REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avtogoli: Kako so se ob iranskem napadu na Izrael blamirali voditelji EU in - zahodni vojaški komentatorji!

Avtogoli: Kako so se ob iranskem napadu na Izrael blamirali voditelji EU in - zahodni vojaški komentatorji!Iran - po avtogolu zahodnih in slovensdkih komentatorjev. Vir: Posnetek zaslona, X

Iranski protinapad na Izrael pred tednom dni – po izraelskem napadu na iransko diplomatsko predstavništvo v Siriji 1. aprila – je sprožil številne odzive.

Najprej je potrebno poudariti, da je prvi zločin storil Izrael, kot je poudaril tudi generalni sekretar OZN.

Evropska unija je znova demonstrirala svojo nenačelnost in takoj uvedla sankcije proti Iranu, ne pa proti Izraelu, ki je prvi napadel Iran in ob tem že pol leta izvaja genocid nad Palestinci!

Ob tej očitni demonstraciji dvojne morale pa so se pošteno kompromitirali tudi številni »analitiki« in komentatorji, ki so iranski napad ocenjevali kot – neuspešen ali zgrešen.

Večina zahodnih analitikov razglaša »masivno« zmago Izraela nad iranskim kombiniranim napadom brezpilotnih letal, manevrirnih in balističnih izstrelkov na cilje v Izraelu 14. aprila. Ni jasno, ali so samo nevedni ali pa zavestno prodajajo zahodno propagando.

Tipičen slovenski primerek smo lahko prebrali tudi v Delu. Članek »Izraelski protinapad bi lahko sprožil usodni plaz« kaže, da tudi spremljanje vojaških napadov od blizu nekaterim ne pomaga doumeti bistva nekaterih najpomembnejših mednarodnih spopadov.

Avtor je namreč med drugim zapisal, da je »Iran je z vojaško impotentnim napadom na Izrael storil točno to, kar si je Netanjahu najbolj želel« ter da je »vprašanje le, ali je krvoločni Netanjahu še dovolj trezen, da bi se lahko zavedal, kako lahko zmago mu je v globalni sobi, v kateri ni enega samega odraslega človeka, podaril iranski režim.«

In potem: »Kljub temu da je izraelsko bombardiranje iranskih ciljev v Siriji postalo že nekakšna rutina, je iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej napad na konzulat razumel kot napad na iransko ozemlje – kot dejanje vojne. Toda iranske oblasti, ki so v zadnjih petnajstih letih prek posredniških milic močno razširile svoje vojaško delovanje v regiji, so vseeno imele izbiro: niti slučajno se jim ni bilo treba odzvati z velikansko jato brezpilotnikov in raket, ki so jih poslale nad Izrael.«

Še več, »Iran je neposredno vstopil v vojno z Izraelom in zaradi izjemno učinkovite izraelske, jordanske in ameriške zračne obrambe takoj doživel hud vojaški in geopolitični poraz. Z napadom je razkril svojo šibkost,« pravi avtor prispevka v Delu.

Impotenten napad?

Šibkost Irana in njegov poraz?!

So tisti, ki pišejo takšne zgrešene ocene morda na kakšnih substancah? Kot kažejo zapisi na spletu in celo nekatere knjige, pa gre v tem primeru celo za poročevalca, ki se pogosto klati po svetu. Človek bi pričakoval, da je razgledan. Toda ne, v tem primeru je svojim bralcem serviral zgolj postano izraelsko-ameriško propagando, ki je nihče v svetu ne jemlje več resno.

V resnici pa je prišlo do globalnega premika v korist Irana in osi odpora Zahodu.

Izrael, ki se je doslej čutil vsemogočnega, se je znašel v eksistencialno nevarni situaciji, Iran pa je lahko objavil zgodovinske posnetke raket in dronov, ki letijo proti Izraelu nad mošejo Al Aksa:

7. oktobra 2023 je Hamas prebil ograjo okoli Gaze. Infiltriral se je v vojaške objekte in kibuce z namenom, da vzame čim več talcev. In to mu je uspelo.

Izrael se je odzval z etničnim čiščenjem Gaze in bestialnimi poboji civilistov, zaradi česar je izgubil podporo večine držav sveta.

Dogodek je bil šok za izraelsko javnost.

Izrael se je odzval z etničnim čiščenjem Gaze in bestialnimi poboji civilistov, zaradi česar je izgubil podporo večine držav sveta.

Toda nevarnost je doslej prihajala le od milic, Hezbolaha in Hamasa. Čeprav so sposobni, Hezbolah in Hamas nista državi. Iran pa to je.

Z napadom na iransko diplomatsko predstavništvo v Damasku je zato Izrael, ne pa Iran sprožil plaz.

In sploh ni res, da je imel Iran veliko drugih možnosti.

Diplomatsko predstavništvo države se v skladu z mednarodnim pravom smatra za ozemlje suverene države.

Nevarnost je doslej prihajala le od milic, Hezbolaha in Hamasa. Čeprav so njihovi borci sposobni, to niso države. Iran pa to je. Z napadom na veleposlaništvo je zato Izrael, ne pa Iran sprožil plaz.

Napad bi moral obsoditi VS OZN, ko tega ni naredil, je imel Iran le še pravico do samoobrambe na podlagi 51. člena Ustanovne listine OZN.

Ob tem ga je lastno prebivalstvo prisililo v odziv. Iran je imel zato pravico napasti Izrael.

In seveda ni želel napasti izraelskih diplomatskih predstavništev, ker bi s tem ponovil izraelsko kršitev, (čeprav bi to v skrajnem primeru celo lahko storil), pač pa si je izbral druge, vojaške tarče.

To je moral Iran storiti na način, ki je bil prepričljiv, vendar ne bi vodil v nadaljnje stopnjevanje. Zelo težko je bilo doseči ravnovesje.

Iranski napad na izraelske letalske baze v Negevu in Mossadovo bazo na Golanski planjavi je bil uspešen kljub dejstvom, da:

- so bili Izrael in vsi drugi s strani Irana vnaprej opozorjeni na napad najmanj 72 ur pred njim;

- je več izraelskih zaveznikov – ZDA, Združeno kraljestvo, Francija, Jordanija – dodalo znatna sredstva za pomoč izraelski zračni obrambi;

- so bile tarče ene od najtežjih za napad.

To je lepo opisal nekdanji analitik CIE Scott Ritter: »ZDA imajo napreden radar v X-pasu AN/TPY-2, nameščen v Har Qerenu, v puščavi Negev. Njegovo poslanstvo je zaznavanje izstrelitev iranskih raket in posredovanje podatkov o ciljanju izraelskim sistemom Arrow in David's Sling ter ameriškim baterijam ABM THAAD, ki so nameščene za zaščito občutljivih izraelskih območij, vključno z Dimono ter letalskimi bazami Nevatim in Ramon.

Za vse tiste, ki poskušajo včerajšnje dogodke prikazati kot izraelsko zmago, prežvečite to dejstvo: najboljši protiraketni obrambni sistem na svetu ni mogel zaščititi območij, ki so jih zadolžili za zaščito pred napadi iranskih raket.

Iranske rakete so zadele letalski bazi Nevatim in Ramon. Najboljši nadzorni radar na svetu, ki deluje skupaj z najbolj izpopolnjeno protiraketno obrambo na svetu, je bil nemočen pred iranskim napadom.

Za vse tiste, ki poskušajo včerajšnje dogodke prikazati kot izraelsko zmago, prežvečite to dejstvo: najboljši protiraketni obrambni sistem na svetu ni mogel zaščititi območij, ki so jih zadolžili za zaščito pred napadi iranskih raket.

Kdo ima odvračalno premoč? To ni Izrael.«

Napad očitno le ni bil tako »impotenten«, kot meni vojni »strokovnjak« Dela, če je Iran uspel prebiti izraelsko protizračno obrambo in so se z (skoraj - najboljše ima Rusija) najboljšimi sistemi na svetu Izrael in zavezniki lahko tri dni vnaprej pripravljali na takšen napad.

