REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cerar: V poslanski skupini SMC vseh deset podpisov za mandatarsko kandidaturo Šarca

Cerar: V poslanski skupini SMC vseh deset podpisov za mandatarsko kandidaturo ŠarcaVIR: STAfoto

Svet SMC je enoten glede podpore kandidaturi predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja, podpise za kandidaturo bo prispevalo vseh deset poslancev SMC, je v izjavi za medije dejal predsednik SMC Miro Cerar. Napovedal je, da bodo v SMC podprli tudi kandidaturo predsednika SD Dejana Židana za predsednika DZ.

Podpis za Šarčevo kandidaturo, ki jo bo ta vložil v sredo, je po Cerarjevih besedah prispeval tudi poslanec SMC Milan Brglez, ki so ga sicer iz stranke izključili.

Podpis za Šarčevo kandidaturo, ki jo bo ta vložil v sredo, je po Cerarjevih besedah prispeval tudi poslanec SMC Milan Brglez, ki so ga sicer iz stranke izključili.

Cerar je dejal, da je SMC dva meseca zelo konstruktiven sogovornik in ves čas podpira oblikovanje vlade pod Šarčevim vodstvom. "Tu želimo biti nek glas ljudstva, predvsem v smislu, da mora priti do neke vlade. Seveda pa bi si želeli stabilne in učinkovite vlade," je pojasnil.

Ob tem je aktualni premier, ki opravlja tekoče posle izrazil željo, da bi nova vlada nadaljevala z zagotavljanjem stabilnosti in razvoja. "To je nek naš osnovni pogoj in želimo si, da bo po tem, ko bo Šarec dobil podporo v državnem zboru, uspel oblikovati tako vlado, da bo uspela peljati zadeve naprej," je odgovoril na vprašanje, pod kakšnimi pogoji bo SMC vstopila v manjšinsko vlado.

Cerar je spomnil, da z Levico še niso uspeli uskladiti protokola o sodelovanju z manjšinsko vlado in obenem obžaloval nekatere izjave predstavnikov Levice, "ki ne pripomorejo k temu, da bi prišlo do nekega konstruktivnega sporazuma". "Želim si, da če že ni bilo dovolj poguma zato, da so vstopili v vlado, da se vsaj z izjavami ne ruši tega, kar smo z muko in res velikim naporom prigarali v teh dnevih," je dejal. Zavzel se je za tesnejše sodelovanje z Levico in za jasno sestavljen protokol o sodelovanju, "na slepo se tega ne da iti".

Glede Židanove kandidature za predsednika DZ pa je Cerar, ki ga je SMC videla na tem mestu, dejal, da se je Šarec pač odločil za upoštevanje numeričnega kriterija, saj je bila SD na volitvah nekoliko uspešnejša od SMC.

Glede Židanove kandidature za predsednika DZ pa je Cerar, ki ga je SMC videla na tem mestu, dejal, da se je Šarec pač odločil za upoštevanje numeričnega kriterija, saj je bila SD na volitvah nekoliko uspešnejša od SMC, in da je bil po tem političnem ključu v ponedeljek tudi s privolitvijo SMC in njega osebno Židan izbran za kandidata za predsednika DZ.

"Si pa želim, da bi bili seveda pri nadaljnjih postopkih kandidatur v igri tudi bolj kompetenčni kriteriji," je dodal Cerar.