovenska vlada.

In to tako, da temeljito preveri vse sumljive postopke, imenovanja, zlorabe javnih pooblastil in funkcij, ter vse sporne poteze dosedanje vlade.

In na tej podlagi sprejme tudi vse ukrepe (skupaj z novimi zakoni in kjer bo potrebno tudi s kazenskimi ovadbami), da se kaj podobnega - nikoli več ne bo ponovilo.

Delite članek