Videmškov avtogol
Avtogol. Vir: Posnetek zaslona

Začel naj bi se celo s »hekanjem« izraelskih radarjev.

Ne samo to, ob tem so iranske rakete očitno zadele tudi sam kompleks jedrskega reaktorja v Dimoni.

Še več, uspešnost sestrelitev iranskih izstrelkov naj bi bila okoli 84-odstotna in ne 99-odstotna, kot je trdil Izrael. To so šele sedaj razkrili izraelski časniki, predvsem Maariv.

Vseh sedem naj bi po navedbah iranske Press TV zadelo cilje v Izraelu, ne da bi jih izraelske rakete uspele ustaviti.

Ob tem je treba vedeti, da je več sto brezpilotnikov in raket Iran poslal na dolgo pot čez več držav, pri čemer je bilo pričakovano, da bo Izrael večino brezpilotnih letal tipa Shahed in drugih tudi sestrelil.

Ti droni so bili dejansko zgolj vabe, ki so odkrile podrobnosti o delovanju izraelskega protiletalskega sistema. Izstreljeni so bili kot prvi, sledile so manevrirne rakete in na koncu balistične rakete.

Zelo verjetno je, da so bile – tako trdijo celo iranski viri – uporabljene supersonične rakete Fateh 1 in 2, ki pa niso najboljše, ki jih Iran ima - zahodne države, vključno z ZDA pa jih nimajo.

Vseh sedem naj bi po navedbah iranske Press TV zadelo cilje v Izraelu, ne da bi jih izraelske rakete uspele ustaviti.

Ob tem so posnetki razkrili, da so tudi nekatere glave balističnih raket v zadnji fazi poletov manevrirale in se izogibale protiletalskim izstrelkom.

Po navedbah izraelskih obrambnih sil (IDF) je IRGC na Izrael izstrelila več kot 300 izstrelkov, vključno s 170 brezpilotnimi letali, 30 manevrirnimi izstrelki in 120 balističnimi izstrelki. Pozno 14. aprila je bilo razkrito, da je pet balističnih raket zadelo letalsko bazo Nevatim v južnem Izraelu in poškodovalo transportno letalo C-130, vzletno-pristajalno stezo in skladišče.

Štiri druge balistične rakete so zadele bližnje letalsko oporišče Negev.

In medtem ko je IDF trdil, da so bili vsi brezpilotni letalniki in manevrirne rakete prestrežene zunaj Izraela, je bilo razkrito, da je vsaj en dron udaril v goro Hermon na Golanski planoti, blizu ključne nadzorne baze.

In danes vemo, da je bila zadeta tudi Dimona. Ob tem iranska vojska opozarja, da so uporabili le najstarejše rakete in ne najmodernejših.

ZDA in lakajske ameriške zaveznice, tudi Slovenija so Iran seveda takoj obsodile, čeprav so bili najvišji predstavniki oblasti v Ljubljani ob napadu Izraela na iransko diplomatsko predstavništvo v Damasku pred tem čisto tiho, ZDA pa so obsodbo skupaj s Francijo in Veliko Britanijo v VS OZN – blokirale.

Ob tem se lahko vprašamo, kaj bi se zgodilo, če bi Iran napadel brez opozorila, če njegovi zavezniki ne bi bili pripravljeni odgovoriti na napad in če bi Iran ciljal pomembne industrijske, a nevojaške cilje?

Vsak tak napad bi lahko bil katastrofalen za Izrael.

Ob tem je po različnih podatkih Iran za napad porabil do največ 50-60 milijonov dolarjev, medtem ko se ocene izraelske obrambe po izraelskih in tujih virih gibljejo med 500 milijoni in 1,3 milijarde dolarjev.

Kaj bi bilo, če bi Iran, ki je desetkrat večji (88 milijonov prebivalcev) od Izraela (9,5 milijona prebivalcev) izvedel desetkrat večji napad in take napade stopnjeval?

