REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Danes praznujemo dan reformacije, ki je skozi verske knjige pismenost in književnost prinesla - vsem

Danes praznujemo dan reformacije, ki je skozi verske knjige pismenost in književnost prinesla - vsemPrimož Trubar in Martin Luther. Vir: Posnetek zaslona, X

Danes praznujemo dan reformacije, ko v Sloveniji obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika.

Po včerajšnji osrednji proslavi v Lendavi bodo bogoslužja in kulturne prireditve potekali po vsej Sloveniji.

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, družbeno-politično in kulturno gibanje v 16. stoletju.

Hkrati obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika.

Osrednja državna proslava je bila v ponedeljek v Lendavi, danes pa bodo po evangeličanskih cerkvah bogoslužja.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

Ena od idej reformatorjev je bila, naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, to pa je pomembno vplivalo na razvoj književnosti.

Ena od idej reformatorjev je bila, naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, to pa je pomembno vplivalo na razvoj književnosti.

V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku – Katekizem, ki jo je leta 1550 napisal Primož Trubar (1508-1586) in ji nato dodal še Abecednik.

Dan reformacije kot državni praznik v Sloveniji praznujemo od leta 1992. Z njim se tako spominjamo tudi obdobja, ko smo dobili prve tiskane knjige.

Ob današnjem dnevu reformacije bodo po vseh evangeličanskih cerkvah potekala bogoslužja.

Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar je že v dneh pred praznikom organiziralo proslave po svojih podružnicah po celotni državi, danes pa vabi tudi Trubarjeva domačija v vasi Rašica, ki bo obiskovalce sprejemala med 9. in 17. uro.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek