REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Borrell o varnostnih zagotovilih Ukrajini: Svet EU ni pogovorna oddaja, jaz pa nisem astrolog

Borrell o varnostnih zagotovilih Ukrajini: Svet EU ni pogovorna oddaja, jaz pa nisem astrologVsi obrambni ministri Evropske unije podpirajo idejo, da je treba še naprej podpirati Ukrajino, pravi vodja evropske diplomacije Josep Borrell. Vir: Posnetek zaslona, X

Vodja evropske diplomacije Josep Borrell je dejal, da upa, da bo predlog o varnostnih jamstvih za Ukrajino predstavil voditeljem Evropske unije že na decembrskem vrhu.

»Upam, da bomo decembra Evropskemu svetu lahko predstavili osnutek varnostnih zagotovil za Ukrajino,« je dejal Borrell na novinarski konferenci po srečanju obrambnih ministrov držav EU v Bruslju.

Diplomat je pred tem napovedal, da bo do konca novembra v Kijev poslal delegacijo strokovnjakov, ki bo ukrajinskim oblastem predstavila predlog varnostnih jamstev EU, ki ga bodo nato predlagali v potrditev voditeljem Evropske unije na decembrskem vrhu.

Borrell je v isti sapi dodal, da »ni astrolog« in da ne ve, kaj se bo zgodilo, če bodo Združene države Amerike naslednje leto zmanjšale vojaško pomoč Ukrajini.

»Svet EU ni pogovorna oddaja in nisem astrolog in ne vem, kaj se bo v ZDA zgodilo prihodnje leto (po predsedniških volitvah). Delovati moramo bolj resno kot govoriti o takšnih špekulacijah, osredotočiti se moramo na sedanjost. In odkrito povedano, preveč sem zaposlen s svojimi tekočimi posli, da bi izgubljal čas s špekulacijami,« je Borrell zabrusil v odgovoru na vprašanje, ali je EU pripravljena povečati pomoč Ukrajini, če bo Washington zmanjšal vojaške dobave Kijevu.

Na vprašanje, ali Evropska unija ve, kaj želi doseči v Ukrajini, Borrell ni odgovoril.

Vprašan, ali se strinja z vrhovnim poveljnikom oboroženih sil Ukrajine Valerijem Zalužnim, da je »vojna zašla v slepo ulico« in da bi morala Evropska unija zbrati novo orožje za novo ofenzivo Kijeva naslednje leto, da bi poskusila pridobiti priložnost za »odločno spremembo razmer na bojišču«, je Borrell odgovoril, da »ne ve in mu ni treba vedeti«, ali ima Ukrajina možnosti za zmago.

Poudaril je, da je njegova naloga, da Ukrajino čim bolje podpira.

»Poslušajte, vrhovni poveljnik ukrajinske vojske pozna situacijo bolje kot jaz, z njim ne bom razpravljal o razmerah na bojišču. On ve in če je rekel, kar je rekel, jaz ne vem in mi ni treba vedeti, ali ima prav ali ne. Moja naloga je, da ga podprem. Ne jaz ne vi se ne vojskujemo, ampak Ukrajinci,« je poudaril Borrell.

Po njegovih besedah ​​vsi obrambni ministri EU podpirajo idejo, da je treba še naprej podpirati Ukrajino.

»Moramo nadaljevati s podporo ... Vsi ministri so se danes strinjali in ni bilo niti enega ministra, ki bi izrazil dvom, da je treba še naprej podpirati Ukrajino v vsem, kar lahko naredimo,« je opozoril Borrell.

Povedal je tudi, da upa, da bo Madžarska kmalu odblokirala 8. tranšo vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 500 milijonov evrov.

»Madžarski minister nam je pojasnil, da bo danes nov sestanek z ukrajinsko stranjo v poskusu deblokade osme tranše in mislim, da obstaja možnost, da dosežemo deblokado,« je dejal Borrell na novinarsko vprašanje, ali so razpravljali o možnosti zagotavljanja vojaške pomoči Kijevu mimo madžarske blokade.

Dodal je, da EU še vedno upa, da se bo v naslednjih štirih letih dogovorila za 20 milijard evrov vojaške pomoči Ukrajini.

Po njegovih besedah ​​se o paketu vojaške pomoči razpravlja vzporedno z makrofinančno pomočjo Ukrajini za obdobje 2024-2027 v višini dodatnih 50 milijard evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek