REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bundestag predlaga: Obramba ukrajinskega neba neposredno iz NATO držav

Bundestag predlaga: Obramba ukrajinskega neba neposredno iz NATO državTo bo razbremenilo ukrajinsko zračno obrambo in ji omogočilo zaščito fronte, je dejal Roderich Kiesewetter, poslanec opozicijske Krščansko-demokratske unije (CDU). Vir: Posnetek zaslona, X

Več nemških parlamentarcev je podprlo idejo, da zahodni protiletalski sistemi iz držav Nata branijo ukrajinsko nebo pred ruskimi raketami, piše časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Po poročanju FAZ ​​naj bi zahodne države s pomočjo »čezmejne« protizračne obrambe lahko sestrelile ruske rakete nad Ukrajino.

»To bo razbremenilo ukrajinsko zračno obrambo in ji omogočilo zaščito fronte,« je dejal Roderich Kiesewetter, poslanec iz opozicijske Krščansko-demokratske unije (CDU).

Kot primer je navedel dejanja ameriške, britanske in francoske vojske pri odvračanju iranskega napada na Izrael aprila.

To idejo je podprlo več poslancev vladajoče koalicije Semafor kanclerja Olafa Scholza.

Agnieszka Brugger iz Zelenih je označila za pravilno postavitev sistema zračne obrambe na mejah sosednjih držav z Ukrajino, da bi pokrivali njene zahodne regije.

»Dolgoročno ne smemo izključiti, da bosta Poljska in Romunija zagotovili zračno obrambo Kijevu,« je dejal član njene stranke, vodja odbora Bundestaga za evropsko politiko Anton Hofreiter.

Toda po njegovih besedah ​​zdaj ta ideja »ni predmet razprave«, saj je prednostna naloga dobava opreme in streliva sami Ukrajini.

Poslanec Markus Faber iz frakcije Svobodnih demokratov (FDP) je izrazil mnenje, da bi zračni prostor nad mejnimi območji Ukrajine »načeloma« lahko zaščitili s sistemi protizračne obrambe na ozemlju Nata, pri čemer je opozoril, da že zdaj primanjkuje lanserjev in raket.

Pozabil je omeniti, da režimu v Kijevu primanjkuje tudi žive sile. Iz video posnetka spodaj (pozor, vsebuje nasilje!), pa lahko vidimo, kako je nek Ukrajinec v Kijevu v boju z vojaškim komisarjem, ki ga je želel odvleči na fronto, z granato razstrelil sebe in uslužbenca ukrajinske naborniške službe, poroča ISZ.

Višji sodelavec Münchenske varnostne konference Nico Lange je pred tem predlagal, da bi NATO sestrelil ruske rakete nad Ukrajino z uporabo protizračnih sistemov, nameščenih na Poljskem in v Romuniji.

Se tudi premier Robert Golob strinja z Macronovo idejo o pošiljanju slovenskih vojakov na ukrajinsko bojišče? Vir Posnetek zaslona, X

Pred tem je francoski predsednik Emmanuel Macron v intervjuju za britanski Economist ponovno izjavil, da ne izključuje možnosti pošiljanja francoskih vojakov v Ukrajino, če Ruska federacija prebije frontne črte in če bo Kijev to zahteval.

Po besedah ​​predsednika Francije so se z njegovim načrtom glede morebitne napotitve svojih vojakov strinjale »številne države«.

»Če bi Rusi prebili obrambno črto, in če bi obstajala zahteva Ukrajine - bi imeli legitimne razloge, da si zastavimo to vprašanje (o pošiljanju vojakov),« je dodal francoski predsednik.

Premier Golob je že oznanil, da so Slovenci, tako kot Ukrajinci, kozaškega rodu. Vir: Posnetek zaslona, X

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da zahodne države namenoma spodbujajo stopnjevanje vojne, ker razumejo tveganje popolnega kolapsa Ukrajine.

Peskov je novinarju Vseruske državne televizijske in radiodifuzne družbe (VGTRK) Pavlu Zarubinu povedal, da so provokativne izjave zahodnih politikov »namerno stopnjevanje napetosti«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek