REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Čista Severna Koreja«: Okupatorji RTV Slovenije prepovedali številne oddaje, protestniki znova na ulicah!

»Čista Severna Koreja«: Okupatorji RTV Slovenije prepovedali številne oddaje, protestniki znova na ulicah!RTV Slovenija kot nekoč RTV Bastilja? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Stavka novinarjev na RTV Slovenija se je spremenila v skoraj kinetičen spopad med peščico iz vodstva RTV Slovenija, ki s prepovedmi in spremembami oddaj ter ukinitvijo celotne dopisniške mreže dobesedno uničuje javno RTV, in novinarji, ki skupaj s številnimi protestniki branijo pravico do neodvisnega novinarskega dela.

Prva asociacija je prizor Vuka Draškovića, opozicijskega voditelja v Srbiji v času nekdanje SFRJ, ki je v obdobju vladavine Slobodana Miloševića srbsko javno televizijo žigosal kot TV Bastiljo. Res je neverjetno, da se v Sloveniji nekaj podobnega dogaja 30 let pozneje - leta 2022.

Vodstvo RTV Slovenija je namreč z izgovorom, da poteka stavka oklestilo in skrajšalo številne oddaje, odpovedalo Tednik (kar se ni zgodilo od leta 1983) in prepovedalo predvajanje pogovora z Aleksandrom Čeferinom.

Ob tem je posegalo na področja, ki spadajo v novinarsko delo in avtonomijo ter s tem kršilo zakonodajo.

Kakor v času, ko je v Ljubljani oddajal radio Kričač so s strani vodlinih na RTV Slovenija javno zapovedane neresnice predvajali v osrednjem dnevniku, pravo resnico pa so širili aktivisti od ust ust...

»Če bodo utišali nas, bodo utišali tudi javnost. Ne bodo nas utišali! Trg sporoča Kolodvorskemu vrhu - odidite, dokler imate še miligram dostojanstva!«

Filozof Boris Vezjak je ob ogledu zadnjega TV dnevnika zapisal: »Tole na sliki je osrednji Dnevnik TV Slovenija, kot ga predvajajo v tem trenutku. Vodstvu lojalen novinar Nejc Krevs bere skrbno pripravljen tekst kot na severnokorejski državni televiziji. Hecno, vse skupaj zveni, kakor da je Kim Jong-un naročil, da se prebere razglas, kako se bo Severna Koreja borila do zadnjega vojaka.«

»Se pravi: Andrej Grah Whatmough s svojimi nekaj vojščaki drži v rokah svoje orožje, javno radiotelevizijo, kakor da so jo ugrabili, se vanjo zabarikadirali in jo bodo tudi razstrelili in spustili v zrak, če bo treba,« je ocenil Vezjak.

Prva asociacija na te besede je prizor Vuka Draškovića, opozicijskega voditelja stranke SPO v Srbiji v času nekdanje SFRJ, ki je v obdobju vladavine Slobodana Miloševića srbsko javno televizijo zaradi enostranskega poročanja na podoben način žigosal kot TV Bastiljo.

Res je neverjetno, da se v Sloveniji nekaj podobnega dogaja 30 let pozneje - leta 2022.

Podobno ostra je bila novinarka Evgenija Carl.

Že pred tem je k protestom pozvala Protestna ljudska skupščina.

»Če bodo utišali nas, bodo utišali tudi javnost. Ne bodo nas utišali! Čeprav smo danes dočakali najhujšo cenzuro vseh časov. Pravkar teče Dnevnik, nekaj, kar to ni. Uredili so ga generalni direktor, odgovorna urednica in urednica dopisništev. Toliko nesposobni, da smo gledali vnaprej prebrane vesti - brez voditelja, ker nihče ni hotel v studio.

Gledali smo stare posnetke naše prejšnje stavke, ker se danes ni smelo snemati. Pred DZ ni kamere RTVS. Gledali smo nepodpisane izjave...

Gledali smo KATASTROFO! Trg sporoča Kolodvorskemu vrhu - odidite, dokler imate še miligram dostojanstva!« je na Facebooku zapisala Carlova.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Že pred tem je k protestom pozvala Protestna ljudska skupščina.

Takole so zapisali: »SDS OKUPATORJI NA RTV SO ŠLI ČEZ VSAKO MEJO! DANES VSI V PODPORO NA TRG REPUBLIKE OB 19:00!

PREBERITE POROČILO (Eugenije Carl) O DANAŠNJEM DOGAJANJU NA RTV:

- ob 9.00 sestanek redakcije, stavkovnega odbora in vodstva ter odgovorno urednico. Laži, sprenevedanja, valjenje odgovornosti za umik oddaj drug na drugega. Tednik so umaknili, 'ker morajo biti izpolnjeni standardi poročanja, oddaje pa v skladu s PPN,' je rekel vidno živčni Grah. Oddajo bi morali montirati danes dopoldne, a so montažo prepovedali. Urednici je zagroženo, da se nič od posnetega ne sme znajti v nobeni drugi oddaji, ker bi bila to hujša kršitev delovne pogodbe.

- Rebernikova je PREPOVEDALA snemati pogovor s Čeferinom za Odmeve. Ne dovolijo snemati ničesar, kar danes ne bo šlo v oddaje. In v oddaje ne bo šlo praktično nič, ker so zavzeli/skrajšali programski prostor. In ga polnijo z lojalnimi kadri.

Tako Dnevnika ne bo vodila Jasmina Jamnik, Odmevov pa ne Igor Bergant, kot je bilo po planu, pač pa bo vse današnje info oddaje vodil 'naš' Nejc Krevs, ki seveda nima nobenih težav sprejeti misijo. Saj, Panorama team.

Uredili so ga generalni direktor, odgovorna urednica in urednica dopisništev. Toliko nesposobni, da smo gledali vnaprej prebrane vesti - brez voditelja, ker nihče ni hotel v studio.

Vklopi v oddaje so PREPOVEDANI od 14. ure naprej. Jasen signal, da se bojijo, da bi se vklapljali s stavkovnega shoda pred RTV in zvečer pred parlamentom.

Poročila ob 17. so skrajšali na 3 minute.

- napovedi Dnevnika ob 18.22 danes NE BO.

- Dnevnik so skrajšali na 5 minut, Slovensko kroniko na 4 minute, Šport na 2 minuti.

- POZOR! Dolžina Panorame ostaja nespremenjena. Logično, na 'našem' kanalu res ni bojazni, da bi se znašla prava resnica o stavki. Verjetno pa bodo vabili vodstvo. Sklepam.

Dragi plačniki RTV prispevka, po pol stoletja ali tam okoli, smo zopet odprli bunker za 'politično nekorektne oddaje, prispevke, novinarje, voditelje...«

Generalni direktor RTV že "pometa" po željah SDS
Generalni direktor RTV ves čas pometa po željah SDS Janeza Janše. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»S skrajšanjem dnevnoinformativnih oddaj na nekaj minut in prepovedjo produkcije današnje oddaje Tednik, sta nam onemogočila izvajanje stavkovnih aktivnosti,« so na RTV ogorčeni nad grobimi posegi vodstva.

Bitka je sicer ostra. Vendar bo dolgoročno dobljena. To zagotavljajo spremenjena razmerja v parlamentu.

Nič od posnetega materiala za Tednik se ob tem ne sme znajti niti v kateri koli drugi oddaji, saj da bi bila to hujša kršitev delovne pogodbe.

Bitka je sicer ostra.

Vendar bo dolgoročno dobljena.

To zagotavljajo spremenjena razmerja v parlamentu.

Na Ministrstvu za kulturo, na primer, stavko podpirajo, ministrica pa je že napovedala čimprejšnjo spremembo zakonodaje, s katero bi večjo moč v odločevalskih organih javnega zavoda imeli civilna družba in zaposleni.

To se v času prejšnje vlade seveda ne bi zgodilo.

Premier Robert Golob je ob današnji stavki RTV SLO dejal, da razume pozive, ki »gredo v več smeri«, med prioritetami pa sam izpostavlja depolitizacijo javne RTV.

Ob tem je premier Golob poudaril, da ima vladna koalicija opravka z opozicijo, ki brani obstoječe vodstvo in krizo na RTV SLO poglablja do onemoglosti.

Umiritve situacije si sam želi najkasneje do konca leta.

Vlada je sicer na seji prejšnji teden v celoti podprla predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so ga v DZ vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Mojco Šetinc Pašek (Gibanje Svoboda), je spomnil premier Golob.

Delite članek