REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Delodajalci v trgovini ogorčeni nad postopkom določanja minimalne plače

Delodajalci v trgovini ogorčeni nad postopkom določanja minimalne plačeVIR: Profimedia

V Trgovinski zbornici Slovenije so danes opozorili, da je vlada v celoti obšla socialni dialog, s tem ko so predlog novele zakona o minimalni plači sopodpisali koalicijski poslanci. Če bi ga v zakonodajni postopek vložila vlada, bi namreč moral predlog obravnavati Ekonomsko-socialni svet.

V njem je zapisano, naj se minimalna plača prihodnje leto zviša na 667 evrov neto in leta 2020 na 700 evrov neto, iz nje pa izločijo vsi dodatki.

Predlog novele zakona o minimalni plači je v sredo v DZ vložila stranka Levica, podpisali pa so ga tudi poslanci koalicijskih strank. V njem je zapisano, naj se minimalna plača prihodnje leto zviša na 667 evrov neto in leta 2020 na 700 evrov neto, iz nje pa izločijo vsi dodatki. Dogovoriti se morajo le še o tem, kdaj naj bi do izločitve dodatkov prišlo.

Če bi predlog novele zakona vložila v zakonodajni postopek vlada, bi moral biti skladno s konvencijo Mednarodne organizacije dela in pravili o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta usklajen oz. vsaj usklajevan v okviru tripartitnega socialnega dialoga med delodajalci, sindikati in vlado, so sporočili iz Trgovinske zbornice Slovenije. Takšna zagotovila so navzoči na zadnji seji Ekonomsko-socialnega sveta dobili tudi od predsednika vlade Marjana Šarca.

Na trgovinski zbornici so zato ogorčeni nad dejstvom, da je vlada s tem, ko so koalicijski poslanci sopodpisali predlog novele zakona, obšla svoje obveznosti ter s tem tudi tripartitni socialni dialog.

Naj predlog čim prej obravnavajo socialni partnerji, je sicer danes pozvala tudi ministrica za delo Ksenija Klampfer, po katere besedah ministrstvo pri pripravi zakonskega osnutka ni sodelovalo. Sama zvišanje minimalne plače podpira, a se ji zdi to vprašanje tako pomembno, da mora biti stvar socialnega dialoga.

KSENIJA KLAMPFER: "Zvišanje minimalne plače kot ministrica za delo vsekakor podpiram. Tudi sama že od vsega začetka poudarjam, da si bom prizadevala, da se zviša. Menim, da minimalna plača mora predstavljati pravično plačilo, ki omogoča dostojno življenje. Prav tako je pravilno, da izboljšanje gospodarskih razmer in eno višjih gospodarskih rasti občutijo tisti, ki k temu tudi prispevajo. 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri sami pripravi zakonodajnih rešitev ni sodelovalo. Še pred vložitvijo v parlamentarni postopek smo nanj dali zgolj mnenje in predlagatelje na več mestih opozorili, da je potrebno, da ga čimprej obravnavajo socialni partnerji. Kot ministrica namreč zagovarjam pomen socialnega dialoga, kot enega izmed stebrov socialne države in se zavedam, da je vprašanje minimalne plače tako pomembno, da mora biti stvar socialnega dialoga."