REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bogdan Biščak: »Priznavanje neizvoljenega in samooklicanega Guaida je škandal!«

Bogdan Biščak: »Priznavanje neizvoljenega in samooklicanega Guaida je škandal!«Juan Guaido, vir: Pixsell

Bogdan Biščak je zapisal, da bi sicer lahko še razumel, da vlada do volitev »ne bi več priznavala Madura«, da pa je priznavanje neizvoljenega in samooklicanega Guaida - škandal.

Nato je še ocenil, da so »Američani res kljukci. Zaženejo hudiča in pol preiskavo zaradi možnega vmešavanja Rusov v njihove predsedniške volitve, povsem normalno pa se jim zdi, da (brez volitev) postavijo predsednika Venezuele.«

Podobnega mnenja je bilo še veliko drugih uporabnikov socialnih omrežij. Had je opozoril na dvojna merila naša politike, ki Katalonijo zaradi »ustavnih« zadržkov priznala, v primeru Venezuele pa se nagiba k priznanju samooklicanega ameriške marionete.

So pa nekateri na vse skupaj gledali tudi drugače. Strinjali se niso predvsem s poslancem SD in nekdanjim predsednikom DZ Milanom Brglezom, ki je sicer z prepričljivimi argumenti pojasnil, zakaj bi o tako pomembnem vprašanju, torej o vprašanju priznanja ali nepriznanja neke tuje vlade, moral – podobno, kot takrat, ko gre za priznanje države – odločati Državni zbor.

Dobro pa je vedeti še naslednje: pri nezakonitem »priznanju« vlade, ki je povsem »nično in neveljavno« (null and void) kadar je v nasprotju s temeljnimi, kogentnimi pravnimi normami (jus cogens – v tem primeru s pravico do samoodločbe Venezuelcev) je povsem vseeno, koliko držav neko vlado »prizna« ali ne. Takšno priznanje je »mrtvorojeno« in to velja tudi za načrtovano priznanje slovenske vlade.

Vedeti je potrebno tudi to, da so bile lanske predsedniške volitve sklicane na zahtevo opozicije, katere večji del je pod ameriškimi pritiski nato od njih odstopil in jih bojkotiral, da je ta opozicija odgnala tudi opazovalce OZN kot "nepotrebne", da so kljub temu na volitvah nastopili kandidati desnih strank in neodvisni kandidati, Maduro pa je zmagal z 67,84 odstotki glasov. Udeležba na volitvah je bila nekoliko slabša zaradi bojkota, toda še vedno višja kot v mnogih zahodnih državah.

Res je tudi, da je del kritik zaradi nepravilnosti volitev tudi upravičen, toda ob upoštevanju navedenih okoliščin to vsekakor ne opravičuje označevanje Madura za nelegitimnega "diktatorja".      

In ko se govori o »večini v EU«, ki je menda priznala Juana Guaida, je potrebno tudi vedeti, da je celo v tem trenutku jasno, da 75 odstotkov držav sveta še vedno priznava Nicolasa Madura za predsednika Venezuele – kar kažejo rdeče obarvane države. 

Delite članek