REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Dali smo jim Golfe, dobili bomo pa Mercedese 100-odstotno!«

»Dali smo jim Golfe, dobili bomo pa Mercedese 100-odstotno!«Oklepniki za Ukrajino. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Medtem ko druge države članice zveze NATO iz vzhodnih držav pošiljajo svoje zastarelo sovjetsko orožje v Ukrajino in po modelu »krožne izmenjave« dobivajo modernejše zahodno, je slovenska vlada ravnala – drugače.

Najprej je 35 jugoslovanskih oklepnikov BVP M-80A (ki jih je po sporazumu z JLA iz leta 1991 Slovenija dobila zgolj v varovanje, ne v trajno lastništvo!) dala v prodajo, nato pa je, ko je bila že dogovorjena in kupoprodajna pogodba podpisana 11. aprila, kupec pa naj bi že nakazal kupnino, ki je po neuradnih podatkih znašala med 3,5 in 4 milijoni evrov - posel s tajnim sklepom vlade Janeza Janše razveljavila.

Zato se je začel sodni spor, toda Janševa vlada je nato iste oklepnike, še preden je bila pravda na sodišču končana, določila poslati v Ukrajino – kot donacijo.

Na koncu smo v času vlade Roberta Goloba, (ki je Janševo sumljivo početje z donacijo oklepnikov vrednih okoli 4 milijone evrov dokončala pod obrambnim ministrom Marjanom Šarcem) izvedeli, da bo v zameno za donacijo oklepnikov Slovenija dobila – dobropis!

Vir: Posnetek zaslona, Facebook

Ne samo, da Slovenija še 31 let po samostojnosti v rezervi nima nič boljšega kot so stari jugoslovanski oklepniki, za podarjeno orožje očitno ne bo dobila nič boljšega.

Če sploh kaj.

Vir: Posnetek zaslona, Facebook

Odgovornost za to pa leži tako na Janševi kot na Golobovi vladi.

Komentarji uporabnikov družbenih omrežij so v zvezi s pošiljanjem oklepnikov BVP M-80A režimu v Kijevu spomnili na zavržno prakso nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki se je glede sporne nabave medicinske opreme v času pandemije koronavirusne bolezni covid-19 izgovarjal in hvalil, češ da je pri uvozu respiratorjev pripeljal v državo »golfe«, medtem ko so zdravniki želeli »mercedese.«

Zdaj smo Ukrajincem - če parafraziramo Počivalška - dali golfe, dobili pa... Vir: Posnetek zaslona, Facebook

Le da v konkretnem primeru omenjene »donacije« kaže, da po izvozu »golfov« ne bo uvoza podobnih golfov.

Še manj pa »mercedesov«…

V nekdanjih bratskih republikah pa so slovensko potezo znova videli kot primer udinjanja Slovenije Washingtonu in podpiranja zgrešene politike ZDA.

Vse to pa le za nekaj drobiža...

Delite članek