REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo Matjaž Han postal predsednik »Kapitalskih demokratov« in utemeljitelj nove, prihodnje »sredinske« vlade?

Bo Matjaž Han postal predsednik »Kapitalskih demokratov« in utemeljitelj nove, prihodnje »sredinske« vlade?Matjaž Han "se pogovarja z vsemi" in bi lahko predstavljal temelj nove levo-desne vlade...

Gospodarski minister Matjaž Han je presenetil z novico, da bo kandidiral za predsednika Socialnih demokratov.

Vsi trije ostali kandidati, torej Tadej Beočanin, Milan Brglez in Jani Prednik, vztrajajo, da svojih kandidatur kljub Hanovi vključitvi v tekmo ne bodo umaknili.

To pomeni, da se bodo delegati SD na današnjem kongresu odločali med štirimi kandidati za novega predsednika stranke.

Iz stranke prihaja vse več ocen, da je Hanova zmaga skorajda že zagotovljena in da se Han sploh ne bi kandidiral, če ne bi imel že vnaprej zagotovljenih dovolj glasov.

Han je kot enega od razlogov za svojo kandidaturo omenil tudi željo po »preboju socialne demokracije«.

Hanova nepričakovana odločitev pa je v stranki povzročila precejšnje razburjenje.

Nekateri celo ocenjujejo, da gre za razbijanje stranke. Zanimivo je tudi, da Hana podpira tudi sedanja predsednica SD.

Ob tem bi izbor Hana elegantno rešil še en problem, namreč zahtevo Roberta Goloba, da so vsi predsedniki koalicijskih strank tudi ministri v vladi.

Ker je Han že minister bi s tem izpolnili Golobovo zahtevo, Tanji Fajon pa se ne bi bilo potrebno več bati za svoj stolček na zunanjem ministrstvu in ga prav zato verjetno tudi podpira…

Vendar kritik na Hanovo odločitev ne manjka tudi izven javnosti.

Hanova izvolitev bi predvsem omogočila SD da se približa Janševi SDS in s tem nastanku neke nove, sredinske koalicije na prihodnjih volitvah.

Kaj podobnega se ob izvolitvi na primer Milana Brgleza - prav gotovo ne bi moglo zgoditi.

Mnogi v tem vidijo izdajo volivcev in samih temeljev socialne demokracije.

Hanova izvolitev bi predvsem omogočila SD da se približa Janševi SDS in s tm nastanku neke nove, sredinske koalicije na prihodnjih volitvah. Mnogi v tem vidijo izdajo volivcev in samih temeljev socialne demokracije.

Tako je na primer Jaša Jenull iz Glasa ljudstva naredil zanimiv video, v katerem je b ironičen način povzel in predstavil vse glavne razloge, zaradi katerih gospodarski minister in podjetnik ne bi smel postati stranke, ki se »uradno« bori za pravice najbolj revnih in izkoriščanih delov družbe.

Vse skupaj pa je ob tem naredil tako, da je uradno podprl Hanovo kandidaturo, čeprav mu Han za to podporo verjetno ne bo pretirano hvaležen…  

Po Hanovih besedah so ostali trije kandidati novico o njegovi kandidaturi sprejeli »korektno«.

Sam meni, da mora novi predsednik nujno povezati stranko – ne glede na to, kdo bo mesto zasedel.

Zgradba na Litijski in akterji slovenskega teatra absurda
Paradoksalno: Afera glede nakupa zgradbe na Litijski je odnesla Dominiko Švarc Pipan in Tanjo Fajon, ob tem razkrila tesne vezi SD in SDS in - prinesla naslednika, ki jih bo le še utrdil...

Kako se bodo člani SD odločili, bo znano kmalu.

Dejstvo je, da si je po »aferi Litijska« stranka v javnomnenjskih raziskavah komajda nekoliko opomogla in da se tudi izbira Hana, ki na lestvicah priljubljenosti kotira visoko na prvi pogled zdi kot »modra« odločitev.

Toda konflikt interesov, v katerem bi se lahko hitro znašel podjetnik in kapitalist Han bi stranko res lahko, kot upravičeno opozarja Jenull, stranko spremenil v stranko Kapitalskih in ne Socialnih Demokratov, s tem pa bi Han lahko poskrbel tudi za ponovni zdrs stranke na lestvicah priljubljenosti.

Nekateri komentatorji na družbenih omrežjih napovedujejo prav takšen razvoj dogodkov.

Glede na dejstvo, da se današnja SD po vsem, predvsem pa pri vodenju socialne, gospodarske in zunanje politike vzgleduje po katastrofalni politiki Sholzeve, nemške SDP, pa verjetno ne bo velike škode, če ta stranka, naslednica ZKS, ki je v veliki meri s podporo neonacistom v Ukrajini ter ameriške politike hegemonije že pozabila na svoje antifašistične, protiimperialistične korenine - res dočakala takšen konec.

A povsem mogoče je, da se bo to zgodilo šele po dokončni blamaži in prihodnji skupni vladavini z SDS, ki bi ji pot lahko trasirali delegati SD z današnjo izbiro Hana za predsednika SD.

Dopolnilo:

Do spremembe je nato res prišlo.

Socialni demokrati imajo novo vodstvo.

Predsednik stranke je postal Matjaž Han, ki je v drugem krogu premagal Milana Brgleza - za vsega deset glasov.

Novi podpredsedniki stranke so Matjaž Nemec, Luka Goršek, Meira Hot in Andreja Katič, mesto glavne tajnice pa je zasedla Živa Živkovič.

Kdaj in če bo res prišlo do preimenovanje stranke v Kapitalske demokrate pa v tem trenutku še vedno ni jasno...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek