REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Delo: medijsko izpostavljena zgodba ni dovolj za obsodbo Šiška

Delo: medijsko izpostavljena zgodba ni dovolj za obsodbo ŠiškaAndrej Šiško / VIR:STAfoto

Državnemu udarniku Andreju Šišku se je uresničila želja. Prejšnji teden je gotovo zasenčil celotno dogajanje v naši deželi. Vse to je sledilo prvotnemu zgražanju večine nad maškarado nekje v štajerskih gozdovih, ko so "borci" z dolgocevnim orožjem in sekirami v rokah spominjali na paravojaško združbo, katere kolovodja je bil Šiško, piše Mitja Felc.

Ljudje so mrzlično čakali odziv policije. V "kafanskih" debatah in po spletu so sledila zgražanja, zakaj Šišku niso takoj, ko so posnetki Štajerske varde prišli v javnost, nadeli lisic, ga odpeljali v zapor in obsodili na več let stroge ječe. V četrtek zjutraj so na vrata njegovega doma res potrkali možje postave.

Sledili so šok, razočaranje, jeza. Bilo je tudi nekaj veselja.

Ljudje so spet čakali na odločitev sodišča, kakšna bo Šiškova kratkoročna usoda. Sledili so šok, razočaranje, jeza. Bilo je tudi nekaj veselja, saj je bil samooklicani mesija spet svoboden.

Možakar, ki je, kot sta ugotovila policija in tožilstvo, zbrane somišljenike ščuval k strmoglavljenju najvišjih predstavnikov države, se bo pred očitki, tako kaže, branil s prostosti. In tako je spet nastopil čas za analizo dela policistov, tožilcev in sodnikov.

Laična javnost večkrat pozablja, da je za uspešno izveden kazenski postopek potrebno še kaj več kot le medijsko izpostavljena zgodba, predvsem pa navadni smrtniki nikoli ne vemo, kakšne podatke imajo oziroma nimajo policisti ali tožilci, ki vodijo postopek. In enako je s primerom Šiško oziroma Štajersko vardo.

Razumljiv pa je strah, kje so meje dopustnosti, če represivni aparat nima dovolj moči, da takšnega primitivnega vedenja ne sankcionira, sklene komentator Dela.