Izrael ima na voljo seveda tudi jedrsko orožje, toda malo verjetno je, da bi ga uporabil.

V takšnem primeru bi ga zagotovo lahko naredil ali dobil od zaveznic tudi Iran.

Skratka, če je varnost judovskega prebivalstva glavni razlog obstoja cionistične države, potem je Izrael z napadom Irana doživel najhujši udarec doslej.

Scott Ritter je celo prepričan, da je Izrael zaradi genocida v Gazi in ogrožanja sosedov že izgubil pravico do obstoja, enako kot nacistična Nemčija nekoč.

Predvsem pa je dejsto, da je z napadom Iran znova vzpostavil ravnovesje strahu, ki ga je pred tem porušil Izrael.

In ob tem ni napadel civilnih ciljev in ubijal ljudi, kot to počne Izrael, pač pa je napadel izključno vojaške objekte, pa še te brez žrtev.

Izrael je seveda poskusil prikazati nepomembnost napadov in kako hitro so popravili vzletne steze na letališčih.

A pri tem so uporabili lažne slike, ker pri pravih kraterjih zemlja ne »skoči« samo na eno stran (kot na sliki v tvitu zgoraj)…

Iran je pokazal izjemno sofisticirano zmogljivost – to je manevrirno bojno glavo. Upoštevajte, da se padajoča iranska raketa izogne izraelskemu prestrezniku in zadene tarčo. Vau!

Larry Johnson, nekdanji analitik CIE ocenjuje uspešnost Irana podobno kot Scott Ritter: »Večina zahodnih analitikov je danes razglašala 'masivno' zmago Izraela nad iranskim kombiniranim napadom brezpilotnih letal, manevrirnih in balističnih izstrelkov na cilje v Izraelu 14. aprila. Ne vem, ali so res tako slepi za to, kar se je zgodilo, ali so pripravljeni sodelovati v psihološki operaciji, da bi prepričali Izrael, da je zmagal in da mu ni treba stopnjevati. Ne glede na to, sprijaznimo se z dejstvi. Iran je ZDA in številnim sosednjim državam natančno povedal, kaj bo storil. To vemo zahvaljujoč članku v Financial Timesu, objavljenem 12. aprila – 36 ur pred izstrelitvijo raket iz Irana…

Cilj Irana je bil dokazati, da bi lahko udaril Izrael, če bi želel, vendar je zagotovil vnaprejšnje opozorilo, da bi Izraelcem dal čas za zaščito osebja, da bi čim bolj zmanjšali žrtve. Iran ni poskušal povzročiti množičnih žrtev.

Brezpilotna letala so bila uporabljena na enak način, kot se uporabljajo kmeti v šahovski partiji, da izvlečejo nasprotnika in ustvarijo ranljivosti. Izrael je uporabil več kot 700 raket Iron Dome v boju proti več kot 300 iranskim brezpilotnim letalom. Zakaj? Običajno izstrelite dve raketi Iron Dome na tarčo, da zagotovite zadetek. Enako velja za manevrirne rakete.

Zagotovo vemo, da je večina balističnih izstrelkov zadela svoje cilje v Izraelu. Tukaj je video enega od zadetkov. Iran je pokazal izjemno sofisticirano zmogljivost – to je manevrirno bojno glavo. Upoštevajte, da se padajoča iranska raketa izogne izraelskemu prestrezniku in zadene tarčo. Vau!!«

Skratka, zagrnimo na tem mestu neprofesionalno, proameriško, navijaško ocenjevanje iranskega napada in celotnega dogajanja na Bližnjem vzhodu v slovenskih občilih z zastorom usmiljenja.

Podobnih, neutemeljenih analiz, ki so razglašale izraelsko »zmago«, je bila v podobnih medijih doma in po svetu seveda še cela vrsta.

V resnici pa je bil to poraz Izraela.

Pa tudi Slovenije.

Predvsem pa tistih, ki nekritično podpirajo Izrael v sami Sloveniji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek