REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bežijo kot okupatorji: Janševa vlada za seboj ruši vse mostove, 17. maj razglasila za »dan spomina na žrtve komunizma!«

Bežijo kot okupatorji: Janševa vlada za seboj ruši vse mostove, 17. maj razglasila za »dan spomina na žrtve komunizma!«Odhajajoči premier in njegovi zgodovinski vzorniki. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Zavržno je, da je kaj takega naredila vlada, ki je že doslej polagala vence na grobove domobrancev, žalila partizane, zlorabljala vse praznike povezane z NOB in zmeraj znova demonstrirala slepo sovraštvo do vseh, ki se ne strinjajo z njenimi izkrivljenimi pogledi na polpreteklo zgodovino.

Odhajajoča vlada izkorišča še zadnje trenutke, v katerih se oklepa oblasti, da oblikuje svet po svoji podobi.

Očitno je, da bo škodo delala do samega bridkega konca, za seboj pa ruši prav vse mostove, s tem pa tudi mostove do prihodnjega sodelovanja v vladah levosredinskih strank.

Tako je 17. maj razglasila za »Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja.«

Težava tega seveda je, da je komunizem v Sloveniji in Jugoslaviji bil res povezan z nedolžnimi žrtvami in zločini, vendar je bilo obdobje komunizma hkrati tudi čas, v katerem se je država ubranila pred nacifašizmom, obnovila, zgradila in napredovala.

V Sloveniji in Jugoslaviji je bilo obdobje socializma (in ne komunizma) neločljivo povezano s številnimi pozitivnimi premiki, ki so prinesli tudi neuvrščenost in nove pravice delavcem, ženskam, narodom in nacionalnim manjšinam.

Enostransko spominjanje samo na slabe plati komunizma je zato samo neuspešen poskus retuširanja zgodovine.

Gre torej za še enega med številnimi poskusi revizije polpretekle zgodovine, ki jih je ta vlada pod taktirko Janeza Janše, ob sodelovanju Mateja Tonina (NSi) in Zdravka Počivalška (prej SMC zdaj Konkretno) neuspešno poskusila izvesti.

Sploh pa je zavržno, da je kaj takega naredila vlada, ki je že doslej polagala vence na grobove domobrancev, žalila partizane, zlorabljala vse praznike povezane z NOB in zmeraj znova demonstrirala slepo sovraštvo do vseh, ki se ne strinjajo z njenimi izkrivljenimi pogledi na polpreteklo zgodovino.

Odhajajo točno tako, kot so iz Slovenije in drugih držav bežali okupatorji, ki so za vlaki s posebnimi klini oziroma plugi uničevali železniške proge in rušili mostove za seboj...

Točno tako, kot so Nemci to počeli celo v sami Namčiji, ko so bežali pred zavezniki.

Slike in preteklosti in porisani plakati odhajajočega predsednika vlade pa kažejo eno samo resnico -, da se na takšnih lažeh res ne da zgraditi ničesar.

To razdejanje, ki ga puščajo za seboj je, žal, najbolj točna - in najbolj tragična - podoba sedanje, odhajajoče Janševe vlade...

Venci za enote pod poveljstvom Gestapa
Venci Janševe vlade za enote pod poveljstvom Gestapa. Vir: Posnetek zaslona, Twitter, Wikipedia

Glede te poteze vlade se je odzvala tudi stranka Levica.

»S takšnimi potezami nas stranke desnice poskušajo zapletati v večne kulturne boje, ki nimajo nikakršne povezave s težavami današnjega dne. V Levici se nam ne da več izgubljati besed za tovrstne prepire, zato na hitro:

a) Predstavniki nekdanje oblasti so se opravičili za povojne dogodke, obstajajo raziskovalni projekti za odkrivanje grobišč in vsakdo (ne glede na svoja ravnanja) si zasluži dostojen pokop.

b) Hkrati je jasno, kdo je bil na pravi strani zgodovine. Partizani so nam izboril svobodo in v naslednjih desetletjih so sledili številni dosežki, ki si jih lahko še danes jemljemo za zgled: pravice delavcev, emancipacija žensk, gradnja stanovanj, odločna zunanja politika ...

c) Edini razlog, zakaj nas hoče SDS zapletati v večne prepire o 1945 in 1991, je to, ker s tem zakrivajo, da nimajo nikakršnega interesa reševati dejanske probleme današnjega dne.

Ne glede na to, čigav ded je bil partizan in čigav domobranec, se vsi soočamo z rastočimi cenami kruha, goriv in ostalih osnovnih potrebščin,« so zapisali v Levici.

Delite članek