REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Atlantic: NATO bi zaradi Ukrajine do leta 2025 lahko propadel

Atlantic: NATO bi zaradi Ukrajine do leta 2025 lahko propadelEvropejci bi se morali pripraviti na 'neodvisno politiko', če bi novembra 2024 na oblast prišel Donald Trump, ugotavlja ameriška publikacija. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Neposredni vzrok za razpad Severnoatlantskega zavezništva bo konflikt v Ukrajini, evropske države pa na takšen razvoj dogodkov niso pripravljene, piše Atlantic.

Evropa in ZDA sta na pragu najpomembnejšega zavestnega razhajanja v mednarodnih odnosih v zadnjih desetletjih.

Neposredni vzrok za razpad Severnoatlantskega zavezništva bo konflikt v Ukrajini, evropske države pa na takšen razvoj dogodkov niso pripravljene, piše Atlantic.

Avtorji poudarjajo, da bi NATO, ki je združeval ZDA, Kanado in večji del Evrope, lahko razpadel do leta 2025.

Publikacija ugotavlja, da so varnostni interesi Evrope in prednostne naloge ameriške republikanske stranke zelo različni.

Zato bi se morali Evropejci pripraviti na neodvisno politiko, če bo novembra 2024 na oblast prišel Donald Trump.

Atlantic navaja, da bi se Evropa lahko soočila z novo ameriško administracijo, ki bo ukinila vso podporo Ukrajini, če Trump ali drug republikanec osvoji položaj v Ovalni pisarni na prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA.

Publikacija poudarja, da je čas, da evropski voditelji pripravijo načrte za situacijo, v kateri »Bela hiša uniči NATO in si zagotovi zbližanje z Vladimirjem Putinom«.

Če prevladujoča frakcija ene največjih ameriških strank ni pripravljena pomagati Ukrajini v boju proti Rusiji, potem so zaradi tega ZDA zagotovo manj zanesljiv zaveznik za Evropo, zaključuje besedilo.

Prej je Wall Street Journal zapisal, da bi lahko zmaga Donalda Trumpa ali drugih republikanskih kandidatov na predsedniških volitvah v ZDA leta 2024 privedla do zmanjšanja podpore Ukrajini, medtem ko same evropske države Kijevu ne bi mogle zagotoviti enako raven pomoči, kot jo je zagotavljal Washington v času administracije Joeja Bidna.

Opisana situacija povzroča zaskrbljenost med evropskimi voditelji, ki iščejo načine za utrditev zavez zaveznic glede zagotavljanja vojaške pomoči Ukrajini.

Pred tem so mediji objavili, da bo morala Evropa, če bo Donald Trump izvoljen za predsednika ZDA, samostojno povečati proizvodnjo orožja za Ukrajino…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek